Eveniment-Social

Un taran din Iasi i-a innebunit pe straini. N-ai fi crezut ca produsele lui sunt un deliciu pentru ei – FOTO

Publicat: 17 dec. 2014

@ Este printre putinii ieseni care au reusit sa faca acest lucru @ Clientii sunt topiti dupa produsele sale si unii se intorc special pentru a gusta din aceste bunatati @ Acum se lauda cu clienti fideli si este satisfacut ca poate sa multumeasca doritorii de astfel de preparate

La cativa kilometri de Iasi, departe de agitatia si zgomotul din oras, un iesean a gasit cea mai buna metoda prin care poate promova produsele traditionale. Vasile Preutescu din comuna Ciurea, ce se trage dintr-o familie de legumicultori din tata în fiu, este printre putinii ieseni care incearca sa pastreze neschimbate retetele vechi de pe vremea bunicii. In comuna ce era candva vestita pentru gradinarii ce asigurau, din primavara si pâna toamna târziu, mare parte din necesarul de legume al orasului si-a amenajat un spatiu unde pastreaza toate bunatatile preparate cu multa dragoste din fructe si legume proaspete din gradina proprie, numai cu ingrediente naturale.

Produse facute in ceaun de tuci

Producatorul din Ciurea a renuntat la meseria pe care o avea intr-un domeniu bine platit pentru a face ceea ce ii place mai mult, agricultura. Acum, se lauda cu clienti din toata Europa. Cu multa pricepere, pregateste conserve de mare varietate realizate dupa retete traditionale: dulceturi de cirese, visine, capsuni, nuci verzi, dar si o delicatesa, dulceata de ardei iuti. Alaturi, în borcane mai mari, gogosari în otet, ardei umpluti cu varza, muraturi din ardei, harbuz (pepene) sau castraveti. Intr-un cuvânt, tot ce realizeaza un bun gospodar pentru iarna. Aventura a inceput-o in anul 2010.

„Eu nu sunt producator cu atestat pentru ca inca nu l-am obtinut. Nu am depus toate actele pentru ca se cer foarte multe. Sunt reguli mai drastice si sper ca anul viitor sa fac toate demersurile sa il obtin. Am inceput sa cultiv legume de aproape 30 ani, dar m-am ocupat mai mult de ele din anul 2010. Eu am lucrat la Romtelecom o perioada, ca tehnician electronist, dar am renuntat la vechiul loc de munca, am investit in solarii si acum fac produse traditionale. Am clienti si din Suedia, si totul se prepara fara conservanti, toate legumele si fructele fiind fierte la plita, la ceaun de tuci. Se vede diferenta pentru ca au alt gust”, a spus Vasile Preutescu.

Doar ingrediente naturale

Producatorul are pe o suprafata de un hectar livada si serele cu legume. Este permanent ocupat cu pregatirea conservelor si dulceturilor, astfel ca impreuna cu familia lucreaza din zori pana in noapte. In solarii pregatirile incep la sfarsitul lunii ianuarie si producatorul are grija ca acestea sa aiba temperaturi optime pentru dezvoltarea lor. De dimineata pana seara, culturile sunt intretinute, din primavara pana in toamna se face recoltarea, iar spre final se valorifica productia. Acum, este singurul din comuna care vine cu astfel de preparate in pietele din Iasi, fiind cunoscut in oras pentru bunatatile lui facute numai cu ingredientele naturale.

„Nu folosesc conservanti. Ingrasamant am doar gunoiul de grajd. La muraturi pun hrean, sare, piper, boabe de mustar, otet si legumele. Le las la murat din septembrie, iar acum sunt numai bune de mancat. Magiunul din prune il fac fara zahar. Fierb fructele in ceaun de tuci pana scade compozitia. Eu sunt pe ideea ca trebuie totul cat mai natural”, a mai spus producatorul. Acesta vinde dulceturi de toate felurile, zacusca, muraturi, la preturi cuprinse intre 15 si 45 de lei. Gogosarii umpluti cu fructe si conopida sunt printre cele mai apreciate preparate.





Comentarii
  • ,,un taran din iasi,,? tarani sunteti voi astia de la presa niste ologofreni inculti incompetenti si handicapati..niste gainari…scrieti presa …mai mergeti la scoala oi !

  • Incredibil ,ce poate face un ziarist pentru un borcan de muraturi ,ma intrb daca ar fi fost la puscarie acest ziarist ce putea face pentru o conserva ?

  • Mai golanilor, pe cione faceti voi taran? Sunt TANAR INVESTITOR !!!
    Cat despre produsul natural, a se citi pe eticheta ca e bagat in OTET ! Acum, daca omul fabrica otetul, e mare treaba….dar cum banuiesc ca e facut de o firma si omul il ia din comert, atunci nu mai discutam de BIO !!!!
    Oricum, e interesant ca ocolim reportajele cu tziganii care ocupa cu spagi pietele si taranii (PRODUCATORII AUTOHTONI) nu mai au loc de raul astora…ASTA AR FI O STIRE !!!

  • Foarte bune produse, de apreciat. Il cunosc pe acest om, am luat zacusca cu hribi si de legume de la el, gogosari la ote t pentru iarna. Sunt super!!! Felicitari, nu găsești pe piață așa produse!

Adauga un comentariu