Boli si tratamente

Una din zece femei testate in cadrul unei campanii medicale sunt suspectate de cancer cervical

Publicat: 25 ian. 2012

Cu ocazia celebrarii Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii si teste Babes Papanicolau, gratuite, din Romania a investigat si diagnosticat 4400 de femei.

O statistica preliminara arata ca peste 70% dintre femeile care au efectuat testul Babes Papanicolau au infectii genitale complexe ce necesita tratament de specialitate. De asemenea, studiul arata ca 10,5% dintre acestea prezinta leziuni pre-canceroase, fiind indrumate pentru investigatii suplimentare.

Factori de risc in cancerul de col uterin 

In plus, studiul arata ca 63% din cele 4.400 de femei investigate au doua sau mai multe avorturi efectuate, iar 7% din ele peste 10avorturi. Din pacate, acest studiu demonstreaza ca ne aflam inca in categoria tarilor in care femeile efectueaza multiple avorturi, acest lucru ducand si la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin.

Pregatirea pentru testul Papanicolau   

Studiul a fost inclus in programul „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin” , program de prevenire a cancerului de col uterin initiat de Fundatia „Renasterea”. Proiectul s-a adresat in principal femeilor din mediul rural sau peri-urban din Romania, economic dezavantajate, carora li s-au realizat peste 22.000 de investigatii medicale pentru depistarea precoce acancerelor de col si de san. Peste 14.000 au fost examene Babes Papanicolau si aproape 8000, mamografii.

Tratamentul cancerului de col uterin 

Din cauza statisticilor ingrijoratoare si a locului fruntas pe care Romania il ocupa in clasamentele europene in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin, autoritatile in colaborare cu societatea civila au datoria sa initieze si sa deruleze programe de preventie a cancerului de col uterin si de san, respectiv vaccinare si screening.loading...

Adauga un comentariu