Cultural

Ungaria a declarat stare de război, din cauza situaţiei din Ucraina. Decizie fără precedent luată de Viktor Orban

Publicat: 25 mai 2022
Viktor Orban priveste incruntat
Viktor Orban a declarat stare de razboi in Ungaria

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat stare de urgență imediat după formarea noului său guvern, scrie Bloomberg. Măsura va intra în vigoare miercuri, la miezul nopţii.

Starea de urgență, un nou instrument aprobat de Parlamentul de la Budapesta, a intrat în vigoare la miezul nopții și va oferi guvernului „spațiu de manevră și capacitatea de a reacționa imediat” la consecințele războiului din Ucraina vecină, a spus Viktor Orban, într-un mesaj video postat pe pagina lui de Facebook. Guvernul va anunța primele măsuri de urgență miercuri, a adăugat el.

„Guvernul, folosind dreptul său din Legea fundamentală, va declara stare de război de astăzi de la miezul nopții. La fel ca starea de urgență impusă în timpul epidemiei, aceasta va permite guvernului să reacționeze imediat și să protejeze Ungaria și familiile maghiare prin toate mijloacele posibile. Mâine, vă voi informa despre primele noastre decizii„, a transmis premierul Viktor Orban, pe pagina sa de Facebook.

Ungaria a declarat stare de război

Într-un videoclip postat marți după-amiază, premierul a spus că guvernul care a depus jurământul a început să lucreze imediat. După cum a spus el, nu au pierdut niciun minut, pentru că „în regiune este un război, un război căruia nimeni nu-i vede încă sfârșitul„, relatează Index.hu.

„Acest război reprezintă o amenințare constantă pentru Ungaria, pune în pericol securitatea noastră fizică și, de asemenea, pune în pericol aprovizionarea cu energie și securitatea financiară a economiei și a familiilor. Vedem că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au dus la o întorsătură economică uriașă și la o creștere drastică a prețurilor. Lumea este în pragul crizei economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale„, a spus premierul și a adăugat că acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiuni urgente.

Parlamentul ungar a adoptat marţi un amendament constituţional care acordă guvernului puterea de a declara starea de urgenţă în caz de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină. Amendamentul, al zecelea la legea fundamentală, a fost adoptat cu 136 voturi pentru şi 36 împotrivă.

Ce se poate întâmpla în această situaţie

Conform expunerii de motive, un decret special poate fi emis doar dacă evoluţiile dintr-o ţară vecină au un impact serios în Ungaria din punct de vedere umanitar sau economic, sau dacă există o probabilitate realistă ca aceasta să se întâmple.

Parlamentul a adoptat de asemenea modificări la legea privind managementul dezastrelor şi legislaţia aferentă. Potrivit modificărilor, guvernul poate suspenda unele legi sau devia de la prevederile lor pentru a asigura securitatea locuitorilor ţării, a bunurilor lor, precum şi stabilitatea economiei naţionale în situaţia unui pericol declarat din cauza unui război într-o ţară vecină.
Comentarii
 • De ce ai scris „stare de razboi”, sa creezi panica,idiotule! Este declarata stare de urgență,sau nu? Corecteaza- ti eroarea! Scrii astfel de titlu la articol, sa agiti lumea !

 • Care stare de razboi??? Ce-ar fi sa te lasi de meseria asta? Am un loc de munca pentru tine intr-o spalatorie auto. Ai fi mai util pentru multi… nu e nevoie de prea mult creier!!!

 • Spalatorie auto? Acolo trebuie creier , nu sa dea din maini ca maimuta , nici din gura ca, curu la gaina.
  In linia intai , acolo cu dobitocii astia.

 • De ce?
  Pentru ca Polonia se pregateste sa anexeze regiunile de Vest ale Ucrainei, iar Orban vrea sa poata reactiona rapid, si sa nu piarda ocazia de anexa TransCarpatia.

 • 🤣🤣🤣Iar s-au trezit păduchii ăștia de bozgori,tot agitați sunt!Ei vor orice de la toți vecinii lor, au un tupeu maxim.Exact ca tupeiștii supremi care încep războaie, cu vecinii lor

 • Dacă nu înțelegi situația pentru care s-a decretat starea de urgentă atunci trebuie sa te duci la un psihiatru pentru explicați. Noi am statuat zicala ca uite așa cum ne vedeți i-am ……… și pe nemți și iaca acuși i-am ………..și pe ruși ! Pe când americani?

 • Ungurii sunt cei mai lasi de pe continent.
  Au gura mare si sunt tupeisti dar …”la placinte inainte si la razboi inapoi”…cam asta au demonstrat ungurii in 1000 de ani de lins curu la austrieci.Cred ca nici gAu fost desfintati ca natiune si stat. Sa taca Orban si Katalina sa mai vina la alergare pe la noi caci o sa mearga cu burta mare inapoi la Budapesta.

 • Hai,ca m am umflat de ris,….de la comentariul cu …curs de găină și maimuță…vezi mai sus citește!!! adevărată distracție!! bravoooo!!

 • Un titlu de tot căcatu. STARE DE RAZBOI sa dea lumea repede clic pe știre, nu mai știți ce sa faceti sa luați bani nesimtitilor

 • Ce mai, ăștia o caută cu luminarea….poate,poate se va ‘ lărgi’conflictul și speră să se aleagă de aici cu ceva…… puțin de la Ucraina,ceva de la Romania,ceva de la …..de oriundetnumai sa capete și ei ceva…. că tare rivnesc la Ardeal….

  Săracii! și au mai trimi o și pe Catalina saraca…..,că de,bine a mai zis SOV, să și arunce cracii și în altă parte bunnnn…..

 • Ei, își fac și ei numărul sa fie băgați în seamă cumva. Pai n au trimiso și pe Cătălina saraca, așa de a prosteala,.

  Că bine a mai zis SOV să și mai „arunce cracii”și în altă parte. Ei speră cît va fi lumea și pământul să se aleagă ce ceva,ceva,de la Ucraina de la romanica…de oriunde numai sa înhațe ceva de-aia fac știrea văluri și se bagă singuri în seamă tot mai mereu….

 • Acum i-a venit apă la moară lui Orban.Proștii din parlamentul lor l-au transformat într-un nou Putin.Are mână liberă să facă ce vrea.DIKTATURĂ.Și cum îlim de nebun s-ar putea să i se „năzărească”faptul că România este unul din acele state vecine.

 • Stare de război??? Știi măcar ce e aia? Ai probleme cu capul? Vrei sa te faci scriitor de telenovele? Cred ca e mai potrivit pentru tine. Ori ești prost ori te prefaci.

 • Ce mare încredere poți sa ai în știri. Una este
  Stare de urgenta și alta stare de război și mai sunt și boi care pun botul la tote porcăriile.
  Asa cum sunt bozgori, au investit și renovat o grămadă de clădiri istorice la noi în țară pentru ca noi nu suntem înstare, și fiți siguri ca sa le ducă în Ungaria nu o sa le ducă.
  Români și Ungurii din ardeal sa-au înțeles întotdeauna, sunt colegi de servici, vecini, prieteni, sa-au căsătorit într ei. În secolul 22
  Numai niște imbecili pot vorbi de ura între Români și Magheari.

 • Decit niște gunoaie penale vândute austriecilor și americanilor ordinari , de genul CIUCA și IOHANUS care duc tara către un iminent război, totuși de preferat este ungurul care joaca tare în relația cu „partenerul ” de la Bruxelles.

 • Decit niște gunoaie penale vândute austriecilor și americanilor ordinari , de genul CIUCA și IOHANUS care duc tara către un iminent război, totuși de preferat este ungurul care joaca tare în relația cu „partenerul ” de la Bruxelles.

 • Păi cine să bage lumea in panică și în spaime dacă nu presa aservită pe bani mulți, război, vaccinare obligatorie amenzi, și alte zvonuri,,,adevăr nu.

 • Ce vreti BOZGORILOR,ARDEALUL ??mergeti la prieteni vostri AUSTRIECI si pupatii in fund,(sinteti Un popor de cacat,atunci vi Sa parut ca sinteti tari cind linjeati austrieci,se vede dupa marimea tari cit de tare sinteti , ,sinteti mari in gura,ati omorit romani in zona IP (judetul salaj),aveti grija Sa Nu intram noi Peste VOI !!! Tot ce ati facut nu se uita !!!!

