Arheologie

Una din cele mai cunoscute teorii legate de omul preistoric este contrazisa de un arheolog american

Publicat: 11 oct. 2013
3
Potrivit rezultatelor unui studiu al arheologului american Dean Snow de la Universitatea din Pennsylvania, picturile rupestre au fost realizate, cel mai probabil, de catre femei, nu de catre barbati asa cum se credea pana acum.
Descoperirea sa contrazice teoria conform careia picturile rupestre ar fi fost realizate de catre barbati, pentru a tine socoteala animalelor vanate, dar si pe cea a biologului R. Dale Guthrie de la Universitatea din Alaska, potrivit caruia cea mai mare parte a desenelor ar fi fost realizate de catre adolescenti de sex masculin, scrie Daily Mail, citat de gandul.info.
Snow a inceput studiul in urma cu un deceniu, dupa ce a aflat despre lucrarile biologului britanic John Manning care a descoperit ca degetele femeilor si cele ale barbatilor aveau lungimi relativ diferite.
Acesta a studiat apoi o carte in care apareau mai multe picturi rupestre, printre care se numara si o fotografie a unei amprente descoperite intr-o pestera din Franta.
„M-am uitat la ea si m-am gandit: daca Manning stia despre ce vorbea, atunci aceasta era cel mai probabil mana unei femei”, a declarat Snow.
Ulterior, arheologul a creat un algoritm pe baza datelor biologului britanic, iar in urma unei analize a descoperit ca 75% dintre picturile rupestre care reprezentau forme ale mainilor au fost realizate de catre femei.
Descoperirea sa sugereaza ca rolul femeii in societatea preistorica era mult mai important decat se credea initial.
Cele mai faimoase exemple de locuri unde pot fi gasite si astazi forme ale mainilor oamenilor preistorici sunt pesterile din sudul Frantei si din nordul Spaniei. Picturi rupestre similare au fost descoperite si in Australia, Argentina si in Africa. Adauga un comentariu