Economic Local

Un tânăr din Iași care a muncit în Anglia vrea să devină fermier în comuna natală. Claudiu s-a săturat să lucreze în construcții și vrea să facă bani din legumicultură

Publicat: 02 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un tânăr din Iași care a muncit în Anglia vrea să devină fermier în comuna natală. Claudiu s-a săturat să lucreze în construcții și vrea să facă bani din legumicultură
Unul dintre tinerii din Iași care vor să obțină fonduri europene de la AFIR pentru a se instala ca tineri fermieri a muncit mai mulți ani în străinătate. Acesta a revenit în țară anul trecut și vrea să înființeze o afacere cu legume

Claudiu Stoica, unul dintre tinerii din Iași care s-a întors în țară după ani grei de muncă în Anglia, vrea să acceseze fonduri europene pentru a înființa o afacere cu legume. Ieșeanul spune că nu mai vrea să lucreze în străinătate și tot ce a câștigat va investi în serele din Țibănești

Unul dintre tinerii din Iași care vrea să se instaleze ca tânăr fermier este Claudiu Stoica, în vârstă de 37 de ani. Ieșeanul a muncit timp de 4 ani în Anglia, în construcții, și de anul trecut s-a reîntors în țară, în comuna natală. Acesta susține că nu mai vrea să lucreze în străinătate pentru că a stat prea mult timp departe de familie.

„E greu în străinătate, chiar dacă unii spun că nu e așa. Pentru cineva care nu are alături pe nimeni din familie, care are un program de robot, muncește, seara vine și mănâncă și apoi se pune în pat, e foarte greu. Eu nu sunt genul care să beau, fumez, dar nu foarte mult. Am stat cu mai mulți băieți din Iași, dar și din alte zone din țară, dar tot dorul de familie a fost mai mare. Am reușit să facem casa pentru noi și cei doi copii, iar din banii câștigați în Anglia ne-au mai rămas 10.000 de euro.

Vreau să mă fac fermier, de asta am depus proiect, ca să iau banii pentru tânărul fermier. Am auzit lucruri bune și rele despre program, dar dacă o fi să iau banii, e și mai bine. Dintotdeauna mi-a plăcut agricultura, pentru că părinții mei au avut livadă și ceva teren agricol și am fost obișnuit cu munca. Dar dacă s-a ivit ocazia să plec în afară, am zis să încerc și așa au trecut anii”, spune Claudiu Stoica.

Tinerii ieșeni care s-au întors din diaspora pot obține între 40.000 și 50.000 de euro de la AFIR

Tânărul spune că regulile pentru programul destinat accesării fondurilor europene pentru instalarea tânărului fermier sunt destul de grele.

„Ar trebui încurajați tinerii să se întoarcă în țară ca să poată să primească banii și să facă ceva bun cu ei. Eu am mai auzit în jurul meu, chiar și în comuna de unde sunt, persoane care voiau să ia fonduri europene, dar s-au descurajat din cauză că erau multe acte, drumuri, lucruri care nu se înțelegeau prea bine despre cum poți să iei banii. Eu am avut nevoie de o firmă de consultanță ca să pot să fac proiectul și tot nu e sigur că o să iau banii. Dar așteptăm să vedem ce va fi”, spune tânărul din Iași.

Termenul de depunere a cererilor în submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” a fost prelungit până la data de 5 iulie 2021. Submăsura este dedicată celor din diaspora care se întorc în țară și vor să deschidă afaceri cu fondurile nerambursabile accesate prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Până în prezent, au fost depuse numai 10 cereri din Iași și 189 din toată țara.

Un tânăr din Iași vrea să înființeze o fermă cu struți în comuna Strunga

Suma alocată acestei sesiuni de depunere a proiectelor este de 20 de milioane de euro. Tinerii care vor fi instalați ca fermieri pot accesa între 40.000 și 50.000 de euro, sume sută la sută nerambursabile. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Ieșenii care au depus proiectele în submăsura 6.1 în anul 2020 au obținut deja 300.000 de euro pentru înființarea unor afaceri în mediul rural. Unul dintre acești ieșeni va înființa o fermă cu struți în comuna Strunga.

Adauga un comentariu