Stiri medicale

Un student la Medicina, aflat pe moarte, a gasit singur tratamentul care i-a salvat viata

Publicat: 15 sept. 2019

Un student la Medicina din SUA a gasit tratamentul pentru boala rara de care suferea. A reusit sa faca asta dupa ce i-a atras atentia un simptom ignorat de medici. Metoda lui poate ajuta la gasirea tratamentului pentru alte boli.

David Fajgenbaum a intrat la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pennsylvania pentru a deveni medic la fel ca tatal sau. Voia sa devina oncolog – un fel de tribut adus mamei sale, care decedase.

In al treilea an de facultate, in 2010, David s-a imbolnavit si a fost internat vreme de cinci luni. Ceva ii ataca rinichii, plamanii si alte organe. Rand pe rand, acestea incepeau sa cedeze. Diagnosticul a fost crunt: boala Castleman. Descrisa prima data in 1954, aceasta conditie se prezinta in parte ca o boala autoimuna, in parte ca un cancer.

Pe patul de spital, slabit si cu organele cedand, David a remarcat niste pete rosii care-I aparusera pe piele. Medicii le-au ignorat, insa, fiind prea preocupati cu simptomele grave, care chiar ii punea viata in pericol. Pe fiecare dintre medicii care veneau la el ii intreba ce sunt acele pete. „Ei continuau sa spuna ca nu conteaza. Pacientii obisnuiesc sa se tot lege de lucruri pe care altii nu le vad”, a sustinut David, citat de CNN.

In urmatorii trei ani, David Fajgenbaum avea sa fie internat de inca patru ori din cauza acestei boli. A stat saptamani, ba chiar si luni la rand pe patul de spital. La un moment dat, familia chiar i-a adus un preot sa-i citeasca ultimele rugaciuni. In ciuda internarilor si suferintelor crunte, el a dus pana la capat cursurile de la medicina.

Dupa ce si-a analizat toate fisele medicale, el a ajuns la o ipoteza pe care specialistii au ignorat-o vreme de 60 de ani. David a remarcat ca proteina VEGF creste de zece ori peste nivelul normal. La facultate, el invatase ca aceasta proteina controleaza cresterea vaselor de sange. A ajuns astfel la concluzia ca petele acelea rosii erau o consecinta directa a cresterii acestei proteine, ce indica faptul ca sistemul imunitar trebuie sa reactioneze.

David mai stia, de asemenea, de un supresor numit Sirolimus, care era folosit pentru a tine sub control sistemul imunitar, atunci cand acesta avea tendinta sa respinga transplantul de rinichi. Intr-un final, David a cerut medicului sa-i prescrie acest medicament. A inceput sa-l ia in februarie 2014, de la o farmacie din apropierea casei sale. „Inveti mult cand esti pe moarte. Un medicament care imi putea salva viata “se ascundea” chiar in fata mea”, a afirmat David.
Dupa trei luni de tratament, el si iubita sa, Caitlin, s-au casatorit.

David Fajgenbaum este acum medic si profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, are un laborator de cercetare si studiaza in detaliu pe pacienti voluntari efectele medicamentului care l-a salvat pe el. David a scris si o carte, ce a fost publicata saptamana aceasta, si a devenit tatal unei fetite. Metoda folosita de el poate fi utilizata acum in gasirea tratamentului si pentru alte boli rare. sursa: stirileprotv.ro
 loading...

Adauga un comentariu