News Flash:

Ungaria, mai riscanta financiar decat Romania

22 Octombrie 2010
650 Vizualizari | 0 Comentarii
Dobânzile platite de România sunt în prezent usor mai ridicate decât cele suportate de Ungaria, situatie care nu reflecta aspectele fundamentale de credit, respectiv nivelul datoriilor, rezervele valutare si natura relatiei cu FMI, se arata într-o analiza a RBS. Spread-ul dobânzilor platite de cele doua state este usor în defavoarea României, dar analistii bancii considera ca, bazat pe vulnerabilitatile si riscurile în prezent mai mari din Ungaria, statul român ar trebui sa suporte costuri de credit mai mici.

Analistii mai avertizeaza ca Ungaria este vulnerabila la o criza de finantare, tinând cont de nivelul ridicat al datoriilor si de decizia guvernului de a merge pe cont propriu, fara o colaborare strânsa cu FMI, potrivit Mediafax. "Credem ca România ar trebui sa plateasca dobânzi cu 0,25-0,5 puncte procentuale sub cele din Ungaria", se arata în raport. În scenariul unei crize de finantare, dobânzile platite de Ungaria ar putea deveni cu pâna la un punct procentual mai mari decât cele suportate de România.
 
Totusi, instabilitatea politica ramâne un risc major în România. Potrivit calculelor RBS, dobânzile suportate de statul român ar creste cu 0,25 puncte procentuale daca s-ar ajunge la alegeri anticipate, scenariu cu o probabilitate de 20%. Punctele tari care recomanda România ca o piata mai putin riscanta si vulnerabila decât Ungaria sunt relatia mai buna cu FMI, nivelul relativ scazut al datoriei de stat si al datoriei externe, rezervele valutare mai mari, sistemul bancar mai stabil si cu un potential mai ridicat de crestere, economia mai putin expusa la deficitul de cerere externa si perspectiva pozitiva a ratingului de tara.
 
Pe de alta parte, Ungaria se bucura de un deficit bugetar semnificativ mai mic, stabilitate politica, o infrastructura cu mult superioara, institutii publice mai de calitate, un nivel redus al coruptiei, precum si de un nivel de trai cu mult mai ridicat. Datoria de stat a României este de circa 30% din PIB, fata de 80% în Ungaria, iar în cazul datoriei externe totale, raportul este de 70% la 140% din PIB.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

analistii ungaria fmi rom nia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 24 queries | Mysql time :0.027116 (s)