National

Un spitalul din Romania tine un MAMOGRAF PERFORMANT in cutie pentru ca medicii nu stiu sa-l foloseasca

Publicat: 19 feb. 2016
1

Aparatul de mare ajutor in depistarea precoce a cancerului mamar la femeile trecute de 40 de ani zace nefolosit de cativa ani, pentru ca niciun medic din spital nu are competenta sa foloseasca aparatul.

Actuala conducere a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Ramnicu Valcea spune ca nu a identificat pana acum o solutie pentru aceasta problema, niciunul dintre medicii de la Radiologie, de exemplu, neavand competenta necesara pentru astfel de investigatii imagistice. Data fiind situatia, femeile care au nevoie de o mamografie sunt trimise la spitalele din alte judete sau la clinici private.

„Nu e problema de acum, e o problema mai veche care nu se refera doar la mamograf, caci avem mai multe astfel de situatii. De exemplu, nici pentru computerul tomograf nu avem suficienti specialisti, astfel incat sa facem o linie de garda in spital. Responsabilitatea este foarte mare si nu oricine are dreptul sa faca anumite explorari. Conducerea nu poate sa faca foarte multe lucruri, decat sa caute ori sa astepte sa vina oameni competenti, specialisti. Pana acum nu a vrut nimeni sa lucreze in acest domeniu. In functie de situatie trimitem pacientele sa faca o ecografie mamara, iar dupa triaj, daca se impune, le recomandam sa mearga pentru mamografie in alte orase”, spune George Branzan, director medical al SJU Valcea.

Adauga un comentariu