Local

Un tânăr din Iași care a muncit din greu în Italia s-a întors în țară și a devenit fermier la numai 20 de ani, după ce a investit 350.000 de euro într-o fermă cu vaci

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un tânăr din Iași care a muncit din greu în Italia s-a întors în țară și a devenit fermier la numai 20 de ani după ce a investit 350.000 de euro într-o fermă cu vaci
Fabian Neculăeș, un tânăr din Iași care a investit în zootehnie 350.000 de euro, este pe câmp, cu vacile din ferma sa, din comuna Hălăucești

Un tânăr din Iași a investit banii câștigați în Italia într-o fermă cu vaci, în comuna Hălăucești, la scurt timp după ce a împlinit 20 de ani. În anul 2006, a înființat ferma cu vaci din rasa Bălțata Românească, dar, din cauza prețului extrem de mic oferit pentru litrul de lapte, s-a reorientat către rasele de vaci din carne, respectiv Angus și Aubrac. A înființat și o linie de procesare a produselor din carne de vită, porc și oaie, iar în curând va deschide și un miniabator. Investiția de până acum se ridică la 350.000 de euro

Fabian Neculăeș a început să investească în zootehnie în comuna natală Hălăucești, încă din anul 2006, când împlinise 20 de ani și a decis că e momentul să revină în țară, după a muncit doi ani în Italia. Primele vaci pe care le-a cumpărat au fost Bălțata Românească, iar, în scurt timp, a ajuns la un efectiv de 50 de vaci cu lapte. Pentru că obținea un preț derizoriu pe litrul de lapte, a hotărât să se reorienteze spre creșterea bovinelor de carne. În prezent, ferma din comuna Hălăucești are 121 de capete de bovine din rasele Angus, care provin din Scoția, și Aubrac, vaci cu tradiție, din Franța. Aceste rase de bovine apar din ce în ce mai des în fermele țăranilor români, datorită produselor de calitate.

Fabian Neculăeș a prins drag de animale, încă din copilărie

Tânărul fermier a investit 150.000 de euro în afacere, din fonduri proprii, și alte 200.000 de euro, sumă obținută prin programul SAPARD. Fabian Neculăeș povestește că din copilărie i-a fost insuflată iubirea pentru animale, de aceea a decis să devină fermier și să crească bovine.

„În anul 2005, pe 6 septembrie, am cumpărat vițeii, iar în 2006 am făcut firma. Am luat, prima dată, 15 vaci din rasa Bălțata Românească și am ajuns la 50 de capete cu proiectul SAPARD. Acum, am 121 de vaci Angus și Aubrac, vreo zece vaci cu pedigree. La animale trebuie multă muncă, mâncare, iar anul acesta am nevoie de grăunțe de 1 miliard și jumătate și nu am de unde să le dau pentru că nu avem recoltă. Am învățat din copilărie să am grijă de văcuțe pentru că și părinții și bunicii mei aveau animale în gospodărie”, spune Fabian Neculăeș.

Linie de procesare a cărnii de vită Angus, înființată de tânărul din Iași, în comuna Hălăucești

Pentru că a vrut să treacă la un nou nivel și să comercializeze produse făcute cu mâna lui din carnea crescută în ferma sa, a înființat o secție de procesare a produselor din carne de vită, porc și oaie.

„Am rezolvat tot cu producția, dar nu dau drumul la vânzare până nu rezolv treaba cu vânzarea. Distribuția produselor finite și menținerea calității produselor e o treabă dificilă. Nu vreau să fac așa cum am văzut la alți români. După ce ies cu primele produse, nu păstrează calitatea. Câștigă piața și după aceea, Dumnezeu cu mila! Eu nu vreau să dau altora ce nu mănânc eu și familia”, mai spune fermierul.

Fabian Neculăeș: „Vreau să fac și un miniabator pentru că la noi în județ nu este niciunul”

Investițiile în fermă nu se opresc niciodată, astfel că pasul următor pe care vrea să îl facă Fabian Neculăeș este realizarea unui microabator pentru vită și oaie. O astfel de investiție presupune costuri destul de ridicate, însă tânărul fermier nu este descurajat.

„Vreau să fac și un miniabator pentru că la noi în județ nu este niciunul. Eu trebuie să duc vaca la 200 de kilometri distanță să o sacrific, să o aduc înapoi acasă și fac preparatele din carne. Nu e normal așa. Sper să reușesc să îmi duc planul la bun sfârșit, dacă mă ajută Dumnezeu”, mai spune Fabian Neculăeș.

Vacile din rasele Angus și Aubrac au apărut și în fermele din Iași, în ultimii ani fiind peste 200 de capete de vaci înregistrate

Rasele Angus și Aubrac sunt cele mai noi rase de vaci de carne ce populează fermele din Iași și din România. Calitățile de adaptare la clima țării noastre, profitul care poate fi obținut atât din vânzarea tăurașilor, dar și a produselor procesate, costurile minime de îngrijire, rezistența la boli, dar și faptul că sunt foarte ușor de întreținut au determinat fermierii din Iași să renunțe la vacile de lapte și să crească rase de carne aduse din străinătate. Mai mult, crescătorii de vaci de carne pot obține și subvenții de câteva sute de euro pentru fiecare exemplar.

Fermierii din Iași cresc rasele de vită Angus și pentru calitatea cărnii, considerată de mulți bucătari drept superioară

Vacile Angus sunt acornate, de culoare neagră sau roșiatică, singura diferență dintre acestea fiind de pigment. Femelele cântăresc, în medie, în jur de 550 kilograme, iar taurii aproximativ 850 kilograme, mare parte a greutății fiind dată de masa musculară dezvoltată. Această rasă are o reputație foarte bună, carnea provenită de la bovinele Angus fiind considerată de mulți bucătari și împătimiți ai cărnii de vită ca fiind calitativ superioară altor rase, lucru care poate fi un avantaj pentru fermierii din Iași cu astfel de exemplare. Trăiesc pe pășune pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, iar crescătorii din Iași asigură furajarea prin exploatațiile agricole pe care le dețin lângă ferme.

Adauga un comentariu