Curiozitati

Un zimbru „viziteaza” un sat din Romania, zi de zi, de doua saptamani. Motivul este impresionant

Publicat: 11 ian. 2017
9
Unul dintre zimbrii relocati de catre WWF in zona Armenis nu se poate adapta salbaticiei si se apropie tot mai mult de satul Fenes, ajungand in ultimele zile chiar pe strazile localitatii, spre disperarea oamenilor.
‘De doua saptamani, suntem vizitati de un zimbru. Acesta nu face rau, eventual mananca din fanul oamenilor, dar lumea intra in panica pentru ca este un animal salbatic, totusi. Mai mult, sunt dimineti in care satenii nu isi pot duce copiii la scoala, pentru ca ar trebui sa treaca pe langa zimbru si le este frica. E clar, locul sau nu e in sat’, a declarat marti, pentru Agerpres, viceprimarul comunei Armenis, Ioan Popescu.
De situatia creata a fost sesizat si WWF Romania, care sustine, prin reprezentantii sai, ca acesta este un caz izolat, in care zimbrul cauta prezenta umana.
„Este vorba de un singur zimbru, o femela care a fost adusa dintr-o gradina zoologica. Zimbrul, prin definitie, nu este periculos si agresiv. Prima sesizare a fost pe 28 decembrie 2016, cand, impreuna cu rangerii, am incercat sa o impingem dinspre sat, inspre amonte, insa a refuzat sa inainteze prea mult, cel mai probabil pentru ca a simtit urme de urs, care nu intrase inca in barlog, si de lup. Dupa alte doua zile, a revenit spre sat, fapt pentru care a fost, din nou, indepartata. Prin urmare, am decis sa punem hrana suplimentara in zona unde sta femela, in speranta ca nu se va mai intoarce. In plus, fiind adusa de la o gradina zoologica, este invatata cu prezenta omului si nu se poate adapta sa traiasca in salbaticie. Probabil, va cauta mereu prezenta umana. In momentul de fata, femela nu se afla in sat’, a declarat, marti, Alexandru Bulacu, unul dintre specialistii WWF Romania.
Potrivit acestuia, unui astfel de animal ii va fi foarte greu sa supravietuiasca in salbaticie, iar aceasta iarna este un examen pentru intreaga turma de zimbri de la Armenis, chiar daca reprezentantii WWF au suplimentat cantitatea de fan si de concentrate. Turma este monitorizata, in permanenta, iar metabolismul acestor animale le dicteaza cu exactitate ce anume sa manance, de la arbusti tineri, la scoarta de copac.
 In zona Armenis, au fost relocati 24 de zimbri, fiind eliberati in mediul natural in iunie si in septembrie 2016. Cele doua turme s-au intalnit, au avut loc si conflicte, dupa care au format o singura turma, explica Alexandru Bulacu. Femela, insa, nu s-a adaptat turmei. Umbla singuratica, iar asa cum s-a observat, cauta chiar prezenta umana.
In ceea ce priveste pagubele, acestea nu sunt mari, femela-zimbru cautand doar fanul. ‘Am primit reclamatii ca zimbrii au facut pagube. Cateva maini de fan nu se pot numi pagube. Noi avem si camere de filmat si stim ca in zona sunt tot felul de animale, nu doar zimbri’, a spus Alexandru Bulacu. Acesta sustine ca si vanatoarea si chiar camioanele cu lemne care trec prin zona ii pot speria pe zimbri.
Cei 24 de zimbri eliberati in mediul natural in zona Armenis sunt proprietatea statului roman, iar gestionar este administratorul fondului de vanatoare. Mai exact, aceasta se imparte intre Agentia Judeteana de Vanatoare si Pescuit Sportiv Caras-Severin, prin formatia de vanatoare din Fenes, si Ocolul Silvic Teregova.
Alexandru Bulacu spune ca WWF Romania va continua proiectul de relocare a zimbrilor, precum si monitorizarea acestora, cu ajutorul GPS-urilor si a rangerilor.
Adauga un comentariu