Local

Undă verde pentru noul Spital de boli respiratorii din Iași. 600 de mii de euro pentru studiul de fezabilitate la unitatea medicală din Bucium

Publicat: 22 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Undă verde pentru noul Spital de boli respiratorii din Iași. 600 de mii de euro pentru studiul de fezabilitate la unitatea medicală din Bucium
Pentru noul spital de boli respiratorii din Iași ce va fi ridicat în cartierul Bucium, Consiliul Județean va aloca 600 de mii de lei, sumă destinată studiului de fezabilitate

Consiliul Județean (CJ) Iași a lansat recent licitația pentru proiectarea noului spital de boli respiratorii din zona Bucium. După ce recent a scos la licitație întocmirea documentației de proiectare, administrația județeană a trecut la cea de-a doua etapă a obiectivului. De această dată este vorba despre realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru construirea și dotarea unității medicale. Este vorba despre studiul de fezabilitate, inclusiv studiile aferente și devizul general. Procedura are o valoare de 2,97 milioane de lei (600 de mii de euro). Firmele interesate pot depune oferte până în vara acestui an, câștigătorul urmând a fi anunțat în toamna lui 2021. Primele decizii privind noul spital au fost luate de șefii CJ Iași încă din iarna trecută.

Proiect pentru un Spital de boli respiratorii din Iași

În caietul de sarcini se specifică faptul că actualul Spital de Pneumoftiziologie nu mai poate face față și că unitatea medicală are nevoie de un spațiu mult mai amplu. De altfel, atât la spitalul din zona centrală, cât și la secțiile din strada Spital Pașcanu, cea din Tudor Vladimirescu și clădirea Clunet din Bucium, situația este una destul de sumbră.

„Având în vedere faptul că Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași deservește întreaga regiune Nord-Est cu experiență și expertiză de peste 90 de ani în tratamentul bolilor respiratorii, cu personal de înaltă competență clinică și academică și un aparat administativ dedicat și eficient (…) se propune construirea unei clădiri medicale noi, care să includă în aceeași locație toate secțiile spitalului”, se arată în caietul de sarcini.

Cum va arăta noul spital de la marginea Iașului?

Construcția va fi în amplasamentul din șoseaua Bucium, nr. 106, unde sunt disponibili 42.977 de metri pătrați, cu o structură de 3 corpuri de clădire legate între ele prin coridoare. Noul spital va fi ridicat pe spațiul actual al clădirii unde funcțioează secția exterioară Clunet.

„Structura va cuprinde o zonă administrativă de birouri, cu zonă de relaxare, zonă medicală. Secția Pneumologie I va avea 100 de paturi, Secția Pneumologie II- patologie infecțioasă și tuberculoză va avea 100 de paturi.
Secția Pneumologie III – cronici respirator – 60 de paturi, iar Secția de ATI – 20 de paturi (actual 15). Blocul operator va avea trei săli de operații: Secția de Chirurgie Toracică – 65 de paturi, Secția de Pneumologie Pediatrică – 20 de paturi; Compartiment de Somnologie – 5 paturi. Se estimează o capacitate de 412 paturi. Evoluția în timp arată că astăzi, din partiul unui spital de anvergura celui propus, nu pot lipsi funcțiunile conexe precum alimentație publică și cafenea, magazin articole de strictă necesitate, florărie etc.”, se mai arată în caietul de sarcini.

Firme liberale pentru proiectarea noii unități medicale din cartierul Bucium

Consiliul Județean Iași a lansat în urmă cu câteva săptămâni o primă licitație legată de spitalul de boli respiratorii. Licitația a vizat proiectarea unității medicale. La procedură au depus oferte 4 firme, toate aproape de PNL Iași. Noul spital ar putea primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală fiind de peste 100 de milioane de euro. CJ vrea să mute întreaga activitate a Spitalului de Pneumoftiziologie, clădire care și-a depășit durata de viață.

Adauga un comentariu