Local

Una dintre „mostenirile” lui Andrei Marga

Publicat: 05 ian. 2001

•Elevii de liceu asteapta manuale gratuite •Cei mai multi dintre elevi provin din familii foarte sarace si nu isi pot permite achizitionarea manualelor alternative din cauza preturilor piperate •2.000 de liceeni ieseni au dreptul la manuale gratuite •Noua conducere a MEN va acorda aceste manuale daca va avea fonduri

 Se apropie sfarsitul primului semestru al acestui an scolar si elevii saraci de liceu nu au primit manualele promise de fosta conducere a Ministerului Educatiei Nationale. Manualele alternative pentru liceu nu sunt gratuite, elevii fiind nevoiti sa cheltuiasca foarte multi bani pentru a achizitiona cartile necesare. Deoarece un set complet de manuale alternative pentru liceu costa aproximativ un milion de lei, doar elevii cu parinti bogati isi permit sa-l cumpere. Cei mai multi elevi isi cumpara, in cel mai bun caz, doua sau trei manuale pentru obiectele pe care le aleg pentru bacalaureat.

Cele mai dramatice situatii se inregistreaza la fostele licee industriale unde invata cei mai multi copii saraci. Ei nu isi permit sa-si cumpere manuale, de multe ori invatand doar de pe notite sau dupa lectii xeroxate din manualele profesorilor. In mod normal, elevii de liceu care provin din familii foarte sarace au dreptul la manuale gratuite. Cel putin asa spune o notificare trimisa de MEN in teritoriu, in urma cu doi ani. Si desi ministerul a cerut realizarea unei situatii cu numarul elevilor de liceu care au dreptul la manuale gratuite, nici pana in prezent aceste carti nu au ajuns la copii. Intre timp, echipa ministeriala s-a schimbat.

Deci este putin probabil ca noua conducerea a MEN sa respecte o promisiune a fostei echipe. „Cred ca totul depinde de fondurile de care va dispune noul minister. In functie de buget si de banii primiti de la Ministerul de Finante, s-ar putea rezolva si aceasta problema a elevilor de liceu fara manuale”, a spus Liviu Burlec, inspector scolar general. Aproximativ 2.000 de liceeni ieseni au dreptul la manuale gratuite. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a centralizat situatiile trimise de scoli, in speranta ca Ministerul Educatiei Nationale se va tine de promisiune si va trimite manuale gratuite pentru elevii de liceu. In Iasi, au dreptul la manuale alternative gratuite 683 de elevi din clasele a IX-a, 933 de elevi din clasele a X-a, 147 din clasele a XI-a, 149 din clasele a XII-a si 304 elevi de la scoli profesionale. Dosar cat pentru bursa unele scoli au incercat sa rezolve problema manualelor fara ajutorul ministerului.

Fie din venituri proprii s-au achizitionat cateva zeci de manuale alternative pe care elevii le pot imprumuta pentru cateva zile de la biblioteca scolii, fie elevilor saraci li s-au distribuit manuale vechi care respecta programa. Profesorii au recurs la aceste metode, deoarece, fara manuale, munca lor este deosebit de grea, iar elevilor le este dificil sa invete. Concluzia este ca si anul acesta cei mai multi elevi de liceu vor invata fara manuale. Mai grav este faptul ca elevii care au dreptul la manuale gratuite nu le vor primi. Si asta desi au umblat mult pe drumuri pentru a pune la punct dosarul solicitat de minister. Dosarul unui elev care are dreptul la manuale gratuite este, practic, acelasi ca si dosarul pentru bursa. Elevii au foarte mult de umblat, iar copiile dupa tot felul de acte si adeverinte trebuie legalizate prin notariat. Si aceste legalizari costa destul de mult pentru o familie saraca. Cu banii cheltuiti pentru legalizarea actelor, elevii ar fi putut sa-si cumpere manuale.loading...

Adauga un comentariu