Info Turism

Unda verde pentru constructii in zona inalta a Bucegilor. „E o schimonosire a muntelui”

Publicat: 16 sept. 2019

S-a dat unda verde pentru constructii in zona inalta a multilor Bucegi. Un investitor a obtinut deja autorizatie de constructie pentru prima casa de vacanta si drumul de acces aferent.

Totul se intampla dupa ce autoritatile au aprobat dezvoltarea unui complex rezidential, turistic si de agrement pe 10 hectare, in apropiere de cabana Piatra Arsa.

In vreme ce loturile de teren din zona, scoase la vanzare pe internet, starnesc tot mai mult interes, activistii de mediu spun ca muntele va fi astfel distrus.

Utilaje de mare tonaj vor urca tot mai des pe platoul Bucegilor. Autoritatile din Dambovita au dat liber la construit in zona de dezvolvare durabila a parcului natural si se lucreaza deja la drumul care va merge spre prima casa de vancata.

„Se face un drum deocamdata. Va fi o casa, am inteles… ”

Prima casa de vacanta care urmeaza sa apara pe platoul Bucegilor va avea apa adusa cu cisterna de la poalele muntelui, energie electrica produsa de panouri fotovoltaice si fosa septica.

Planul urbanistic aprobat de Consiliul Local Moroieni este, insa, unul ambitios. Potrivit documentului, in zona, pe o suprafata de 10 hectare, vor fi ridicate mai multe imobile, iar primarul sustine ca ar fi vorba si de hoteluri si pensiuni.

Complexul imobiliar este prevazut cu locuri de parcare, cateva piscine, terenuri de sport si heliport.

Terenul pe care urmeaza sa se construiasca se vinde deja pe internet, cu 19 euro metrul patrat. Primarul din Moroieni sustine ca sunt mai multi investitori care vor sa vina in zona.

Laurentiu Moraru, primarul din Moreni: „Acesti investitori doresc sa aduca si utilitatile in zona Piatra Arsa. Sunt facute studiile respective de catre societatile acestea, in vederea de a se aduce apa din Bolboci si curentul dinspre Busteni sau Sinaia, se vor duce gazele si in zona aceea. O sa fie statie de epurare, tot dumnealor se ocupa”.

Edilul sustine ca planurile pe care le-a aprobat au si avizul administratiei Parcului Natural Bucegi.

Reprezentantii rezervatiei au confirmat ca in zona se poate construi, dar au anuntat ca vor exista anumite conditii care trebuie indeplinite.

Horia Iuncu, director Parcul Natural Bucegi: „Vor trebui sa tina cont de o arhitectura locala, deci n-avem ce cauta cu termopane, cu inoxuri, vopseluri portocalii si asa mai departe”.

Aflata pe partea cealalta a muntelui, administratia din Sinaia critica proiectul.

Vlad Oprea, primarul din Sinaia: „Mi se pare total iresponsabil, pur si simplu o schimonosire a muntelui si va duce la un haos, la fel cum s-a creat in multe alte zone in tara”.

Daniel Bucu, specialist in arii protejate: „Putem spune ca ne extindem peste tot, asa, si-acolo ar trebui sa fie o zona mai salbatica”

Turist: „Muntele e sa te duci sa te plimbi, sa vezi animale si nu case…”.

Parcul Natural Bucegi, aflat in grija ROMSILVA, este administrat dupa un plan de management din 2011. Documentul trebuia revizuit inca de acum trei ani, dar cei responsabili nu au reusit sa se puna de acord.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit