Arte vizuale

Una dintre cele mai mari comori ale Egiptului antic a fost descoperita

Publicat: 01 iul. 2013
3
Una dintre cele mai mari comori ale Egiptului antic a fost descoperita de catre oamenii de stiinta. Comoara a apartinut faraonului Keops. Artefactul ce dateaza din anul 2.500 i.Hr. a fost gasit langa piramidele de la Giza si reprezinta o barca din lemn care a transportat trupul faraonului la piramida.
Oamenii de stiinta au excavat primele fragmente de lemn ale unei barci „solare” a faraonului Keops, potrivit International Business Times.
In urmatorii doi ani, cercetatorii vor scoate la iveala barca, iar cu ajutorul tehnologiei digitale vor reconstrui vasul. Cu toate acestea, in prezent se desfasoara o adevarata cursa contra cronometru pentru scoaterea barcii, pentru a se evita erodarea vechiului lemn, din care a fost construita. 
Prima corabie a faraonului a fost descoperita in anul 1954 pe latura de sud a piramidei, iar a doua a fost gasita acum pe latura de vest, ele zacand ingropate inca din anul 2.500 i.Hr.
Prima barca a fost reconstruita si expusa inca din anul 1987 intr-un muzeu de langa Marea Piramida.
Reconstruirea celei de-a doua barci va ajuta istoricii sa descopere adevartul scop al ambarcatiunii. Prima nava „a avut o functie simbolica foarte clara, fiind destinata calatoriei faraonului intre pamant si cer”, a declarat egiptologul Anders Bettum de la British Museum.
„Barca solara” a reprezentat un vas ritual care il transporta pe regele inviat, impreuna cu zeul soarelui Ra pe cer. In schimb, barca excavata prezinta unele semne conform carora ea ar fi fost utilizata pe apa si este posibil sa fi fost folosita ca o „barca funerara” pentru a transporta trupul imbalsamat al faraonului de la Memphis la Giza.
„Este o nava mare si atat de bine conservata astfel incat ea reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale Egiptului antic”, a declarat Bettum. Adauga un comentariu