Local

Un viitor preot, la judecată cu o enoriașă după o postare pe Facebook! Ieșeanca, obligată să șteargă mesajul (Exclusiv)

Publicat: 22 ian. 2022
Elevul Petru Pavel R., Andreea Iasmina Marișcu și o femeie în fața unui calculator deschis pe o pagină de Facebook
Un tânăr, viitor preot, a dat în judecată o vecină, după ce aceasta a postat pe Facebook: ieșeanca a fost obligată să șteargă mesajul

Un viitor preot, la judecată cu o enoriașă după o postare pe Facebook! Magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au admis în parte cererea formulată de Petru Pavel R. în contradictoriu cu Andreea Iasmina Marișcu. Femeia a fost obligată să șteargă postarea de pe rețeaua de socializare

Un viitor preot, la judecată cu o enoriașă după o postare pe Facebook! Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au admis în parte cererea formulată de Petru Pavel R. în contradictoriu cu Andreea Iasmina Marișcu.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Petru Pavel R., în contradictoriu cu pârâta Andreea Iasmina Marișcu. Constată caracterul ilicit al faptei săvârșite de pârâtă, constând în publicarea, pe 28 iunie 2021, pe pagina personală de Facebook, a unei postări cu următorul conținut: „Să îi fie rușine la acest individ care își face nevoile mari în fața porții mele! El credea că nu o să îl vadă camerele și nici nu are bunul simț să își ceară scuze. Vede mesajele ce i le-am trimis și rămâne ca în tren. Se vede cei 7 ani de acasă! Și te mai duci și la biserică după, mare credincios ce ești, măgarule, ar trebui să îți pun și numele, să te fac de rahat, să te vadă toată lumea ce porc ești!”, postare la care a fost atașată o imagine a reclamantului, precum și al comentariilor privitoare la reclamant făcute de către pârâtă subsecvent postării menționate. Obligă pârâta la publicarea dispozitivului prezentei hotărâri pe pagina sa personală de Facebook, unde să fie afișată timp de o lună, cu protejarea datelor de identificare ale părților. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 2.600 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au precizat judecătorii. Decizia nu e definitivă.

Un viitor preot, la judecată cu o enoriașă după o postare pe Facebook!

Procesul dintre viitorul preot Petru Pavel R. și Andreea Iasmina Marișcu a început pe 15 iulie 2021. Prin cererea de chemare în judecată, minorul, asistat de reprezentantul legal, a solicitat instanței să constate caracterul ilicit al faptei comise de pârâtă, constând în aceea că, în mod repetat, începând cu data de 27 iunie 2021, a postat pe contul ei de Facebook imagini ale sale și afirmații defăimătoare, jignitoare și calomniatoare, comentarii și aspecte neadevărate la adresa sa, cu scopul de a-i leza imaginea și demnitatea, fapt care s-a produs întrucât imaginea personală i-a fost afectată în comunitate, prin afirmațiile denigratoare pe care pârâta le-a făcut la adresa lui.

Acesta a mai cerut încetarea încălcării și interzicerea pentru viitor de a mai aduce încălcări ale drepturilor sale nepatrimoniale, obligarea femeii ca, pe cheltuiala ei, să publice dispozitivul hotărârii pe pagina de Facebook, unde să fie afișată timp de o lună, și într-un ziar de circulație județeană, dar și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat un caz similar.

Ieșeanca Andreea Iasmina Marișcu, dată în judecată

Tânărul Petru Pavel R. (16 ani) a povestit că locuiește împreună cu părinții săi în Șerbești, fiind elev în clasa a X-a la Seminarul Teologic Ortodox „Vasile cel Mare”, din Iași, profilul preot, iar, prin prisma pregătirii profesionale și a vocației pe care și-a ales-o, fiind în vacanța de vară, în toate zilele de sărbătoare și în zilele de duminică în care în Biserica ortodoxă se celebrează Sfânta Liturgie, merge să participe la slujbele religioase, pentru a cânta ca „dascăl”.

„În dimineața zilei de 27 iunie 2021, fiind zi de duminică, în jurul orei 6:00, am plecat spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Șerbești, pentru a pregăti împreună cu preotul parohiei tot ceea ce era necesar pentru a se celebra slujba Sfintei Liturgii, în drumul de acasă și până la biserică fiind necesar să treacă și prin dreptul locuinței pârâtei, care locuiește pe aceeași stradă, dar la un număr diferit. A doua zi, pe 28 iunie 2021, pârâta a postat pe contul ei o imagine preluată de camerele de supraveghere montate la locuința sa, în care se poate observa imaginea lui, trecând pe drumul din fața porții locuinței pârâtei, iar, lângă această imagine, pârâta a postat următorul comentariu:

„Să îi fie rușine la acest individ care își face nevoile mari în fața porții mele! El credea că nu o să îl vadă camerele și nici nu are bunul simț să își ceară scuze. Vede mesajele ce i le-am trimis și rămâne ca în tren. Se vede cei 7 ani de acasă! Și te mai duci și la biserică după, mare credincios ce ești, măgarule, ar trebui să îți pun și numele, să te fac de rahat, să te vadă toată lumea ce porc ești!”

Viitorul preot: „A început să mă hărțuiască!”

