Stiri medicale

Un singur stranut este suficient pentru a raspandi gripa intr-un spatiu inchis

Publicat: 02 feb. 2011

Cercetatorii americani de la Virginia Tech au descoperit ca este nevoie de un singur stranut de la un bolnav de gripa pentru a raspandi microbi intr-o camera, iar contaminarea poate dura mai multe ore.

Gripa se transmite de la o persoana la alta prin contact fizic direct sau in momentul in care o bolnavul stranuta sau tuseste. Potrivit Daily Mail, cercetatorii au descoperit ca picaturile microscopice infectate emise prin tuse sau stranut pot pluti in aer, in concentratii suficient de mari pentru a raspandi boala. Microbii pot fi gasiti in sala de asteptare a spitalelor, in avion sau in tren, intr-un birou tipic si pot infecta o persoana dupa numai o ora.

Diferente intre gripa si raceala  

Studiile s-au concentrat in principal asupra unor picaturi mari, cunoscute sub numele de aerosoli, care transporta virusul in aer. Cercetatorii americani au colectat mostre de aer din sala de asteptare a unei clinici medicale, dintr-o cresa si trei zboruri interne. Oamenii de stiinta au descoperit ca un metru cub de aer continea o medie de 16.000 de particule de virus gripal, iar multe dintre particulele mici raman suspendate in aer timp de mai multe zile.

Dr. Linsey Marr, coordonatorul studiului publicat in Jurnalul Oficial al Societatii Regale Interface, a declarat ca avand in vedere concentratiile descoperite, cantitatea de virusi inhalati este suficienta pentru a provoca o infectie. Potrivit medicilor, sistemul de climatizare al unui birou nu ajuta la eliminarea virusurilor prin ventilatie.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit