Stiri medicale

Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creste in Moldova

Publicat: 27 iul. 2018
7

Intoxicatiile cu ciuperci s-au inmultit, in ultima perioada, la noi in tara. O singura ciuperca otravitoare amestecata cu cele comestibile poate ucide un adult, in mai putin de o zi. Situatia este alarmanta, cu atat mai mult cu cat una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creste in zona Moldovei. Chiar la marginea Iasiului, padurile adapostesc, in cantitati mari, otrava care poate ajunge in organismul nostru, daca nu suntem atenti. Buretele viperei este responsabil pentru majoritatea intoxicatiilor cu ciuperci.

„Aceasta este una dintre cele mai toxice ciuperci din lume, care se gaseste si la noi in tara. I se spune "palaria mortii" pentru ca sunt suficiente doar cateva miligrame pentru a fi letala”, relateaza Elisabeta Ifrim, jurnalist Digi24. Buretele viperei arata inofensiv, seamana cu unele ciuperci comestibile, are un miros placut si este foarte gustos. Poate fi foarte usor confundat. „Cu champignon-ul de camp, ciuperca alba. Atunci cand ea are culoarea alba si poate fi confundata. Atunci cand este vinetie, poate fi confundata cu o specie de Russula”, spune Teodor Robu, prorector la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

Ciuperca letala poate fi gasita oriunde, mai putin in zonele montane. Contine una dintre cele mai periculoase otravuri naturale cunoscute, o toxina ce nu poate fi distrusa prin nicio metoda de gatit. „Apar simptomele dupa 8, pana la 40 de ore, cand deja nu mai ai ce face, actioneaza silentios, dar ireversibil. Afecteaza celula hepatica. E bine sa evite culegatorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, daca are lamele albe, sa nu o ia”, spune Teodor Robu.

Adauga un comentariu