Actualitate

Undă verde dată de președintele Klaus Iohannis pentru anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu

Publicat: 13 ian. 2021
Președintele Klaus Iohannis și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu mergând și purtând o discuție în Palatul Parlamentului
Călin Popescu Tăriceanu poate fi în mod oficial urmărit penal. Președintele și-a dat acceptul

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, şi-a dat acceptul în anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu, fostul prim-ministru și preşedinte al Partidului ALDE.

Conform unui comunicat de pe site-ul Președintelui României, Klaus Iohannis a dat undă verde pentru anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită.

Prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată în comunicat.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

DNA a cerut încuviinţarea urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru luare de mită

Reamintim faptul că Direcția Națională Anticorupție București a cerut în urmă cu două zile undă verde pentru urmărirea penală a fostului prim-ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat de luare de mită.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Călin Popescu Tăriceanu, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

„Solicitarea DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore“, se arată într-un comunicat al DNA.

Călin Popescu Tăriceanu: „Nimic nu e întâmplător!“

Călin Popescu Tăriceanu a precizat luni, 11 ianuarie, că i se aduc o serie de acuzații în condițiile în care banii au ajuns la altcineva, cu care nu are nicio legătură.

„Eu nu am văzut comunicatul DNA, știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Erau o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare, eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la Procuratură se spunea că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că ar fi fost luați de altcineva cu care eu n-am avut nicio legătură”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Fostul premier al României suține că este vorba despre un dosar făcut pe considerente „politice“.

„Este genul de dosar făcut pe considerente politice. Vă spun ceva: am o experiență de 30 de ani care mă face să cred că nimic nu este întâmplător. La mine nu a ajuns niciun ban! Și nu avea de ce să ajungă!”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Comentarii
  • Dl. Tariceanu nu este dosar politic cat ai avut functii politice mai ales de Premier ai vandut avutia tarii fara sa ai vre-o remuscare. Sper sa fii judecat corect si sa raspunzi in fata legii pentru toate patrapazlicurile facute ca ai avut puterea de a decide cui sa-i dai averea poporului roman pentru a te imbogati nejustificat inteleg ca avea nevoie morbida de bani pentru a intretine cele 5 neveste.

Adauga un comentariu