 • Zice cineva:romanii si unguri se inteleg bine,sunt colegi de servici,prieteni,s-au casatorit intre ei,deci,conclude Def,nici un pericol.Ceea ce ai uitat Def e ca ucrainii si rusii nu sunt doar amici,colegi de serviciu,familii mixte,ei sunt intr-adevar rude.C iteam undeva ca 50% dintre ucrainieni au o mama,un tata,un frate,un var,o bunica in Rusia.Si invers,doar ca nu sunt 50% dintre rusi.Si cu toate astea,nu i-a oprit pe rusi sa incerce sa rada Ucraina rudelor si inca in ce mod
  Rusii asa au fost din totdeuna si asa vor ramane.Cat vor fi pe pamant,vor fi intotdeuna un pericol pt planeta si locuitorii ei.Nu pt ca sunt „buni si tari” ci pt ca nu sunt instruiti(nu ma refer la marile orase) si deci usor de manupilat de conducatorii lor,care n-au excelat in „cumintenie”.Stalin a omarat mai multi rusi decat razboiu.Zicea o jurnalista,care s-a avantat in Rusia,departe de orasele cosmopolite ca rusii traiesc,multi dintre ei,la nivel basical din punct de vedere al existentei.”Boborul „rus vrea razboi si pt a fura unde ajung,a viola ceva(a casa loro,cine sa se uite la ei,asa intalnesc „prazi ” pe care altfel nu le-ar vedea in viata lor)Rusilor ar trebui ,ca sa stam linistiti,sa li se ia dreptul la inarmare(cum a fost cu Germania).Nostradamus,daca è buna traducerea zicea cu 1/2 de mileniu in urma ca rusii sunt anticristul pe pamant.Nu conteaza daca va plac sau nu ucrainieni,dar nu uitati ca se poate ca intr-o zi sa vina Orban si „sa denazifice” Transilvania,pt ca ungurii din Transilvania se simt”nedreptatiti ” in tara NOASTRA !.De fapt,in unele parti di zona .romanii,noi,in tara noastra suntem „nedreptatiti” Si daca Orban cere”Transilvania” atunci va veti aminti de Ucrainieni.Sunt totalmente de partea ucrainienilor,nu pt ca imi plac,ci pt ca nu vreau maine ca cineva sa vina sa imi comande ce sa mananc,cand sa ma culc,cu cine sa fiu prieten sau dusman.Ganditi-va ca azi,Ucraina lupta si pt noi.ca nu cumva sa-i traca prin cap vreunui „bun vecin” ca poate sa faca ce vrea si sa nu fie pedepsit.Rusii in Romania au facut multe lucruri asemanatoare cu ce fac in Ucraina si erau la noi ca prieteni,nu ca dusmani.Pace pt toti !

 • Bai Motanule Ucrainean,mi se pare mie sau Ucraina are de retrocedat niste teritorii României?Ia vezi și dacă Ucraina este declarată stat cu graniță!!Așa că numai păpa căcat că o să-ți pută gura a closet înfundat.

 • Am mai auzit replica :dacă nu invada rusii Ucraina, invada România! Cit de prost poți sa fii sa faci asemenea afirmații, cind ai posibilitatea sa fii informat pe internet!

 • Nu-l mai laudati pe boanghen, face exact ca Ghiolbanis, inventeaza stari incendiare pentru a veni ei, pompierii atomici sa stinga focul chiar daca acesta exista doar in mintile lor bolnave de putere si control.

 • Măi fraţilor, nu-mi place limbajul pe care îl folosiţi. Nu puteţi vorbi cu cuvinte decente? Parcă n-ar fi o vorbire românească. Noi, românii avem cuvinte frumoase. Mă scuzaţi, dar numai ţiganii vorbesc în felul ăsta. Eu lor, ţiganilor, le dau dreptate, adică numai ei sunt autorizaţi să vorbească aşa, pentru că ei nu au cultură. Ei nu învaţă carte şi educaţia lor este una de maidan. Dar noi, care ştim să scriem, nu avem dreptul acesta, de a vorbi ca ei. Este bine dacă am vorbi civilizat. Altfel, îmi produce scârbă.

Adauga un comentariu