News Flash:

Unde se duc banii din taxele speciale

14 Iulie 2010
470 Vizualizari | 0 Comentarii
Primăria a stabilit cum se vor cheltui banii strînşi din taxele speciale instituite la nivelul municipiului Piatra Neamţ, respectiv taxa edilitară, cea pentru activitatea de protecţie civilă şi taxele pentru activitatea de transport. Regulamentul aprobat anul trecut prevedea o serie de modalităţi de utilizare a acestor fonduri, însă acum autorităţile au considerat că domeniile ar trebui extinse.
Astfel, fondurile disponibile din taxa specială de protecţie civilă vor fi alocate pentru executarea lucrărilor de readucere la starea de funcţionare a obiectivelor afectate de inundaţiile produse în luna iunie. Taxa respectivă se calculează aplicînd cota de 5% din valoarea impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice şi juridice, pentru construcţiile aflate în proprietatea acestora; excepţie fac instituţiile bugetare şi persoanele încadrate în Serviciul public voluntar pentru situaţii de urgenţă din Piatra Neamţ.
O altă taxă care aduce venituri la bugetul local este cea edilitară, pe care o plătesc atît persoanele fizice, în calitatea lor de proprietari de apartamente, cît şi persoanele jurdice, proprietare ale unor spaţii cu altă destinaţie decît cea de locuinţă, aflate la parterul sau la etajele superioare ale blocurilor. Taxa edilitară se calculează aplicînd cota de 15% la valoarea impozitului pe clădiri, iar sumele colectate au fost utilizate pentru refacerea faţadelor unor blocuri şi amenajarea zonelor adiacente imobilelor de locuit. De acum încolo, domeniile stabilite pentru utilizarea taxei edilitare vor fi extinse, banii colectaţi de la pietreni urmînd să fie utilizaţi şi pentru lucrări de salubrizare, întreţinere, reparaţii şi extindere a sistemului de iluminat public, ale reţelei de canalizare pluvială, realizarea de platforme pentru colectarea deşeurilor electronice şi electrocasnice, realizarea utilităţilor.
In cazul taxelor speciale pentru activitatea de transport, fondurile colectate vor fi folosite pentru executarea unor lucrări ce ţin de siguranţa circulaţiei (semaforizare, indicatoare şi marcaje rutiere), a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a reţelei stradale din municipiu. Aceste taxe pentru activitatea de transport (23 la număr) se încasează numai de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de aceste servicii publice de interes local sau de la cele care sînt obligate, potrivit legii, să efectueze prestaţii ce intră în sfera de activitate a acestor servicii.
(Sursa - Ceahlaul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3762 (s) | 22 queries | Mysql time :0.268943 (s)