Local

Un subofițer al Direcției de Telecomunicații Speciale Iași, prins într-un scandal cu concursuri măsluite la STS!

Publicat: 30 iul. 2020
Un subofițer al Direcției de Telecomunicații Speciale Iași, trimis în judecată de procurorii militari anticorupție pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații!
Un subofițer al Direcției de Telecomunicații Speciale Iași, trimis în judecată de procurorii militari anticorupție

Un subofițer al Direcției de Telecomunicații Speciale Iași, trimis în judecată de procurorii militari anticorupție! Gabriela Racu este acuzată de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații! Numele femeii a fost prins într-un scandal cu concursuri de promovare măsluite la STS

Lovitură de teatru! Un subofițer al Direcției de Telecomunicații Speciale Iași a fost trimis în judecată de procurorii militari anticorupție! Gabriela Racu este acuzată de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații! Astfel, procurorii militari din cadrul DNA au dispus ieri trimiterea în judecată a mai multor persoane.

Generalul de Brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor șeful Direcției Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) este acuzat de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual în formă continuată. Locotenent colonel (în rezervă) Ana Nițu, la data faptelor șefă a Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul STS, este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată, sub forma participației improprii.

Căpitanul Adelina Sofia Ștefan, din cadrul DMRU – Biroul Recrutări, este acuzată de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Căpitanul Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Giurgiu, este acuzată de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Un subofițer al Direcției de Telecomunicații Speciale Iași, acuzată de procurorii militari anticorupție!

În același dosar, plutonierul major Gabriela Racu, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Iași, este acuzată de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În plus, Liviu Berhardt (soțul Anei Maria Daniela Berhardt), la data faptei agent în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, este acuzat de cumpărare de influență.

„Infracțiunile menționate anterior au fost comise în perioada iunie 2019 – martie 2020, cu ocazia organizării a 3 concursuri de promovare a unor angajați STS din corpul subofițerilor, în cel al ofițerilor. Cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obținut aviz psihologic favorabil, după susținerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susținut din nou testarea psihologică, la care, deși ar fi obținut aceleași rezultate ca la proba anterioară (în condițiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziție baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuși «aptă psihologic pentru a fi încadrat ofițer în cadrul STS».

Acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către inculpata Ana Nițu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore”, au spus ieri procurorii anticorupție militari.

Conform acestora, prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independența profesională a psihologului examinator.

Concursuri măsluite la STS: plutonierul major Gabriela Racu ar fi trimis răspunsurile pe telefonul mobil!

Procurorii au mai afirmat că o consecință directă a încălcării dispozițiilor legale o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale și, implicit, cu competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obținerea unui avantaj necuvenit Anei Maria Daniela Berhardt de a fi numită într-o funcție de ofițer pentru care nu îndeplinea condițiile legale.

„Chiar și în aceste condiții, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi promovat testarea la cunoștințele profesionale, motiv pentru care a fost fost declarată respinsă. Cu ocazia desfășurării celui de-al treilea concurs, din 19 februarie 2020, inculpata Adelina Sofia Ștefan ar fi dispus ca inculpata Ana Maria Daniela Berhardt să susțină testarea singură, în altă sală, față de ceilalți candidați.

În aceste condiții, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reușit să promoveze în cele din urmă examenul profesional, cu ajutorul inculpatei Gabriela Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte”, au mai afirmat anchetatorii militari.

Potrivit acestora, Liviu Berhardt i-ar fi dat, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă în rezervă N.F. diverse bunuri, în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca Ana Maria Daniela Berhardt să ocupe postul de ofițer.

„În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influența pretinsă a generalului în rezervă N.F. nu a fost una reală. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București”, au adăugat anchetatorii.

Scandalul de la STS: și-au recunoscut vina!

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu N.F. (general de brigadă, în rezervă), pentru trafic de influență, precum și cu T.H.M. (persoană fără calitate specială), pentru cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.

„În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora. Astfel, lui N.F. i-a fost stabilită o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare, cu suspendare, iar lui T.H.M. – 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare”, au încheiat oamenii legii referitor la acest scandal cu concursuri măsluite la STS.

Acum, urmează ca magistrații să stabilească în continuare ce se va întâmpla cu subofițerul Direcției de Telecomunicații Speciale Iași, trimis în judecată de procurorii militari anticorupție!

Comentarii
  • generalii de armata ,politie,si alte servicii militare,sint atit de numerosi ca si rahatii pe sub garduri, amarita de Romanie cred ca e tara cu cei mai multi generali. In vremuri adevarate puteau accede la gradul de general doar ofiterii autentici,cu onoare si demnitate,cu un stagiu mare in specialitate nu toti neispravitii,pilangii care au trecut usor de 20 de ani.Rusine sefilor de institutii.In vremuri bune, ,adevarate, generalii din Romania, ii numarai pe degetele a doua miini.

Adauga un comentariu