Economic Local

Unic în România! Un producător din Iași a stârnit invidia tuturor după ce a reușit să găsească rețeta perfectă pentru vinul din miere, atestat ca produs tradițional. Hidromelul este vândut în toată lumea

Publicat: 20 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unic în România Un producător din Iași a stârnit invidia tuturor după ce a reușit să găsească rețeta perfectă pentru vinul din miere atestat ca produs tradițional. Hidromelul este vândut în toată lumea
Relu Cojocar, apicultor din Iași, va obține primul atestat de producător tradițional pentru hidromel, cunoscut ca și vin din miere

Un producător din Iași va fi primul producător tradițional de vin din miere, cu atestat de la autorități. După ce a gustat hidromelul de la cel mai mare producător din lume de vin pe bază de miere, a decis că este momentul să revoluționeze piața din România. Vinul de miere de la Iași este singurul produs care va fi recunoscut oficial de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin atestat de producător tradițional

Un producător din Iași va fi primul producător tradițional de vin din miere, cu atestat de la autorități. Relu Cojocar, apicultorul din Popricani, produce miere bio de mai bine de 7 ani, a făcut primii pași în această direcție la începutul anului 2020, iar acum efoturile sale sunt răsplătite. A testat prima rețetă de hidromel în urmă cu 4 ani și a văzut că există interes pentru acest produs, comercializând câteva sute de litri. Pentru că a vrut să obțină cea mai bună variantă a băuturii din miere la ultima vizită în Canada, a reușit să stea de vorbă cu cel mai mare producător de hidromel din lume de la care a aflat secretele unei rețete perfecte de vin din miere.

Relu Cojocar, producător de hidromel: „După vreo 10 încercări pentru a găsi rețeta perfectă am ajuns la rețeta finală”

Relu Cojocar a apelat la ajutorul specialiștilor din Iași pentru ca vinul din miere produs în Popricani să fie recunoscut oficial.

„Am discutat timp de doi ani cu un profesor de la USAMV, domnul Ștefan Tudose, de la Facultatea de Horticultură, recomandat de domnul profesor Cotea. După vreo 10 încercări pentru a găsi rețeta perfectă am ajuns la rețeta finală. Toată lumea se gândește că mierea, fiind dulce, tot ce conține miere e dulce, așa cum ai crede că e și o băutură fermentată din miere. Însă nu e așa. Gustul mierii fermentate e unul sec. Noi a trebuit să găsim cea mai bună variantă comestibilă și a durat ceva timp. Hidromelul produs de noi conține miere, polen, apă de izvor și drojdii speciale pentru hidromel”, povestește Relu Cojocar.

Producător din Iași: „Vreau să obțin și un prosecco din miere, o băutură frizantă care am observat că în Canada se vinde cel mai bine”

Relu Cojocar se gândește să comercializeze produsul ca prosecco, cel mai consumat vin din lume.

„Am fost în urmă cu doi ani la cel mai mare producător de hidromel din lume, în Canada, și așa mi-a venit ideea să fac hidromel. Bine, eu aveam această idee de mai mulți ani, însă am vrut să fie ceva mai special. Acum sunt în discuție și cu un importator de băuturi alcoolice pentru îmbunătățirea hidromelului cu dioxid de carbon și obținerea unui prosecco, o băutură frizantă. În Canada am observat că așa se vinde cel mai bine, ca băutură frizantă. Am nevoie de 4.000 de euro pentru o linie de procesare și vreau să depun proiect pe fonduri europene pentru a obține acești bani. Vrem să facem și hidromel cu diverse sucuri de fructe, cu pepene și piersici. Procentul de fructe va fi între 10 și 15 la sută, iar cel de cătină, undeva la 2 la sută”, mai spune Relu Cojocar.

Relu Cojocar: „Cu cât hidromelul e mai vechi, e mai bun, iar la noi în țară am găsit atestări istorice că acest produs se consumă de peste 400 de ani”

Producătorul din Iași vrea să scoată o nouă producție de vinuri din miere până la sfârșitul anului.

„Lipsea un buletin de analiză de la produs pe care l-am trimis Direcției Agricole. Acum aștept atestatul pentru a putea comercializa producția de anul trecut. Am deja vreo 600 de litri de hidromel pe carel l-am ținut la fermentat din noiembrie. Să știți că hidromelul cu cât e mai vechi, e mai bun, iar la noi în țară am găsit atestări istorice că acest produs se consumă de peste 400 de ani. Din 300 de grame de miere de albine se obține un litru de hidromel. Acum lucrez la următoarea producție, care va fi gata până de sărbătorile de iarnă. La produsul nostru concentrația alcoolică va fi între 4 și 5 la sută”, mai spune Relu Cojocar.

Producătorul din Iași este singurul apicultor din România care va obține atestatul de producător tradițional pentru hidromel

Apicultorul din Iași a vrut să dețină atestat de producător tradițional pentru ca produsul său să fie unic în țară, astfel că a făcut toate demersurile pentru a-l obține. Specialiștii Direcției Agricole Iași spun că producătorul de la Popricani este singurul din România care va obține această titulatură.

„Noi venim în sprijinul tuturor producătorilor din Iași care vor să obțină atestatul de producător tradițional. Odată cu recunoașterea oficială a domnului Relu Cojocar ca producător tradițional de hidromel, vom avea 18 produse tradiționale în Iași. Noi spunem că produsul dumnealui este singurul din țară cu această recunoaștere oficială. 95 la sută din procedura de obținere a atestatului a fost parcursă. În cazul în care Ministerul mai solicită vreun document, îl transmitem. În două săptămâni, cel mult, cred că atestatul va ajunge la domnul Cojocar”, a spus Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Iași.

În afară de vinul din miere, ieșenii mai pot achiziționa produse tradiționale legumicole, de patiserie sau din carne

Astfel, vinul din miere produs la Iași va fi comercializat în cantități minime pentru respectarea condițiilor impuse de MADR. Printre acestea sunt capacitatea de producție realizată, raportată la un an, care nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kilograme/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kilograme/litri pe zi de produse tradiționale atestate. De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, de familie. Ingredientele folosite la prepararea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.

Adauga un comentariu