Titlurile zilei

Un tânăr student a pus pe picioare o afacere inedită în centrul Iașului. Vinde sarmale la cornet. Oamenii i-au luat cu asalt magazinul

Publicat: 24 sept. 2021
Emilian Popa, tânărul din Iași care vinde sarmale la cornet, într-un spațiu din zona centrală a municipiului Iași, în apropiere de Hala Centrală
Un student din oraș a pus pe picioare o afacere nouă în centrul Iașului. Tânărul s-a apucat să vândă sarmale la cornet

Afacere inedită în centrul Iașului. Un tânăr student vinde de ceva vreme sarmale la cornet, afacere care a început să prindă printre ieșeni. Emilian Popa a decis să deschidă o afacere inedită cu produse naturale în centrul orașului, printre plăcinte, cozonaci și sărățele. Noul concept a ajuns să fie tot mai căutat în municipiu

Un nou concept de afacere a apărut în municipiul Iași. Totul a plecat de la o idee pe care un tânăr din Iași s-a gândit să o aplice și în orașul său natal. Emilian Popa a învățat ce înseamnă administrarea unei afaceri încă de pe băncile facultății. A pornit afacerea cu plăcinte, mai exact „Plăcintele Domnești”, în urmă cu patru ani. Recent, pe data de 21 februarie 2021, a obținut o finanțare nerambursabilă, prin programul „Start Up Nation”, în valoare de 40.000 de euro, bani care l-au ajutat să deschidă o ciocolaterie, „Emilio Chocolaterie”. Însă nu s-a oprit aici. În urmă cu o săptămână, acesta a început să vândă un produs mai rar întâlnit în acest tip de magazin. Este vorba despre sarmale, și nu orice fel de sarmale, ci tocmai la cornet. O altă afacere demarată prin programul „Start Up Nation” aparține unei familii ce comercializează sucuri naturale.

Cum au apărut sarmalele la cornet în centrul Iașului?

Inițial, ideea de sarmale la cornet a fost a unei firme din județul Vaslui care vindea produsul într-un cornet normal de înghețată. În schimb, cornetul de înghetață, în viziunea lui Emilian Popa, nu era tocmai potrivit pentru asemenea preparat tradițional. A investit și a cumpărat o linie de producție pentru cornete din pâine în care să pună sarmalele.

„Cornetul comestibil se îmbibă în sosul de la sarmale și devine o garnitură perfectă”, a arătat Emilian Popa.

Sarmalele sunt preparate de gospodine după o rețetă autentică, din carne de porc, carne de vită sau din amestec de carne de porc cu vită, dar au și sarmale vegane pentru cei care nu consumă carne sau țin post. Magazinul se găsește în spatele Halei Centrale din municipiul Iași.
Toate produsele necesare pentru prepararea sarmalelor sunt naturale și procurate de la producători locali sau din piețele orașului.

„Lucrăm cu producătorii locali autorizați pentru carne și verdețuri, încercăm să-i ajutam”, a mai spus patronul afacerii din centrul Iașului.

Singurul produs folosit la sarmale care nu provine din Iași, ci de la Botoșani, este smântâna. După spusele lui Emilian Popa, smântâna este foarte importantă, pentru că trebuie sa fie grasă, să fie lichidă, să curgă peste sarmale.

Primarul Mihai Chirica a apelat la afacerea tânărului ieșean

Pe lângă sarmale, administratorul magazinului se laudă și cu „zărbușca”, o ciorbă de legume, dar la care, în loc de apă, se folosește zer de vacă sau de oaie.

„Noi, aici, la «Cinci Sarmale», folosim doar zer de vacă, pentru că nu toată lumea mănâncă zer de oaie, din cauza mirosului”, a mai spus tânărul ieșean.

Plăcintele moldovenești sunt și ele de mai multe tipuri. În funcție de sezon, facem plăcinte cu carne, ciuperci, brânză telemea, brânză dulce, varză, vișine, măr și alte fructe de sezon. Afacerea cu plăcinte moldovenești a pornit în urmă cu patru ani, mai exact în anul 2017. Ulterior, pe data de 21 februarie 2021, administratorul a decis să deschidă o cofetărie, însă din cauza concurenței mari de pe piață a renunțat la idee și s-a axat doar pe un singur produs, căpșuni învelite în ciocolată. Nu a fost o decizie rea, deoarece afacerea cu căpșuni „Emilio Chocolaterie” s-a bucurat de succes, fiind căutați și de primarul Iașului, pentru care au pregătit un tort format din căpșuni învelite în ciocolată. O altă afacere pornită recent în Iași de un tânăr antreprenor ține de livrarea de mâncare bio către marile corporații din Iași și nu numai.

