Din lumea filmului

Un secol de cinema romanesc la Lisabona

Publicat: 10 ian. 2017
3

ICR Lisabona organizeaza impreuna cu Dacin-Sara (Societatea autorilor romani din audiovizual) si cu Cinemateca Portugheza ciclul Un secol de cinema romanesc. Seara de gala din 13 ianuarie 2017 va fi pusa sub semnul Zilei Culturii Nationale. Evenimentul are loc cu ocazia centenarului stabilirii relatiilor diplomatice dintre Romania si Portugalia, evocat in acest an de ambele tari printr-o ampla suita de evenimente culturale si diplomatice.

Intre cinematografia romaneasca si publicul cinefil portughez s-a dezvoltat, de o buna bucata de vreme, o puternica si durabila poveste de dragoste. Marturie stau, intre altele, succesul de public al Festivalului Filmului Romanesc organizat in 2014, precum si numeroasele premii pe care filmele romanesti le-au primit la festivaluri precum IndieLisboa si Curtas Vila do Conde.

In acest context, Institutul Cultural Roman de la Lisabona a dorit largirea ariei de oferte din zona filmului romanesc pe piata lusitana. Astfel, intre 13 ianuarie si 10 februarie vor fi prezentate, in mare parte in premiera in Portugalia, 26 de filme care creioneaza o panorama convingatoare a creatiei cinematografice romanesti de la pionieri pana la autorii contemporani.

In deschiderea ciclului, joi 12 ianuarie, la ora 16, va avea loc la sediul Cinematecii Portugheze o masa rotunda cu presa lusitana si reprezentanti ai mediului profesional din Portugalia (deschisa publicului cinefil). Tot in Rua Barata Salgueiro, vineri 13 ianuarie, la ora 18.30, va avea loc si seara de gala a evenimentului, dedicata Zilei Culturii Nationale, urmata de proiectia filmelor Scurta Istorie de Ion Popescu-Gopo si Hotel de Lux de Dan Pita. La cele doua momente vor participa personalitati ale filmului romanesc precum regizorii Dan Pita, Serban Marinescu si Laurentiu Damian, Directorul Cinematecii Portugheze  José Manuel Costa, Directorul CNC si al ANF Anca Mitran, istoricii de film Titus Vijeu si Marilena Iliesiu. 
In 16 ianuarie, publicul va putea viziona pelicula La capatul liniei de Dinu Tanase.

Vor urma La moara cu noroc de Victor Iliu (17 ianuarie), Padurea Spanzuratilor de Liviu Ciulei (18 ianuarie), Rascoala de Mircea Muresan (20 ianuarie), Felix si Otilia de Iulian Mihu (21 ianuarie), Reconstituirea de Lucian Pintilie (24 ianuarie), Mama de Elisabeta Bostan (25 ianuarie), Mihai Viteazul de Sergiu Nicolaescu (26 ianuarie), Iacob de Mircea Danieliuc (27 ianuarie), Adela de Mircea Veroiu (28 ianuarie), Secvente de Alexandru Tatos (30 ianuarie), Morometii de Stere Gulea (31 ianuarie).

In luna februarie vor mai fi proiectate filmele: Dincolo de nisipuri in regia lui Radu Gabrea, Luchian de Nicolae Margineanu, Zidul de Constantin Vaeni, Cel mai iubit dintre pamanteni de Serban Marinescu, Tapinarii de Ioan Carmazan, Ramanerea de Laurentiu Damian, Razboiul de Independenta de Aristide Demetriade/ Grigore Brezeanu, Restul e tacere de Nae Caranfil, Marfa si banii de Cristi Puiu, Occident de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii de Catalin Mitulescu.

Adauga un comentariu