:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/03/autoturism-bmw-tanara-barbat-incatusat.jpg)
Tot vorbim de virusuri. Acum, cel mai căutat subiect pe Google este, fără îndoială, coronavirusul. Mai există însă unul la fel de periculos, de care nu scapi toată viaţa. Ca şi covidul, afectează foarte mult sistemul imunitar. Este vorba despre HIV. Prescurtarea vine de la denumirea virusul imunodeficienţei umane. Este un virus care distruge sistemul imunitar și ale cărui simptome își fac prezența târziu.
SIDA reprezintă un sistem de boli, ce apar după infectarea organismului cu HIV. Acesta din urmă atacă imunitatea, dar nu în câteva zile, ca la covid. Pot trece chiar şi 10 ani până când să apară primele simptome de SIDA.
Un simplu test de sânge îţi spune dacă ai sau nu HIV. În laborator nu se vede efectiv prezenţa virusului, ci prezenta anticorpilor pe care organismul îi dezvoltă ca să se apere. Ciudat este că poţi fi infectat cu HIV, dar anticorpii încă să nu se vadă la analiză. Acest lucru se întâmplă pentru că există o perioadă în care rezultatele nu sunt concludente. Ele depind extrem de mult de imunitatea „gazdei”. Spre exemplu, o persoană cu imunitate bună dezvoltă anticorpi în 3 luni. Cine are însă un sistem imunitar slăbit va avea anticorpi cam în 6 luni. Aceasta se numeşte, de fapt, „fereastra epidemiologică”. Bineînţeles, ambele persoane pot transmite mai departe virusul.
Simptomele care apar nu alertează pe nimeni în mare măsură. Ele sunt similare cu cele de la o infecţie sau chiar şi de la o răceală. Cel mai adesea, apar sub formă de răceală banală, dureri musculare, greaţă, vărsături, oboseală, umflarea ganglionilor. Când se agravează, vorbim despre: ameţeli, oboseală cronică, scădere mare în greutate, afectări neurologice.
Cele mai cunoscute căi de transmitere HIV sunt:
Iată cum nu se transmite HIV:
Majoritate celor care au avut Covid-19 vor iesi pozitiv la testul HIV din cauza secventei genetice de HIV-SIDA inserata artificial in Covid-19 .