Local

Un smecher a dat un tun incredibil din bani publici. Doua primarii au luat o teapa imensa

Publicat: 18 mart. 2016
1

@ Dupa ce a incasat ilegal banii, smecherul a disparut cu tot cu firma @ Primariile au ramas si cu banii platiti, dar si cu lucrarile nefinalizate @ Banii nu mai pot fi recuperati

Cat de usor este pentru unii sa se imbogateasca ilegal, incasand miliarde din bani publici si sa scape nepedepsiti. Asta in conditiile in care, anul acesta unii edili au fost arestati preventiv pentru abuzuri in urma carora a rezultat un prejudiciu de cateva sute de lei. Iata ca, in cazul de fata, o firma a incasat in avans sume considerabile de bani pentru a realiza doua obiective in doua comune din judetul Iasi, respectiv Cotnari si Valea Lupului si dupa ce s-a vazut cu banii in cont, societatea a disparut cu tot cu patron. Firma se numeste Universal Impex Construct SRL si trebuia sa realizeze doua baze sportive in comuna Cotnari.

Dupa ce ilegalitatile au fost descrise in cotidianul BUNA ZIUA IASI, iar deocamdata in cazul comunei Valea Lupului respectivele nereguli au fost confirmate si de Curtea de Conturi, patronii firmei si-au cerut falimentul, in speranta ca vor scapa de returnarea banilor. In aceasta situatie, cele doua primarii mai aveau sansa de a recupera banii din lichidarea bunurilor firmei. Aceasta speranta s-a spulberat insa in cursul zilei de ieri, cand lichidatorul desemnat sa se ocupe de aceasta firma a anuntat Tribunalul Sindic ca societatea nu are in patrimoniu decat un autoturism vechi si un teren in mediul rural, iar sumele care ar putea fi obtinute din vanzarea acestora nu sunt suficiente pentru a acoperi integral datoriile. Mai mult decat atat, putem spune ca valoarea care s-ar putea obtine din vanzarea acestora este de 10 ori mai mica decat valoarea totala a creantelor.

Astfel, bunurile identificate in patrimoniul firmei sunt un autoturism Marca Opel-Combo B, fabricat in anul 2000, avand 240.000 kilometri parcursi, masina evaluata la un pret de 3.750 lei. De asemenea, firma mai detine un teren intravilan in comuna Tomesti, in suprafata de 3.500 metri patrati, evaluat la 169.000 lei. In total, valoarea bunurilor este de 172.750 lei, iar firma are datorii de 1.846.431 lei. Primaria Cotnari sustine ca are de recuperat de la aceasta societate comerciala numai 46.091 lei, in conditiile in care a achitat acestei societati comerciale peste 500.000 lei si nu s-a ales decat cu un teren imprejmuit pe care ar fi trebuit sa se afle o baza sportiva. Primaria Valea Lupului s-a inscris in tabelul creditorilor cu suma 156.789 lei, prejudiciu calculat de Camera de Conturi. La Valea Lupului scenariul a fost identic cu cel de la Cotnari, firma a incasat banii si nu a mai finalizat lucrarile la baza sportiva.

Paguba clara

Chiar daca s-ar vinde cele doua bunuri la pretul de 172.750 lei, asta nu inseamna ca cele doua primarii isi vor recupera banii. Asta deoarece, printre ceilalti creditori ai firmei se mai numara si Directia de Finante si bancile comerciale care de obicei au prioritate la distribuirea fondurilor. Astfel, Directia Regionala de Finante are de recuperat 228.675 lei, Banca Comerciala Romana- 151.145 lei, Unicredit Bank SA- 100.736 lei, Volksbank SA- 40.370 lei, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii- 74.000 lei si asa mai departe. Prin urmare, sansele acelor primarii de a-si recupera banii sunt nule. In ceea ce priveste „investitia” de la Cotnari, modul in care s-a derulat aceasta afacere trebuie dezbatut. Autoritate locala a cheltuit circa 5 miliarde lei vechi cu scopul de a amenaja un stadion chiar la intrarea in comuna, pe partea stanga a drumului judetean care leaga localitatea de DN 28 B, care leaga Targu Frumos de Harlau. Desi banii s-au cheltuit, in loc de stadion se afla un teren viran care are in mijloc o movila.

Din acest motiv ne mira suma foarte mica solicitata in prezent de la aceasta firma de Primaria Cotnari. Aceasta atitudine demonstreaza ca primarul este in continare complicele patronului acestei firme in aceasta afacere de praduire a banului public. Conform contractului, Universal Impex Construct SRL trebuia sa amenajeze la Cotnari o baza sportiva cu dotata cu vestiare, tribune, instalatie de iluminat, gazon pe teren si asa mai departe. Conform acestui contract, firma urma sa incaseze, odata cu finalizarea lucrarilor, 587.343 lei fara TVA, adica in total 728.305 lei. De la semnarea contractului au trecut 3 ani si tot ce se poate vedea pe amplasamentul Bazei Sportive este doar un teren imprejmuit. In ceea ce priveste Primaria Valea Lupului, aceasta entitate a incheiat in anul 2011 un contract in valoare de 600.000 lei cu firma Universal Construct SRL, in vederea construirii unei baze sportive in comuna. Ulterior, valoarea contractului a fost majorata la 720.000 de lei. Camera de Conturi a constatat ca desi lucrarile au fost platite in Valea Lupului nu a fost amenajat niciun teren de sport si nici nu exista o imprejmuire a terenului sau lucrari privind iluminatul dupa cum prevedea contractul.

Comentarii
  • Aceste lucruri se vor mai intampla si perpetua daca acesti edili nu sunt pentru comunitatea care i-a ales si semneaza ca primarul fara a merge la fata locului sa vada in ce stadiu sunt lucrarile si daca banii achitati corespund lucrarilor din teren.Acesti”edili”care doresc binele comunitatii care l-au ales ar trebui executati cu sechestru personal extins pentru aceste jafuri din primarii si nu se va mai intampla aceste furturi.Dar nu se doreste,deoarece sug multe rubedenii si prieteni din cascavalul comunitar al cetatenilor.

Adauga un comentariu