News Flash:

Un strop de fericire in inima unor batrani uitati de lume

24 Decembrie 2007
3856 Vizualizari | 4 Comentarii
Un strop de fericire in inima unor batrani uitati de lume
• Campania "Prietenii lui Mos Craciun", demarata de cotidianul ZIUA de Iasi impreuna cu Uniunea Nationala a Presei Locale, a facut fericiti aproape o suta de batrani de la caminele medico-sociale din Sculeni si Bivolari • Din banii stransi in urma campaniei s-au cumparat frigidere, televizoare, masini de spalat, alimente, lenjerie si produse de igiena pentru bolnavii din aceste doua spitale, oameni uitati de lume, parasiti de rude si fara vreo speranta de mai bine • "Pe noi nu ne mai viziteaza nimeni. Am fost uitati de toata lumea. Le multumim celor care s-au gandit la noi si ne-au ajutat cu aceste lucruri minunate", a declarat o batranica din centrul de la Sculeni


La Sculeni, timpul s-a oprit in loc. Pentru 40 de batrani, multi dintre ei bolnavi si imobilizati la pat, nu mai exista ziua de maine sau speranta intr-o soarta mai buna. Unitatea Medico-Sociala Sculeni, un spital aflat la granita Romaniei cu Republica Moldova, este un loc uitat de lume si de autoritati. Este locul in care isi traiesc ultimii ani din viata 41 de batrani, care la randul lor au fost uitati de copii, de rude si de cunoscuti si abandonati in spital la mila statului si a cadrelor medicale care-i ingrijesc. In ochii batranilor de la Spitalul din Sculeni se citeste nu doar resemnarea in fata vietii, ci si tristetea si melancolia dupa vremurile in care erau oameni la casa lor, inconjurati de rude si de copii. Acum toate acestea sunt lucruri demult uitate, multi dintre acesti batrani fiind constienti si resemnati ca vor parasi aceasta lume intre zidurile crapate, coridoarele insalubre si mirosul insuportabil al acestui spital. "La noi in spital sunt aproximativ 15 oameni abandonati de familii, bolnavi care nu mai au pe nimeni si care nu mai sunt vizitati de nimeni. Noi ii preluam din spitale dupa ce efectuam o ancheta sociala pentru ca, neavand pe nimeni, ajung sa blocheze spitalele. Asa ajung la noi, iar noi incercam pe cat posibil sa le facem batranetea mai usoara. Nu este insa usor pentru ca avem foarte multe probleme", a declarat dr. Ioan Munteanu, directorul unitatii medicale.

"Aici suntem izolati"

Tocmai de aceea, "Prietenii lui Mos Craciun", cea mai ampla campanie umanitara din Iasi din ultimii ani, a facut un popas si la spitalul de la Sculeni. Din banii stransi in urma campaniei s-au cumparat frigidere, televizoare, alimente, lenjerie si produse de igiena pentru bolnavii de aici, oameni fara vreo speranta in viitor. "Pe noi nu ne mai viziteaza nimeni. Am fost uitati de toata lumea. Le multumim celor care s-au gandit la noi si ne-au ajutat cu aceste lucruri minunate", a declarat o batranica din centrul de la Sculeni. "Bine ca ne-ati adus si televizoare ca sa mai vedem si noi ce se mai intampla prin lume, ca aici suntem izolati", continua aceeasi batranica. Drama acestor oameni e greu de exprimat in cuvinte. Numai cine merge acolo, intra in saloanele vechi, cu geamuri sparte si usi care nu se mai inchid de cativa ani poate intelege prin ce trec acesti oameni. Dupa o viata de munca, batranii de la Sculeni sunt condamnati sa paraseasca aceasta lume intr-un loc insalubru, ascuns de ochii oamenilor si fara nici o speranta in viitor. "Va multumesc din suflet in numele bolnavilor ca nu ati uitat de noi, ca ne-ati ajutat cu aceste pachete", a spus Ioan Munteanu, directorul spitalului. Cladirea spitalului din Sculeni este, de asemenea, o alta problema care ameninta atat pe bolnavi, cat si personalul sanitar. Din lipsa fondurilor, structura de rezistenta a cladirii este foarte subreda, la primul cutremur cat de mic cladirea fiind in pericol de a se prabusi in capul bolnavilor."Vai, avem si masini de spalat!"

