News Flash:

Un sac de bani pentru micii intreprinzatori

1 Aprilie 2008
972 Vizualizari | 0 Comentarii
Laura Craiciu consilier in cadrul Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie
• Managerii micilor afaceri care spera in obtinerea unor finantari europene pot incepe sa isi pregateasca dosarele • Primele dosare vor putea fi primite de catre Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale cel mai devreme pe 5 mai • Intreprinderile mici din Regiunea de Nord-Est isi pot acoperi costurile proiectelor in proportie de 60-70 la suta • Totusi, conditiile impuse pentru accesarea fondurilor sunt destul de stricte, iar valoarea fondurilor la nivel national nu permite un numar mare de investitii

Managerii micilor afaceri care spera in obtinerea unor finantari europene pot incepe sa isi pregateasca dosarele. Chiar daca in cursul zilei de ieri au fost lansate oficial ghidurile pentru consultanta si investitii, primele dosare vor putea fi primite de catre Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale cel mai devreme pe 5 mai. Cele trei ghiduri lansate vizeaza investitiile mici, "Ghidul pentru sprijin financiar de pana la 250 mii Euro", investitiile mari, "Ghidul pentru sprijin financiar cuprins intre 250.001 si 1.5 milioane Euro" si consultanta, "Ghidul de sprijin pentru consultanta acordat IMM". Intreprinderile mici din Regiunea de Nord-Est isi pot acoperi costurile proiectelor in proportie de 60-70 la suta. In plus, isi vor putea sustine dezvoltarea din fonduri post-aderare doar companiile care au obtinut venit din activitate in anul anterior depunerii proiectului. Cele care nu si-au platit impozitele, taxele si contributiile de asigurari sociale la bugetul de stat nu vor fi acceptate. La fel si intreprinderile care au restante in returnarea creditelor la data depunerii cererii de finantare, sau cele aflate in stare de insolventa, faliment ori lichidare. Chiar daca la prima vedere valoarea fondurilor europene pare destul de mare, micii intreprinzatori trebuie sa se grabeasca pentru ca banii nu vor ajunge la toti, cel putin pentru investitiile de mare amploare, de 1,5 milioane Euro, unde finantarea maxima pentru acest an este de 16,61 milioane Euro la nivel national. "Aceste ghiduri sunt asteptate cu mare interes de catre IMM iesene si avem destule intreprinderi care s-au interesat deja. Domeniile de finantare vizeaza in principal investitiile productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor, modernizarea spatiilor de productie si a tehnologiilor folosite, consultanta acordata IMM-urilor pentru dezvoltarea si extinderea afacerilor", explica Laura Craiciu, consilier in cadrul Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie.

Consultanta de 10 mii Euro


Proiectele pentru consultanta pot fi depuse incepand cu data de 19 mai, iar solicitantul trebuie sa demonstreze ca are capacitatea de a asigura cofinantarea cheltuielilor proiectului. "De pe 19 mai pot fi depuse proiectele, iar procedura de depunere este una continua, deci nu exista o data limita. Se pot depune proiecte pana se epuizeaza fondurile", a explicat Laura Craiciu. Nu sunt eligibile in cadrul acestei operatiuni organizatiile neguvernamentale, persoanele fizice, persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale. De asemenea, micii afaceristi care au fost finantati in ultimii 3 ani de zile si inca mai sunt in prezent, partial sau in totalitate, din alte surse publice nu au acces la aceste fonduri. Cererea de finantare se poate depune atat la sediul OTIMMC din Iasi, cat si la sediul Ministerului pentru IMM la Bucuresti. Depunerea cererii de finantare este precedata de inregistrarea on-line a solicitantilor. Dupa acest pas, aplicantul va primi pe adresa de e-mail un numar de inregistrare si invitatia ca in doua zile sa se prezinte pentru a depune proiectul la Iasi sau sa il trimita prin posta. Valoarea totala a fondurilor la nivel national este de 11,34 milioane Euro.

Sprijin pentru investitii


Intreprinderile mici si mijlocii
care solicita fonduri cu o valoare ce trece de 250 mii Euro si poate ajunge pana la 1,5 milioane Euro trebuie sa indeplineasca o serie de conditii stricte. In cazul in care proiectul este selectat pentru finantare, la incheierea contractului de finantare solicitantul va prezenta o scrisoare de garantie bancara cu o valoare de 20 la suta din valoarea sprijinului financiar nerambursabil. Aceasta garantie va fi eliberata odata cu ultima cerere de rambursare. De asemenea, in 15 zile de la data livrarii bunurilor, beneficiarul va trebui sa incheie o polita de asigurare pentru acestea, cesionata in favoarea Ministerului IMM-urilor. Pentru aceasta axa se acorda sprijin financiar numai pentru IMM si societati cooperative, cu exceptia microintreprinderilor, ONG, persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate si asociatiilor familiale. Activitatile finantare sunt cele din industria extractiva, industria prelucratoare, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si constructii. Proiectele pot fi depuse de pe data de 5 mai pana la 1 august. Ca si in cazul proiectelor pentru consultanta, micii afaceristi nu au nici o limita pentru depunerea documentatiei pentru sprijinul financiar de pana la 250 mii Euro. Primele proiecte pot fi depuse incepand cu data de 26 mai. "Cei care se grabesc si depun mai devreme proiectele nu vor avea de castigat nimic. Toate trebuie depuse numai dupa aceste zile bine stabilite. Valoarea fondurilor pentru aceste investitii este de 32,6 milioane Euro", a adaugat Laura Craiciu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014477 (s)