Elevul Petru Pavel R. a adăugat că imaginile au fost văzute de comunitatea Facebook, au existat diverse comentarii, în general cu tentă negativă, moderate de către femeie, care i-ar fi postat și numele în cuprinsul comentariilor, nu doar imaginea preluată de pe camera video.

„Pârâta a inițiat pe pagina ei de socializare atacuri verbale la adresa mea, postând comentarii înjositoare, denigratoare, folosind cuvinte care nu pot fi reproduse, în aceste discuții și comentarii pârâta antrenând și alte persoane din comunitate, cărora eu nu le-am făcut vreodată ceva, nu am avut de-a face cu ele și, totodată, pârâta a început să mă hărțuiască, trimițându-mi mesaje vulgare pe contul de mesagerie al platformei Facebook. Fapta pârâtei a adus o atingere gravă drepturilor mele, respectiv demnității, imaginii personale, sociale, în comunitate, iar eu nu sunt vinovat de faptele despre care afirmă pârâta că le-aș fi comis. Din imaginea pe care aceasta a postat-o pe contul ei se poate observa doar faptul că eu trec pe drumul public, prin dreptul porții locuinței pârâtei”, a subliniat viitorul preot.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat un caz similar.

„Îmi este rușine să mai ies în comunitate!”

Elevul de la Seminarul Teologic Ortodox „Vasile cel Mare” a mai spus că a fost foarte afectat de modul în care a procedat Andreea Iasmina Marișcu și de imaginea pe care aceasta i-a creat-o în comunitate.

„Din acea zi, eu m-am izolat de membrii comunității, îmi este rușine și jenă să mai ies în comunitate, mă izolez la domiciliu, nu mai ies nici măcar până la magazinul sătesc, îmi este rușine să mai merg la biserica din parohie, așa cum obișnuiam în zilele de sărbătoare religioasă și în zilele de duminică. Fapta pârâtei m-a afectat în mod profund, nu doar prin vârsta pe care o am, eu fiind în perioada adolescenței, dar și prin prisma faptului că sunt o persoană liniștită, că am înțeles să îmi aleg ca și parcurs vocația de a deveni preot, fapt care implică din partea mea un anumit comportament rezervat, un comportament moral și demn. Părinții mei au încercat să discute cu pârâta și cu soțul acesteia, dar aceasta nu a înțeles să retracteze afirmațiile neadevărate pe care le-a făcut despre mine”, a încheiat viitorul preot.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat un caz similar.

Andreea Iasmina Marișcu a cerut respingerea acțiunii

Pe 31 august 2021, Andreea Iasmina Marișcu a formulat o întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată.

„Pe 27 iunie 2021, am fost anunțată de mama mea, la ora 8:00 dimineața, despre faptul că cineva își făcuse nevoile în garajul nostru, în urma acelei persoane rămânând dejecții, măști și șervețele murdare, fapt ce m-a determinat să verific înregistrările surprinse de camerele de supraveghere amplasate la locuința mea. Din imagini a reieșit faptul că, la ora 6:03, reclamantul a fost în garajul nostru, observându-se și pe camerele de supraveghere cum acesta iese din garaj, iar, în fața porții, se oprește și se încheie la pantaloni. În urma acestui fapt, la ora 9:16, i-am dat un mesaj reclamantului în privat pe rețeaua de socializare Facebook, pe contul său, și i-am cerut ca, atunci când va ieși de la biserică, să meargă să curețe mizeria lăsată, deoarece, în caz contrar, voi fi nevoită să le spun părinților lui despre această întâmplare, însă reclamantul, deși a citit mesajele, nu mi-a răspuns”, a precizat Andreea Iasmina Marișcu.

„Am fost agresată verbal”

Andreea Iasmina Marișcu a adăugat că, pe 28 iunie 2021, a postat pe Facebook, fără a aduce numele elevului în contextul postării, doar o poză în care acesta era cu spatele, ieșind din garaj, menționând că este „nesimțit”, raportat la ceea ce făcuse, fără a-i aduce alte jigniri sau alte lucruri defăimătoare în mesajul postat.

„În urma acestei postări, am fost agresată verbal în comentarii de către mătușa reclamantului, D.C., care m-a numit „țigancă”, amenințându-mă că mă prinde și mă bate și adresându-mi multe alte cuvinte jignitoare, aceasta fiind cea care a deconspirat numele reclamantului, nu eu, deși multe persoane mi-au cerut să postez numele băiatului, lucru pe care nu l-am făcut inițial, după care, fiind supărată după toate jignirile aduse, de lipsa de reacție a reclamantului de a curăța mizeria lăsată în garaj, am scris într-un singur comentariu prenumele, respectiv P., fără niciun altfel de indiciu”, a subliniat ieșeanca.

Ea a adăugat că a fost asaltată cu mesaje din partea rudelor elevului.

„Pe 4 iulie 2021, am primit un mesaj de la numitul C.R., unchiul reclamantului, care locuiește în București, acesta cerându-și scuze pentru comportamentul nepotului său și al celorlalți membri din familia sa și rugându-mă să șterg postarea de pe Facebook, ceea ce am și făcut, apreciind buna creștere a acestuia.”

Astfel a ajuns un viitor preot la judecată cu o enoriașă după o postare pe Facebook!
Adauga un comentariu