Stiri medicale

Un somn bun, cheia pentru un vaccin anti-Covid eficient

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un somn bun cheia pentru un vaccin anti-Covid eficient
Somnul ajută sistemul imunitar să funcționeze și să se refacă.

Academia Americană de Medicină a Somnului reamintește existența legăturii dintre somnul sănătos și un răspuns imun bun. Prin urmare, aceasta subliniază importanța unui somn suficient în această perioadă de pandemie pentru o imunitate optimă, în special înainte și după vaccinare, pentru a o face mai eficientă.

Petrecem aproape o treime din viața noastră dormind, o perioadă esențială pentru sănătatea noastră, deoarece somnul este crucial pentru multe funcții biologice: memorie, învățare, metabolism, dar și imunitate. Somnul ajută sistemul imunitar să funcționeze și să se refacă.

În această perioadă a pandemiei COVID-19, Academia Americană de Medicină a Somnului dorește să reitereze importanța acestei legături. Potrivit unui comunicat al organizației, nopțile de calitate sunt un ajutor prețios pentru ca vaccinarea să fie cât mai eficientă. Cuvântul de ordine: pentru a beneficia la maximum de această vaccinare, asigurați-vă că vă odihniți bine înainte de a primi injecția.

„Somnul sănătos este o parte integrantă a unui sistem imunitar puternic și, pe măsură ce vaccinurile COVID-19 sunt distribuite, este important ca oamenii să continue să doarmă suficient pentru un răspuns imun optim.”

„Somnul de calitate optimizează răspunsul la vaccin”

AASM subliniază că pierderea somnului este asociată cu modificări ale mai multor procese imune. Somnul slab nu numai că poate slăbi apărarea împotriva unui virus, ci poate afecta și răspunsul organismului la vaccin, crescând riscul de boli. Din acest motiv, privarea de somn într-o eră a unei pandemii globale este riscantă, noteaza Sante Magazine.

„Pe măsură ce vaccinurile sunt distribuite, este extrem de important ca pacienții să acorde prioritatea somnului pentru a menține o sănătate optimă. Obținerea unui somn suficient, de calitate în mod regulat întărește sistemul imunitar și optimizează răspunsul la vaccin”, spune dr. Kannan Ramar.

Mai multe studii au găsit deja o asociere între somn și răspunsul la vaccin. De exemplu, un studiu din 2020 publicat în „Jurnalul Internațional de Medicină Comportamentală” a constatat că vaccinurile antigripale par a fi mai eficiente la persoanele care dorm suficient în timpul celor două nopți dinaintea injecției. Alte studii au raportat rezultate similare cu privire la răspunsul pacientului la vaccinurile împotriva hepatitei A și hepatitei B, concluzionând că durata somnului mai scurtă înainte și după vaccinare a fost asociată cu un răspuns imun prin producția de niveluri mai scăzute de anticorpi și probabilitate redusă de protecție in fata bolii.

Reflexele unui somn bun

„Rolul somnului în stimularea răspunsului imun înnăscut și dobândit este important. Toți oamenii, în special lucrătorii din domeniul sănătății, ar trebui să fie conștienți de efectele sale stimulatoare asupra imunității. Studiile au arătat că somnul normal după vaccinare îmbunătățește răspunsul imun împotriva unui antigen invadator și acest efect este semnificativ clinic. A dormi bine înainte și după vaccinare ar putea fi de un mare beneficiu”, noteaza Dr. Khurshid A. Khurshid de la Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts.

Nevoile sunt diferite în funcție de fiecare grupă de vârstă, dar pentru adulți, durata medie este de 8 ore.

Pentru mulți, însă, pandemia a avut un impact negativ asupra somnului. O treime (33%) dintre respondenții la un recent sondaj AASM au simtit un impact asupra calității somnului și 30% au observat o schimbare a capacității lor de a adormi. Acesta este motivul pentru care institutia ne reaminteste recomandările sale pentru un somn mai bun, începând cu stabilirea unei rutine de culcare care induce calmul și relaxarea, cum ar fi cititul sau meditația. De asemenea, este necesar să vă asigurați că dormitorul este un spațiu de dormit optim, adică liniștit, întunecat și puțin răcoros și că patul este folosit doar pentru dormit și nu pentru vizionarea ecranelor.

De asemenea, este important să stabiliți limite pentru expunerea la lumina albastră produsă de ecrane: opriti televizorul și a alte dispozitive electronice cu 30 de minute înainte de culcare. De asemenea, telefonul trebuie așezat departe de pat, astfel încât să nu fiti tentat să intrati pe social media sau sa cititi știrile. Cu câteva ore înainte de culcare, este de asemenea recomandabil să vă limitați consumul de alcool și cofeină, două substanțe care perturbă somnul și să evitați mesele excesiv de bogate, care ingreuneaza digestia. În cele din urmă, aceste sfaturi ar trebui să se aplice în special pentru nopțile de dinainte și după vaccinare.

Adauga un comentariu