Titlurile zilei

Una dintre cele mai circulate străzi din Iași și-a schimbat proprietarul! Șmecherii și milionarii din oraș nu vor mai putea intra cu mașina! Plan uriaș pentru zona care leagă două mari cartiere! FOTO (Exclusiv)

Publicat: 06 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Una dintre cele mai circulate străzi din Iași și-a schimbat proprietarul Șmecherii și milionarii din oraș nu vor mai putea intra cu mașina Plan uriaș pentru zona care leagă două mari cartiere FOTO Exclusiv
Pe una dintre cele mai circulate străzi din Iași, șoseaua Munteni, din Grădina Botanică, ar urma să fie restricționat accesul auto. Universitatea "Cuza" a devenit proprietară cu acte în regulă asupra terenului pe care se află aleea betonată din grădină

Surpriză de proporții pentru cei care trec des cu autoturismele pe una dintre cele mai circulate străzi din Iași. Strada Munteni, arteră care duce în Grădina Botanică, se află în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Instituția de învățământ ar urma să închidă accesul pentru traficul auto în cel mai căutat loc de promenadă pentru mii de ieșeni

Decizie radicală, luată de conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), din Iași, pentru una dintre cele mai căutate zone! Accesul în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” ar urma să fie restricționat pentru șoferi. De altfel, o asemenea măsură a mai fost luată în calcul pentru strada Munteni, șosea care străbate Grădina Botanică, însă lucrurile nu s-au concretizat până acum.
Recent, însă, conducerea UAIC a primit o adresă prin care i s-a demonstrat dreptul de proprietate asupra drumului din Grădina Botanică, ceea ce schimbă complet lucrurile. Practic, accesul dinspre Păcurari spre Copou-Breazu nu va mai putea fi făcut cu mașina, odată ce șoferii nu vor avea acces în Botanică.

Decizie luată de conducerea UAIC Iași pentru Grădina Botanică

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, a precizat că cei de la Primăria Iași au trimis o serie de adrese prin care au cerut restricționarea traficului în zonă. Abia recent, însă, universitatea a fost notificată cu privire la faptul că este proprietară cu drepturi depline asupra străzii.

„Am primit de la Primărie o adresă în care ni se spunea să luăm măsuri privind accesul în Grădina Botanică pe strada Munteni, pentru că artera s-a transformat într-o stradă cu trafic intens. Primăria ne-a cerut să luăm măsuri, să punem pază, să permitem doar accesul riveranilor etc. Am luat lucrurile invers, am văzut regimul juridic cu acel teren cu o alee betonată. Dar am avut o surpriză! Am primit de la Oficiul de Cadastru o hârtie prin care se arată că acel teren betonat este în proprietatea Universității «Alexandru Ioan Cuza». Este proprietatea noastră!”, a menționat rectorul universității ieșene.

Mașinile nu vor mai circula prin Grădina Botanică din Iași

Rectorul UAIC Iași a adăugat că, pentru acea stradă, ar urma să fie luate măsuri ce pot duce la restricționarea traficului rutier.

„Nu vreau să mă pronunț deocamdată, dar cam știu ce ar trebui să urmeze. Vom vedea următorul pas pe care îl facem, dar important a fost cel prin care am aflat că nu este vorba despre un drum public acolo, ci despre proprietatea universității. A fost o surpriză plăcută”, a mai transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.

În spațiul public a apărut și o petiție a unor ieșeni prin care s-a cerut interzicerea accesului cu autoturismele în Grădina Botanică.

Se caută variante de acces spre Mănăstirea Podgoria Copou

Primăria Iași a anunțat că au fost inițiate discuții cu Universitatea „Cuza” legate de traficul rutier din Grădina Botanică. De la montarea unei bariere, la servicii de pază și acces pe bază de cartele pentru riveranii din Botanică, toate aceste măsuri au fost luate deja în calcul.

„Am inițiat deja discuții cu Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» Iași, respectiv conducerea Grădinii Botanice, deoarece segmentul de drum menționat este în proprietatea și administrarea celor două instituții. Din această cauză, ca primă soluție, cei de acolo sunt responsabili de reglementarea circulației autovehiculelor în zonă ori prin montarea unei bariere la care să aibă cartelă de acces riveranii ori postul de pază de la intrarea în Grădină să interzică accesul autoturismelor”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Acesta a susținut și că se caută variante de acces spre Mănăstirea Podgoria Copou, lăcaș-monument istoric aflat în Grădina Botanică.

„Le vom asigura tot sprijinul logistic de care au nevoie și, dacă solicită reglementări suplimentare, vom discuta în Comisia de Circulație despre alte variante de acces la biserica din zonă. Totul depinde de răspunsul universității, respectiv al Grădinii Botanice”, a mai transmis acesta.

Universitatea „Cuza” a intabulat terenurile din Grădina Botanică Iași

Conducerea Universității „Cuza” a menționat și faptul că, în ultima perioadă, s-a reușit intabularea Grădinii Botanice. Fără intabularea suprafețelor din Grădina Botanică, unele persoane au reușit să pună mâna pe câteva hectare, pe care apoi au încercat să le înstrăineze.

„Ordonator de credite fiind, cred că am mai mult decât o obligație morală – una legală pentru a avea grijă de patrimoniu! Când ai grijă de un imobil, un teren cum e Grădina Botanică, după noile Coduri Civil și de Procedură Civilă, îl intabulezi. Or, noi nu aveam intabulat absolut nimic din Grădina Botanică. Așa a fost posibil ca diverși pretinși proprietari să atenteze la câte o bucățică din corpul Grădinii Botanice, unii chiar au și reușit. Intabulând integral Grădina Botanică, avem garanția că nimeni nu se mai poate atinge de ea”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Adauga un comentariu