Ceva mai bine stau lucrurile la Unitatea Medico-Sociala Bivolari. Aici sunt peste 40 de bolnavi internati in unitatea medicala situata la aproximativ 50 de kilometri de Iasi. Chiar daca lucrurile stau ceva mai bine decat la Sculeni, si in spitalul de la Bivolari conditiile sunt departe de standardele Uniunii Europene. Conducerea spitalului a apelat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) pentru a solicita trei masini de spalat absolut indispensabile unei astfel de unitati medicale. In plin inceput de mileniu trei, un spital din Romania, tara membra a Uniunii Europene, nu are masini de spalat pentru ca cele vechi s-au stricat! "Va multumim pentru toate darurile pe care ni le-ati adus, dar cel mai mult ma bucura masinile de spalat", recunoaste directorul dr. Florin Moldovan, cel care de 16 ani de zile incearca sa le ofere oamenilor de la Bivolari conditii cat de cat decente. "Prietenii lui Mos Craciun" a poposit si aici si le-a adus oamenilor de la Bivolari o bucurie neasteptata: trei masini de spalat nou-noute. Pe langa acestea, din banii stransi de la oamenii cu sufletul mare care au aderat la campania initiata de cotidianul ZIUA de Iasi, prin Uniunea Nationala a Presei Locale (UNPL), in colaborare cu DGASPC, bolnavii de la Bivolari au primit un frigider, trei televizoare, paturi, scutece pentru adulti, sute de produse de curatat, detergenti, dar si fructe, dulciuri sau produse alimentare. "Nu ne asteptam la o asemenea donatie. Vai, avem si masini de spalat! Doamne, iti multumim! Le multumim tuturor celor care s-au gandit la noi si le dorim Sarbatori Fericite", a declarat un batran internat de cativa ani in spitalul de la Bivolari.Oameni cu sufletul mare

Marea problema a unitatii de aici este lipsa scutecelor pentru adulti, mai ales ca jumatate dintre pacienti sunt imobilizati la pat. "Este foarte greu pentru noi sa gasim resursele necesare achizitionarii scutecelor pentru adulti, care ne sunt indispensabile in conditiile in care avem mai mult de 20 de bolnavi imobilizati la pat", a recunoscut si directorul Moldovan. In total, numai ieri, la cele doua centre medicale, de la Sculeni si Bivolari, valoarea totala a donatiilor atinge suma de un sfert de miliard lei. Totul, prin bunavointa celor care au inteles mesajul nostru si care au decis ca pot pune umarul la aceasta nobila campanie initiata de cotidianul ZIUA de Iasi. Fara dumneavoastra, cei care ati fost alaturi de noi, acesti batrani, dar si cei peste 400 de copii care au beneficiat de pachete cu alimente, fructe, dulciuri si jucarii, prin campania "Prietenii lui Mos Craciun", poate nu ar fi avut ce pune pe masa in seara de Craciun, nu ar fi avut unde sa-si spele hainele si nu ar fi simtit ca au venit Sarbatorile de iarna. Cotidianul ZIUA de Iasi, prin Uniunea Nationala a Presei Locale, va continua aceasta campanie si in zilele urmatoare, dar si in anii viitori. "Impreuna pentru un scop nobil": sub acest slogan vom fi alaturi de alti sute de oameni necajiti. Totul, doar cu ajutorul dumneavoastra, a oamenilor cu sufletul mare, a "Prietenilor lui Mos Craciun". Vom reveni!Publicam, in continuare, onorabila lista a celor care s-au dovedit a fi prietenii lui Mos Craciun:

1. Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" - 10 milioane lei in nume propriu
2. Camelia Gavrila, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean, consilier municipal PNL 5 milioane lei
3. Bogdan Cihodaru, patronul Agentiei Imobiliare Terra - 20 milioane lei
4. Constantin Adascalitei, viceprimarul municipiului Iasi - 10 milioane lei
5. Ionel Bondoc, director DSVSA Iasi - 10 milioane lei
6. Doru Tompea, presedintele Fundatiei Academice "Petre Andrei" - 5 milioane lei
7. Facultatea de Psihologie, Asistenta Sociala si Sociologie, Universitatea "Petre Andrei" - 5 milioane lei
8. Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea "Petre Andrei" - 5 milioane lei
9. Ion Zapodeanu, om de afaceri - 30 milioane lei
10. Petru Movila, deputat PD de Iasi, presedintele organizatiei municipale PD - 5 milioane lei
11. Complexul comercial Iulius Mall, prin managerul Iulian Dascalu - 60 milioane lei
12. Radu Terinte, senator PC de Iasi - 5 milioane lei
13. Gabi Nedelcu, deputat PSD - 5 milioane lei
14. Constantin Neculau, viceprimarul municipiului Iasi - 5 milioane lei
15. Liviu Bulgaru, director Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi - 100 Euro
16. Vlad Hogea, deputat independent - 100 Euro
17. Prof. dr. Marin Burlea, directorul Spitalului de Pediatrie "Sf. Maria" - 3 milioane lei
18. Sorin Balanescu, om de afaceri - 3 milioane lei
19. Subcomisar Lucian Mursa - seful Politiei Municipiului - 3 milioane lei
20. Comisar sef Liviu Zanfirescu - comandantul Politiei Judetului Iasi - 2 milioane lei
21. Adrian Butuca, director general Moldomobila - 10 milioane lei
22. Gabriel Surdu, presedintele grupului de firme TerraMold, consilier judetean PSD - 10 milioane lei
23. Ioan Scripniciuc, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Iasi - 2 milioane lei
24. Radu Botez, om de afaceri, consilier local PNL - 5 milioane lei
25. Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara - 5 milioane lei
26. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara - 20 milioane lei
27. Nicusor Paduraru, prefectul judetului Iasi - 4 milioane lei
28. Vasile Etcu, subprefectul judetului Iasi - 4 milioane lei
29. Marius Bodea, subprefectul judetului Iasi - 4 milioane lei
30. Cabinetul ministrului Varujan Vosganian, sef de cabinet Zarie Nazarian - 5 milioane lei
31. Bogdan Pitigoi, managerul Grupului de firme Tester - 5 milioane lei
32. Elena Nazarie, consilier local PSD - 3 milioane lei
33. Ioan Toma, director general RAJAC - 3 milioane lei
34. Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Iasi - 3 milioane lei
35. Marin Moscalu, adjunctul sefului IPJ Iasi - 2 milioane lei
36. Dr. Mihnea Hurmuzache, seful Autoritatii de Sanatate Publica Iasi - 3 milioane lei
37. Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi - 5 milioane lei
38. Mihai Holicov, om de afaceri - 20 milioane lei si 100 litri de vin
39. Petru Holicov, primarul comunei Sinesti - 10 milioane lei
40. Ion Solcanu, senator PSD - 3 milioane lei
41. Constantin Iatco, presedintele Camerei de Conturi Iasi - 3 milioane lei
42. Cristian Nechifor, fost deputat PSD - 5 milioane lei
43. Gheorghe Isvoranu, presedinte USLIP - 15 milioane lei
44. Mihai Dumitriu, deputat PSD - 3 milioane lei
45. Vladimir Farsirotu, deputat PRM - 5 milioane lei
46. Prof. dr. Paul Botez, Spitalul de Recuperare - 3 milioane lei
47. Prof. dr. Vasile Burlui - 3 milioane lei
48. Viorel Roman, om de afaceri - 20 milioane lei
49. Dr. Iulian Serban, director Casa Asigurarilor de Sanatate - 5 milioane lei
50. Dr. Vicuta Todosiciuc, manager Maternitatea Cuza Voda - 3 milioane lei
51. Comisar sef Petru Frunza, seful Politiei Rutiere Iasi - 2 milioane lei
52. Directia Politiei de Frontiera Iasi - 6 milioane lei
53. Prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL Spitalul Sf. Spiridon - 3 milioane lei
54. Constantin Axinia, consilier municipal PD - 2 milioane lei
55. Elena Carp, consilier municipal PSD - 5 milioane lei
56. Seryl Talpalaru, consilier municipal PSD, directorul Centrului de Excelenta, directorul Colegiului Emil Racovita - 1 milion lei
57. Viorel Tanase, presedintele Sindicatului Sanitas, filiala Iasi - 3 milioane lei
58. Alexandru Hordila, director Politia Comunitara - 3 milioane lei