Afacerea se poate extinde în tot Iașul

Tânărul antreprenor a spus și că vrea să se extindă în cartierele din oraș cu afacerea sa.

„Vrem să deschidem puncte mici în fiecare cartier din Iași, dar mai întâi să se așeze puțin brand-ul și să vedem interesul clienților”, a mai spus Emilian Popa.

Acest plan nu este de neatins, deoarece clienții sunt destui și prezintă interes mai ales pentru cel mai nou produs al lor, care dă si numele actual al magazinului „Cinci sarmale”. Clienții vin și cumpără sarmale la cornet pentru că, susțin ei, s-au săturat de pizza și shaorma, preferă să mănânce ceva mai tradițional, iar dacă nu reușesc să ajungă în magazin, reprezentanții acestuia fac si livrări la domiciliu. În magazin se mai pot găsi și alte produse naturale de la diferiți producători locali, cum ar fi: vinuri, sirop de cătină, suc de mere 100 la sută natural, ceaiuri, tincturi si creme.

 

Comentarii
 • Poate reușește să i alunge pe cei de la Petru cu produse pline de chimicale ce ne otrăvesc corpul și nimeni nu i controlează privind o analiză chimică a produselor.

 • Hadi bre ma lași cu super business-ul lu’ peste? Pai tat-su’ ii plin de executări prin Instanțe (vedeți și voi portalul de la tribunal și judecătorie) și a trecut tat pe numele lu’ asta mic iar când se vor pune in aplicare executările silite o sa îl rupa și pe el… știți câte tzepe a dat tat-su’ca sa faca ‘plăcintele’? vouă va da banii pe reclama lu’ asta mic?…sa nu va traga tzeapa :))

 • Dupa ce ca are fata de prost si de drogat…cum sa vinzi frate sarmale la cornet? imi vine greata cand aud.
  Si taica-su e responsabil pentru afacere…

 • Livrați și la parastase ?
  Văduvia e grea, iar niște sarmale în cornet (da, da, chiar în formă de cârmă de vapor) ajută.
  Ca să nu mai zic de Zeii Ospățului, ăia nu dau sarmale. Zilnic.

 • La ce generatii de „gospodine” sunt acum, o sa fie coada la cornetele lui asta…mor sotii de foame….cata pizza si meniuri KFC poti manca….

 • Bravo ,Emi !! Felicitari !! Stim ca a fost ideea ta si cu capșunile in ciocolata ,acum sarmalele. Nu băga in seama cărcotasii de aici sigur nu sunt in stare sa faca ceva. Baftă multă !!

 • Felicitari, mai sunt si oameni cu initiative, dar in tara asta pentru invidiosi orice faci nu-i bine, oamenii ar trebui sa fie deschisi la noutati, chiar daca s-ar vinde bors la pahar sau la borcan, care-i problema? Pentru o gustare street food de ce sa nu fie bune sarmalele la cornet? invidioasii sa nu le manance

 • Invidia este la loc de cinste.Prefer sarmalele nostre fie chiar și la cornet decât o muruiala de saorma sau o pizza stătută. Felicitari ,baiete! Ține o tot așa, poate crapa si inima celor răutăciosi!???

 • Una peste alta am ramas masca. Un produs extraordinar, atat prin gustul sarmalelor cat si prin ideea originala de prezentare. O gustare 100% traditionala care imbina foarte bine istoria gastronomica cat si modernismul societatii actuale. Felicitari pentru idee ! Si vorba dnul Citu ,, antrepenorii conteaza in Romania “, as adauga ,, cei care ofera un produs inovator “. Va dati seama de la istoria sarmalelor in farfurie la zilele noastre. Ai comandat ai platit ai plecat si mananci in timpul asta !

 • Sarmalele nu sunt românești se găsesc în 72 de țări,căutați pe internet și nu mai fi asa naționaliști ca nu aveți nici cu ce și nici de ce?
  Suntem sătui de afaceri din astea ii dau 6 luni și termină sarmalele.

 • Tzepele nu sunt de domeniul trecutului, 100 euro colo, 300 dincolo si uite asa se ridica afacerea.
  Se comporta ca cel mai bun prieten pana trebuie sa isi plateasca datoriile…

 • Cine este acest escroc din Iași?
  Necunoașterea legii nu exonerează de responsabilitate!
  Ideea de „Sarmale la cornet” îi aparține lui Romică Romașcu și a fost prezentată în primăvară la emisiunea Imperiul Leilor de la ProTV.

Adauga un comentariu