National

Un tata care isi crestea singur copiii a fost ucis de un urs, in Harghita

Publicat: 22 mart. 2019
1

Un barbat din Harghita a fost ucis de un urs. Omul a fost atacat in timp ce era in padure. A incercat sa fuga, insa animalul l-a prins si l-a sfasiat fara mila. Vanatorii atrag atentia ca au cerut in repetate randuri aprobare pentru a impusca animalele salbatice care sunt tot mai multe si tot mai agresive. Oficialii de la Mediu ii contrazic, sustin ca au dat cele mai multe aprobari in acest judet. 

Tanarul venise in padure cu doi prieteni. Voiau sa incarce mai multi saci cu pamant pentru a amenaja o gradina.

Victima s-a indepartat de grup si a intrat pe teritoriul unei ursoaice cu 3 pui. Animalul i-a sarit in cale si l-a sfasiat. 

Kerstes Robert, martor: Deodata, am auzit ceva zgomot, cand s-a uitat vecinul a vazut ca ursul fuge in sus pe dealul celalalt. Am inceput sa strigam dupa coleg „Janos, hei, unde esti?"

Prietenii l-au gasit inconstient si plin de muscaturi. L-au urcat repede intr-o caruta si au fugit in sat dupa ajutor.   

"Era un om foarte bun, lucra zi si noapte. Are valoare mai mare ursul decat omul. Asta e problema foarte mare in Romania", spune un localnic.

Barbatul a lasat in urma doi copii minori pe care ii crestea singur, dupa ce sotia l-a parasit si a plecat in strainatate. Localnicii se plang ca animalele salbatice sunt tot mai multe si tot mai agresive. Vanatorii spun ca au cerut inca din toamna autoritatilor se impuste patru ursi, dar au primit acceptul doar pentru doi. Ultima solicitare a fost chiar saptamana trecuta. 

Kornis Lorand, vanator: Pana nu se termina isteria in tara asta ca dispar ursi, se intampla in fiecare zi ce s-a intamplat in aceasta dimineata.

Borbely Csaba, Presedinte CJ Harghita: Se pare ca acest urs a fost solicitat ca sa fie extras anul trecut, dar din partea Ministerului Mediului i s-ar fi refuzat asociatiei de vanatoare. Si acum eu intreb a cui este responsabilitatea pentru aceasta situatie?

Cei din Ministerul Mediului contrazic insa autoritatile locale.

(Reporter): Ministerul Mediului a primit vreo sesizare pentru acest aviz?

(MIHAI DRAGAN, purtator de cuvant al Ministerului Mediului): Pana la acest moment, nu. Harghita e judetul care a beneficiat de cele mai multe derogari din toate judetele din tara.

Ursoaica face parte dintre cei 20 de ursi care au supravietuit ordinului de ucidere semnat de ministrul Mediului in 2017 si care prevedea eliminarea a 140 de exemplare din intreaga tara. Peste 30 de romani au fost atacati de ursi in ultimii 5 ani. 
Comentarii
  • Oi bzi …sub poza cu ursul trebuia sa scrieti girafa…apropo ..putea sa l omoare cu mila? Cei mai prosti din curtea scolii! Cotidian de investigati….ahahahaha! Lingai saormari cu 3 clase!

  • deci victima a intrat pe teritoriul ursoaicei,deci ursoaica avea chef de xxx,sigur o fost violat de ursoaica,ar trebuii institutiile statului sa verifice daca puii ursoaicei au ADN de om sau de urs,e posibil ca ursoaica sa mai nasca daca lo violat si cel mai rau caz sa nui placa ursoaicei sa prinda omul la cotitura

Adauga un comentariu