Local

Unde dai si unde crapa

Publicat: 18 nov. 1999

•Preotul paroh din Tiganasi si-a simtit prestigiul stirbit de „Ziua de Iasi”

Ca urmare a aparitiei in numarul de marti al ziarului nostru a articolului intitulat „Revolta in sinul bisericii”, in mod cu totul neasteptat, ne-am vazut confruntati cu un drept la replica din partea preotului la care, indirect, materialul nostru facea referire. Preotul se numeste Valeriu Antonescu si, dupa tonul protestului, cit si dupa modul virulent in care s-a manifestat in redactie, se pare ca textul nostru l-a deranjat foarte tare, desi nu-l viza in mod direct, ci relata fapte ale altora, care ne-au fost facute cunoscute de surse din cadrul Politiei iesene. Este vorba de doi sateni care, sub pretextul ca preotul ar fi corupt, duminica dimineata i-au interzis acestuia accesul in biserica. Precizam ca articolul cu pricina nu mentiona numele preotului, ci numai pe cele ale turbulentilor, precum si motivul declansarii actiunii acestora. Daca domnisa sa, preotul Valeriu Antonescu se considera atit de lezat de un articol care nu a avut ca tinta persona sa si doreste o revenire, am putea declansa o ancheta care sa releve adevarul si care i-ar putea aduce usurarea dorita. Totusi, investigatiile noastre ar putea, pe de alta parte – cel putin teoretic – sa scoata la iveala si eventuale nereguli in parohia sa. Caci, stiut este, erare humanum est… Iata, insa, continutul replicii scrise a preotului paroh din Tiganasi: „In urma aparitiei art. xRevolta in sinul bisericiix, din xZiua de Iasix nr. 489/16-XI-99, pg. 1, jos, raspundem:
1. Numitii: Gavril V. Neculai si Lenote I. Neculai nu sint consilieri parohiali.
2. Virsta lor este: Gavril V. Neculai – 55 de ani si Leonte I. Neculai – 75 de ani si sint unchi si nepot.
3. In satul „M. Kogalniceanu” s-a construit, in 5 ani, o frumoasa biserica, pictata si inzestrata cu tot ce se cere cultului, desi sint trei culte neoprotestante – evanghelisti, penticostali si martori ai lui Iehova. Anexez foto exterior – (fotografia alaturata, n.r.). Preotul a adus materialele cu acte si nu pretinsii Gavril V. Neculai si Leonte I. Neculai.
4. Ei sint pusi de un preot sa faca abuzuri pentru a aduce un om al lor, cu studii medii, ca deservent, pe care sa-l manipuleze. Anexam a II-a adresa trimisa Politiei comunale, nr. 56/13 XI-99, careia ii multumim pentru promptitudine.
5. Ambii sint bolnavi, deci „mens sana in corpore sano”.
Ne asumam, asadar, erorile ce privesc prezentarea virstei celor doi cetateni, precum si a functiei lor – in articolul nostru de ieri, acestia figurau drept consilieri parohiali – si, daca aceasta este de natura a-l multumi pe preotul Antonescu, consideram conflictul inchis si-i uram multi ani de viata si realizari. In ce priveste celelalte aspecte semnalate de domnia sa, ne-ar trebui macar doua certificate medicale care sa dovedeasca cel putin faptul ca cei doi nu sint tocmai sanatosi, nemaivorbind de afirmatiile ce sustin ca acestia sint parte integranta a unui complot in toata regula… In speranta ca viata spirituala a comunei Tiganasi isi va relua cursul normal cit mai repede cu putinta, il asiguram pe contestatarul nostru de bunele noastre intentii si de faptul ca ziarul nostru duce, inainte de toate, o politica pur constructiva si nu contrar.
Sorin CHIRIACloading...

Adauga un comentariu