Destinatii montane

Unde mergem la munte dacă locuim în Iaşi. Top destinaţii turistice montane în Moldova – FOTO

Publicat: 12 mai 2020

Unde mergem la munte Iaşi. Una dintre cele mai frumoase zone din ţara noastră este Nordul Moldovei. Ca să vizitezi această zonă nu este obligatoriu să-ţi iei un concediu de câteva zile. Mai ales noi, cei din Iaşi, putem vizita această zonă încărcată de farmec autentic românesc la sfârşit de săptămână, într-un circuit ce nu necesită mai mult de trei zile. Este aşadar, locul perfect pentru o evadare în natură, locul perfect pentru a ne încărca bateriile într-un weekend.

Neamţ, judeţul unde tronează impunătorul Ceahlău

Judeţul Neamţ este un judeţ din regiunea nord-estică a Moldovei, la limita dintre Carpaţii Orientali şi Podişul Moldovenesc. În rândurile turiştilor este cunoscut mai ales pentru frumuseţea Muntelui Ceahlău, cu vârful său Toaca, pentru frumosul lac de acumulare Izvorul Muntelui de pe râul Bistriţa şi pentru numeroasele lăcaşuri de cult şi care se găsesc pe întreg teritoriul judeţului. Chiar dacă vârful Toaca este al doilea cel mai mare din Munţii Ceahlău după Ocolaşul Mare, având o înălţime de 1904 metri, acesta reprezintă principala atracţie datorită formei sale piramidale. Principalele trasee montane alese de cei care vizitează această zonă au ca punct de reper Vârful Toaca. Tot masivul Toaca găzduieşte staţia meteorologică cu acelaşi nume. Aici poţi ajunge prin urcarea unei scări, scara ce a fost renovată de autorităţile judeţene nemţene în urca cu doi ani.

Durau, cea mai cunoscută staţiunea din Neamţ

Cea mai cunoscută şi vizitată staţiune din judeţul Neamţ este staţiunea Durau. Aceasta aparţine administartiv de comuna Ceahlău şi se găseşte la o altitudine de 800 de metri. De asemenea lacul Izvorul Muntelui se găseşte la o distanţă de doar 9 kilometri de staţiune. Singura acle de acces este cea rutieră şi face legătura între între Bicaz – Izvoru Muntelui – Durau – Ceahlău – Bistricioara. Staţiune Durau este perfectă pentru o ieşire indiferent de anotimp. Pe timp de iarnă aici există pârtia de schi Poiana Soarelui, ideală pentru săniuş şi schi, atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi. Există şi teleschi pe această pârtie, care urcă pe o distanţă de 350 de metri.

Însă anotimpul călduros este cel care oferă tuturor posibilităţi diverse de relaxare. Fiind o staţiune cu clima specific montana, este locul perfect pentru turiştii care vor să se vindece de diverse afecţiuni pulmonare şi nu numai. Durau este locul perfect şi pentru amatorii de trasee montane, foarte multe trasee având punct de plecare fix de aici. Ca şi capăt de linie pentru majoritatea traseelor sunt vârfurile Ocolaşul Mare şi Vârful Toaca.

Un obiectiv turistic ce poate fi admirat pe unul dintre trasee este Cascada Duruitoarea, una dintre cele mai cunoscute cascade din Moldova, cu un zgomot asurzitor.
Un alt obiectiv turistic situat în apropiere este Rezervaţia naturală de zimbri Ceahlău, situată pe valea Bistriţei.

Judeţul Neamţ este de asemenea un judeţ unde se poate face turismul ecumenic. Numeroase biserici şi mănăstiri puteţi găsi aici. Dintre cele mai cunoscute amintim: Secu, Neamţ, Văratec şi Agapia.

Ca şi modalităţi de cazare, acestea sunt diverse. În staţiune există mai multe hoteluri, pensiuni şi cabane turistice pe toate gusturile.

Suceava, judeţul sinonim cu Bucovina

Un alt judeţ, vecin cu Iaşul, unde poţi încerca o scurtă evadare în Natură este Suceava. Judeţul, aşezat chiar în nordul ţării, la graniţa cu Ucraina, este sinonim cu regiunea istorică Bucovina. Suceava este unul dintre cele mai căutate judeţe din România pentru amatorii de vacanţe. Posibilităţile de recreere de aici sunt multimple. De la falnicii masivi montani că Ineu, cel mai înalt vârf de origine vulcanică din Munţii Carpaţi, 2279 metri, Pietrosul Rodnei, Giumalau sau arhicunoscutul Rarău, şi până la cunoscutele mănăstiri din zona Bucovinei, judeţul Suceava este locul perfect pentru o vacanţă de neuitat.

Unde mergem la munte Iaşi. Vatra Dornei, sau „Perla Bucovinei”

Una dintre cele mai vizitate staţiuni din judeţul Suceava este Vatra Dornei. Denumită şi „Perla Bucovinei”, aceasta staţiune este cunoscută încă din secolul al XIX-lea că staţiune balneară şi pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Staţiunea Vatra Dornei se găseşte în inima Carpaţilor Orientali, mai exact în Depresiunea Dornelor. Chiar dacă nu este la o distanţă relativ mică facă de municipiul Iaşi, cei 227 de kilometri care ne despart de staţiune pot fi făcuţi în aproximativ 3 ore. Este aşadar, şi aceasta, o staţiune foarte accesibilă pentru cei care vor o scurtă vacanţă aproape de casă. Vatra Dornei este conectată şi la sistemul de căi ferate romane prin magistrala feroviară Suceava – Vama – Floreni – Ilva Mică. În fiecare iarnă, reprezentatntii CFR pun la dispoziţia turiştilor cunoscutele „trenuri ale zăpezii”.

În fiecare an, frumuseţea peisajului montan, aerul ozonat dar şi climatoterapia de aici atrag zeci de mii de turişti. Din Vatră Dornei se pleacă pe diferite trasee montane pe masivele Giumalau, Rarău, Suhard şi Călimani.

Staţiunea este foarte cunoscută în sezonul rece pentru pârtiile bune pe care aceasta le găzduieşte. De asemenea numeroase trasee cu snowmobilele pot fi practicate aici în sezonul de iarnă.

Obiective turistice în apropiere de Vatra Dornei

În apropiere de Vatra Dornei se află mici staţiuni cu izvoare minerale cum ar fi Dorna Candrenilor (3 Km), Poiana Negri (8 Km), Şaru Dornei (10 Km) sau Poiana Stampei (15 Km). Tot aici în apropiere de oraşul staţiune se afla celebrele mănăstiri din Bucovina. Vechimea lor cât şi arhitectura deosebită atrag în fiecare an mii de turişti din ţară şi străinătate, acestea fiind pe bună dreptate unele dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Moldova. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Humor, Arbore, etc.

Adauga un comentariu