International

Un sarb acuzat de crime de razboi sfideaza Curtea din Haga: A incendiat steagurile NATO si UE

Publicat: 10 mart. 2016
1

Un fost policitian sarb a sfidat Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie din Haga (TPI) incendiind drapelurile UE si NATO in fata unei instante din Belgrad, desi pe numele sau exista un mandat european de aducere in fata curtii pentru a-si primi verdictul intr-un dosar de crime impotriva umanitatii.

Vojislav Seselj a sustinut, din nou, joi, ca se va opune ordinului de aducere in fata TPI de la Haga, care a stabilit ca va da verdictul in cazul sau la 31 martie.

Fostul politician, care a condus in anii ’90 cel mai mare partid parlamentar sarb si a trimis grupari paramilitare in razboaiele civile din Croatia si Bosnia, este acuzat de comunitatea internationala de crime impotriva umanitatii.

„Nu ma voi duce voluntar, dar voi folosi fiecare oportunitate sa prejudiciez politic, moral si profesional Tribunalul de la Haga”, a explicat Seselj in fata unei instante din Belgrad, inainte de a incendia drapelurile UE si NATO in prezenta catorva zeci de sustinatori.

Mandatul european de aducere a lui Seselj in fata TPI nu a fost inca pus in aplicare, deoarece justitia sarba se opune extradarii sale.

Fostul policitian sarb este acuzat de Curtea din Haga de instigare la crime si persecutii etnice in timpul razboaielor civile din Bosnia si Croatia, atunci cand Iugoslavia se faraminta ca urmare a presunilor interne dintre diferitele grupuri etnice.

Seselj si-a petrecut peste zece ani in custodia Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie din Haga, insa a fost eliberat in noiembrie 2014 pentru a fi tratat de cancer la ficat.

Presa sarba sustine ca o eventuala extradare a lui Seselj la Haga ar creste presiunea politica asupra prim-ministrului tarii Aleksandar Vucic, inainte de alegerile generale din aprilie. Vucic a fost unul dintre protejatii lui Seselj inainte de a se desparti de partidul nationalist in 2008, in favoarea unei politici pro-europene.

Adauga un comentariu