59. Romil Group prin Mihai Pascal - 5 milioane lei
60. Constantin Arustei, director executiv DADR - 5 milioane lei
61. Manuela Antoniu, director adjunct DADR - 5 milioane lei
62. Neculai Olariu, director adjunct DADR - 5milioane lei
63. Valeriu Moldoveanu, director adjunct DADR - 5 milioane lei
64. Magneriu Jalba, director adjunct DADR - 5 milioane lei
65. Gheorghe Cojoc, director adjunct DADR - 5 milioane lei
66. SC Antibiotice SA - 20 milioane lei
67. Valer Dorneanu, deputat PSD - 5 milioane lei
68. Nicolae Radulescu, consilier cabinet parlamentar - 3 milioane lei
69. Gabriel Mardarasevici, manager firma NESS IT Iasi - 10 milioane lei
70. Vasile Mocanu, deputat PSD - 3 milioane lei
71. Inspector principal Costel Mandru, seful Biroului Siguranta Circulatiei pentru Mediul Urban- 2 milioane lei
72. SC Constructii Hidrotehnice SA Iasi - 7 milioane lei
73. Catalin Ivan - consilier local - 1 milion lei
74. SC E-ON Moldova SA - 1000 Euro
75. Ec. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iasi - 3 milioane lei
76. Dr. Eduard Crauciuc, managerul Maternitatii Elena Doamna - 3 milioane lei
77. Ec. Ioan Birliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon - 5 milioane lei
78. Hotel Select, manager Constantin Benta - 20 milioane lei
79. SC Romest Gealan SRL - 3 milioane lei
80. Arreta Group SRL - 8 milioane lei
81. Eugen Ticau - 3 milioane lei
82. Mihai Cantemir, director adjunct al DSVSA Iasi - 3 milioane lei
83. Gheorghe Chisca, director SC Fortus SA - 2 milioane lei
84. Georgeta Boharteret, sef reprezentanti Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor Iasi - 2 milioane lei
85. Vasile Puscasu, patron SC Unistil SRL - 15 milioane lei
86. SC Pharma SRL, prin directorul Constantin Acatrinei - 5 milioane lei
87. SC Bucium SA, prin directorul Dan Panaite - 15 milioane lei
88. SC Colect Metal SRL, prin directorul Petru Buzincu - 7,5 milioane lei
89. Sorin Iacoban, consilier local - 4 milioane lei
90. Prof. dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului Socola - 4 milioane lei
91. George Albulescu, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi - 3 milioane lei
92. Prof. dr. Vasile Astarastoaie, directorul Institutului de Medicina Legala - 2 milioane lei
93. Stelian Amarandei, director fabrica de tigarete - 2 milioane lei
94. Marius Spanu - consilier judetean PD-L - 5 milioane lei
95. Mirela Dobresanciuc - consilier judetean PSD - 5 milioane lei
96. SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, prin directorul Liviu Tomulesei - 15 milioane lei
97. Mihai Hlihor, primarul comunei Baltati - 10 milioane lei
98. Bogdan Abalasi, om de afaceri - 2 milioane lei
99. Gabriela Vasilache, sefa Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca - 7 milioane lei
100. Stefan Holicov, om de afaceri - 5 milioane lei
101. SC Cotnari SA, prin directorul Constantin Deleanu - 20 milioane lei
102. Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi - 10 milioane lei
103. SC Iasitex SA - 100 de pachete cu imbracaminte pentru copii
104. Baroul de avocati Iasi, prin decanul Carmen Bernic - 7 milioane lei
105. SC Hidrotermiz SRL, prin directorul Bogdan Savoaia - 10 milioane lei
106. Dan Carlan, senator PD, presedintele PD Iasi - 5 milioane lei
107. SC Stefana SRL, prin director Mihaela Covalciuc - 3,5 milioane lei
108. SC Socom SCM Service Iasi - 3 milioane lei
109. SC Euromarket Junior SRL Iasi - 10 milioane lei
110. SC Tehnosteel LBR Iasi - 1000 Euro
111. Stefan Timofte, primar Tomesti - 5 milioane lei
112. Constantin Cernescu, primar Harlau - 2,5 milioane lei
113. Vasile Plesca, om de afaceri - 2 milioane lei
114. Dinu Apavaloaie - 3 milioane lei
115. SC Lincas SRL, prin director Constantin Moraru - 5 milioane lei
116. Impex Romcatel - 5 milioane lei
117. Viorel Toma, inginer sef DAC Pascani - 500 mii lei
118. Primaria Pascani - 10 milioane lei
119. Stefan Covalciuc, presedinte Cooperativa Solidaritatea Iasi - 1 milion lei
120. SC Agrocom Strunga SA - 3 milioane lei
121. Cosmin Durnescu, director SC Ceproplast SA Iasi - 2 milioane lei
122. SC TVI Construct SRL - 20 milioane lei
123. SC Rompescaris SRL Podu Iloaiei, prin directorul Gheorghe Norelu - 8 milioane lei
124. SC Delta Press Investment, societate care editeaza cotidianul ZIUA de Iasi - 20 milioane lei


