Local

Un simbol al Ortodoxiei a devenit bataie de joc

Publicat: 06 ian. 2000
1

•Fanaticii jocurilor de tip „bingo” ating cu cartoanele, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Comportamentul unor romani aflati, probabil, la marginea societatii, fara a avea o minima cultura sau bun simt religios, a depasit, in zilele care au marcat Craciunul si Anul Nou, orice imaginatie. Oameni fara nici un Dumnezeu, merg la carciuma, beau, injura de cele sfinte, apoi trec prin fata bisericii, fac cruce, pupa icoane si, ajunsi acasa, isi stalcesc si chiar omoara din bataie nevasta si copiii.

Dupa ce comit crime sau alte fapte antisociale, cad in genunchi, se roaga la acelasi Dumnezeu pe care l-au injurat. Numai in orasul Iasi, in timpul acestor Sfinte Sarbatori, au sarit de la etaj tot felul de indivizi, care au invocat Cuvantul Domnului.

Cu biletele la racla…
Dar cel mai „la moda” fenomen de isterie religioasa este ce s-a intamplat si, probabil, se intampla si acum la Catedrala Mitropolitana Iasi. Aici, ieseni dar si romani sositi chiar din cele mai indepartate orase ale tarii, stau la coada la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ating, cu cartoanele de bingo TV, sfantul sicriu din argint. In acelasi timp, ei rostesc cu ardoare rugaciuni si cred ca astfel Sfanta Facatoare de Minuni ii va ajuta sa castige.

Aceste bilete pot fi cumparate de peste tot din oras, chiar si de la cativa metri de Catedrala. Deja, in toata tara se stie ca Sfanta Parascheva, Ocrotitoarea Intregii Moldove, este facatoare de minuni si ajuta pe cei saraci sau bolnavi. Nu de putine ori au fost facute adevarate minuni de catre Sfanta, motiv pentru care, de Zilele Iasului, cand este sarbatorita si Sfanta Parascheva, aici sosesc zeci si chiar sute de mii de pelerini. Disperare, saracie sau fanatism? Despre aceste gesturi ale unor romani care trec pragul Mitropoliei au aflat recent si unii slujitori ai acestui lacas.

Preotii si ierarhii au declarat ca nu au cunostinta de aceste lucruri, catalogand gestul ca „un pact dintre Diavol si Dumnezeu”. „Jocurile acestea sunt facaturi satanice, necurate. A te apropia de racla Sfintei cu facaturi de acest tip, este un pacat de neiertat”, au declarat surse din conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Preotii si calugarii care vegheaza Sfanta au spus ca vor fi mai atenti cu cei ce vin sa se roage acolo si nu vor mai permite aceasta blasfemie. Tot fetele bisericesti au combatut si zvonul conform caruia altii au platit acatiste sa castige. Pe de alta parte, unii dintre cei ce vin cu bilete de bingo acolo spun ca sunt saraci si disperati si nu cred ca ei fac vreun pacat. „Nu cred ca e un pacat, pentru ca Sfanta ajuta pe cei saraci. Am strans bani multi sa vin la Iasi, pentru ca sunt din Galati si cred in Sfanta. Acesta nu-i un joc necurat, necurat a fost Caritasul”, spune cu convingere o femeie care si-a „sfintit” si ea cateva bilete.

Adauga un comentariu