Economic Local

Un tânăr student îi învață pe ieșeni cum să facă brânza acasă. Invenția lui Bogdan, unică în România, se vinde și în străinătate. Totul a plecat de la un filmuleț postat pe TikTok – FOTO/VIDEO

Publicat: 26 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un tânăr student îi învață pe ieșeni cum să facă brânza acasă. Invenția lui Bogdan unică în România se vinde și în străinătate. Totul a plecat de la un filmuleț postat pe TikTok - FOTOVIDEO
Bogdan Gană a inventat kit-ul pentru pregătirea brânzei acasă. După ce a postat un filmuleț pe TikTok cu toți pașii necesari obținerii acesteia, a primit sute de mesaje de la persoanele care voiau să învețe să facă brânză acasă

Bogdan Gană, un tânăr în vârstă de 21 de ani, este cel care vinde kit-uri persoanelor care vor să facă brânză acasă. Tânărul student la kinetoterapie spune că a învățat de la bunicii săi, care dețin o fermă, cum să facă brânza. După ce a postat un filmuleț pe TikTok cu toți pașii necesari obținerii acesteia, a primit sute de mesaje de la persoanele care voiau să învețe să facă brânză acasă

Bogdan Gană, tânăr student la kinetoterapie, a postat un filmuleț pe TikTok cu pașii necesari pentru obținerea brânzei acasă, iar impactul a fost neașteptat. Sute de persoane i-au scris că vor să învețe ceea ce face el, iar aceștia au cumpărat setul inventat de Bogdan Gană. Kit-ul pentru obținerea acestui aliment s-a vândut rapid.

„Bunicii mei sunt din mediul rural, au o fermă acolo. Mie mi-a plăcut de mic să merg la ei și așa am învățat mai multe lucruri care se fac în fermă. Eu sunt student la kinetoterapie, stau în oraș, dar merg ori de câte ori pot la bunici. Am văzut că prind aceste video-uri pe TikTok și am zis să fac și eu unul. Cererea din partea clienților a crescut după ce am postat filmulețul pe TikTok.

Toată lumea scria la comentarii că vrea să învețe să facă brânză acasă și astfel am zis că dacă tot a avut succes acest video, să vindem și kit-urile pentru obținerea brânzei. Kit-ul are un suport care poate fi prins de masă, deci nu contează dacă persoana care achiziționează kit-ul locuiește în oraș sau în mediul rural, într-un apartament sau casă și în video sunt explicați toți pașii. Pentru o idee care practic a plecat de la nimic și a avut un succes neașteptat, înseamnă ceva”, susține Bogdan Gană.

Filmulețul postat de Bogdan Gană pe TikTok, unde explică cum se obține brânza, a avut succes

Tânărul explică pașii care trebuie urmați pentru ca brânza să fie produsă acasă.

„În afară de lapte, kit-ul conține toate produsele necesare obținerii brânzei. Două dintre cele două produse din set sunt luate de la producători locali. Cum procedați? Puneți laptele proaspăt într-un vas. Apoi deschidem kit-ul «lu’ românu’», care a fost în prealabil sigilat, măsurăm 0,5 mililitri de cheag și îl punem în lapte. Amestecăm, apoi îl acoperim și așteptăm să se închege până se desprinde laptele de pe margini, iar zerul va ieși un pic deasupra. După ce s-a închegat, amestecăm puțin și între timp pregătim sădila (n.r.- săculeț dintr-o pânză specială unde se pune la scurs brânza). O clătim în apă rece, o așezăm într-un bol mai măricel, golim laptele închegat puțin câte puțin. Prindem suportul de masă, apoi scurgem ușor excesul de zer, agățăm sădila cu brânză de suport și acum o lăsăm să se scurgă până dimineață”, explică Bogdan Gană.

Clienții care au achiziționat kit-ul pentru brânză sunt și ieșeni stabiliți în străinătate

Setul cu cheag, sădila, seringa și tot ce e necesar pentru ieșenii care vor să învețe să facă brânză acasă se vinde cu 60 de lei. Bogdan susține că a primit comenzi atât din țară, cât și din străinătate, de la românii stabiliți acolo care vor să-și reamintească de copilăria petrecută la țară.

„Lumea e interesată de acest kit. Au comandat clienți din Iași, din mai multe zone ale țării, dar și din diaspora. Nu vă gândiți că am vândut sute de kituri, dar pentru o perioadă atât de scurtă de timp pot să spun că s-au vândut mai multe decât ne așteptam. Cele vândute până acum au ajuns în străinătate, dar și în mai multe zone din țară. În continuare primim comenzi de la persoane care vor să învețe singure să facă brânza acasă”, mai spune Bogdan Gană, stabilit în București.

Un al tânăr care a readus gustul din cămara bunicilor pe mesele ieșenilor și a scos pe piață tochitura de mangalița este Bogdan Beceru.

Ieșenii care vor să devină producători tradiționali pot depune dosarele la Direcția Agricolă

În Iași sunt 16 produse tradiționale din domeniul panificație, patiserie, din carne sau legume. Aceștia pot primi atestatul dacă îndeplinesc mai multe condiții impuse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Acestea fac referire la capacitatea de producție realizată, raportată la un an, care nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/litri pe zi de produse tradiționale atestate. De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, din familie.

De asemenea, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii. Cele mai noi produse tradiționale care ar putea fi atestate sunt cele din lapte și miere.

Adauga un comentariu