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

Ciobanu Ioan  | #26364
Nota 10! O actiune de mare clasa si un spirit civic deosebit. Chiar daca acum locuiesc in Sibiu, sunt mandru de initiativa voastra. FELICITARI ! Poate voi reusi si eu sa mobilizez comunitatea in care locuiesc acum, pentru o astfel de cauza nobila. SARBATORI FERICITE, SANATATE si LA MULTI ANI intregului colectiv redactional, in frunte cu distinsul OM DE MARE CARACTER , FLORIN ASIMIONESEI ! De la un fost politist la IPJ Iasi.
teo  | #26365
trebuie sa le acordam celor nevoiasi un strop de fericire
Nicoleta Parhire  | #26366
Felicitari si sunt mandra de initiativa presei de a colecta fonduri pentru cei nevoiasi. Insa am ceva de precizat, cu o usoara ubra de ironie la adresa celui care a facut stirea... Oare a mers personal la Sculeni sau a scris din birou, inspirandu-se din articolul scris exact acum un an cand au fost duse cadouri acolo tot de Mos Craciun? Oare chiar nu s-a schimbat nimic timp de un an??? Eu personal am mers acolo anul asta de 4 ori, tot cu donatii, e drept, mici in comparatie cu cele scrise mai sus. Trebuie sa mergeti, sa vedeti cu ochii vostri ca cel ce conduce unitatea cu suflet si cu fonduri mici a facut multe acolo, chiar in timpul gestionarii unei crize financiare de 6 luni in 2006 determinate de primarie si consiliul judetean. Acum zic astia zic ca nu conduce bine unitatea.... Oare ei ar fi condus mai bine in locul lui fara bani??? Va rog sa mergeti acolo si sa comparati cu imagini de anul trecut, sunt expuse la intrarea in unitate. NU e chiar asa cum prezinta presa aservita, informatii "servite" direct, de cei de la Cj...... Nu stiu care sunt interesele, dar inainte de a lua de buna o stire, mai verificati..
Nicoleta Parhire  | #26367
in concluzie... Felicitari si celui care conduce unitatea!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3240 (s) | 22 queries | Mysql time :0.197668 (s)