News Flash:

Un vot in necunostinta de cauza

19 Mai 2000
1051 Vizualizari | 0 Comentarii
•Banii publici au fost "mascati" in cheltuieli stiute numai de Simirad •Preocupati doar de propriile interese, in majoritate, consilierii au votat "in alb" bugetul lui Simirad

Aflati la sfarsitul mandatului, consilierii municipali nu au vrut sa se dezminta in ceea ce priveste (dez)interesul fata de banul public. Ieri, in sedinta extraordinara a Consiliului Local, cu mici exceptii, alesii au demonstrat incompetenta si iresponsabilitatea in dezbaterea bugetului local. Au fost insa cateva pozitii care au demonstrat gospodarului de la "moldoveni" ca bugetul s-a intocmit superficial. In interventia sa, consilierul Lorin Cantemir a fost de parere ca "bugetul este lipsit de o baza informationala; au fost inscrise niste valori fara a fi date explicatiile de rigoare". Spre a-si justifica graba pentru aprobarea "secretelor" bugetare, Simirad a invocat o explicatie ieftina, care a produs hilaritate chiar si in randul neavizatilor: "daca bugetul va fi aprobat, se va debloca furnizarea apei calde in municipiul Iasi". De aceeasi baricada cu Lorin Cantemir s-au situat si consilierii Dan Carlan, George Carapanu, Romeo Ceobanu. Acesta din urma a declarat ca "prezentarea proiectului de buget cu doua-trei zile inainte de sedinta este o jignire din partea executivului; am solicitat informatii de la biroul de investitii al Primariei. Am fost refuzatii de acesti salariati, din cauza ordinelor primite din partea executivului; problemele legate de lucrarile noi de pe lista investitiilor sunt discutabile; nu vad de ce Primaria ar sustine lucrari investitionale la spatiile comerciale, care produc profit; aprobarea bugetului nu are nici o legatura cu situatia de criza in care se afla RA Termoficare". La aceste pozitii, porta-voce a "moldovenilor"- consilierul Vasile Munteanu, care a reusit sa se remarce doar prin plecaciuni in fata sefului - a adus elogii grandioase privind maretia bugetului local. Din fericire, "vocea profesionala", denumita asa de consilierul Constatin Neculau, a fost dezamorsata cu argumente. Intrucat campania electorala este in plina desfasurare, consilierul Edmond Roman a considerat necesar sa faca "un recurs la memoria consilierilor referitor la cofinantarea lucrarilor de investitii la aeroportul iesean. In bugetul anului in curs nu s-a regasit nici o alocatie bugetara pentru aeroport". Fiind vorba de o investitie serioasa si necesara municipiului Iasi si nu de un kitsch, Simirad s-a declarat impotriva repartizarii fondurilor necesare pentru aeroport. Interventiile s-au incheiat cu un compromis rusinos - alocarea a patru miliarde de lei continuarii lucrarilor la aerogara, in conditiile in care necesarul este de 14 miliarde lei. Dupa mai bine de doua ore de discutii sterile, majoritatea consilierilor a votat bugetul de venituri si cheltuieli al anului 2000 in suma de 416 miliarde lei.

Incompetenti si iresponsabili

Cu destula usurinta, consilierii muncipali au deprins chiulul de la sedintele Consiliului Local. Din cauza neintrunirii cvorumului, multe sedinte au fost suspendate si bineinteles treburile orasului amanate. Un astfel de caz s-a petrecut anul trecut, in sedinta CL din 3 mai, cand 14 proiecte de hotarari din totalul de 33 au fost amanate, pentru ca alesii iesenilor nu au avut rabdarea sa suporte cateva ceasuri, adoptarea hotararilor. Situatia s-a repetat si in luna decembrie. De aceasta data, 18 proiecte de hotarari din totalul de 32 au fost amanate din acelasi motiv - chiulul consilierilor. Pentru adoptarea acestora era nevoie de votul a cel putin doua treimi din numarul consilierilor, respectiv minim 21 de consilieri. Or, pentru dezbaterea acestor proiecte au fost prezenti 17 consilieri, la care puteau fi luate in consideratie si voturile viceprimarilor, numar insuficient pentru adoptarea proiectelor.

Consilierii municipali "se joaca de-a v-ati ascunselea cu legea"

Potrivit Legii administratiei publice locale, prezenta consilierilor la sedinte este obligatorie. In cazul in care un consilier absenteaza de doua ori consecutiv fara motive temeinice, el poate fi sanctionat in conditiile regulamentului consiliului. In cazul in care consiliul nu poate functiona datorita absentei membrilor sai, dupa trei convocari consecutive se dizolva de drept.
Aceeasi lege, la art.18, mai precizeaza: "consilierii ale caror mandate au fost validate depun in fata consiliului urmatorul juramant: xJur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac, cu buna credinta, tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilora". Cu tot juramantul, alesii, odata ajunsi pe functii, au uitat ca reprezinta interesele unui electorat, au uitat ca sunt platiti din banii contribuabililor pentru a rezolva problemele edilitar-gospodaresti. Indemnizatia lunara a unui consilier este de aproximativ doua milioane de lei. Anual, pentru plata consilierilor este alocata de la buget aproximativ jumatate de miliard de lei.
In plus, altii mai primesc si o idemnizatie pentru functia de membru in CA sau AGA la o societate comerciala. Fara prea mare efort, castigurile consilierilor pot insuma cateva milioane de lei.
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013309 (s)