News Flash:

Uninominalul propus de Traian Basescu este mai bun

22 Noiembrie 2007
1326 Vizualizari | 1 Comentarii
George Poede
• In opinia specialistilor, sistemul electoral propus de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este mai potrivit decat cel propus de Guvern • De aceeasi parere este si George Poede, profesor universitar la Universitatea Al. I. Cuza din municipiul Iasi • "Consider ca sistemul electoral propus de presedinte este mai potrivit la ora actuala pentru Romania in comparatie cu sistemul electoral de vot uninominal propus de guvern. Oricum, parerea mea este ca nici unul dintre sisteme nu va aduce o adevarata reformare a clasei politice din Romania si la aceasta situatie contribuie mai multi factori, printre care si lipsa unei culturi politice la nivelul electoratului. Multi dintre alegatori vor vota in necunostinta de cauza", a declarat George Poede, profesor universitar in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din municipiul Iasi


In prezent exista doua propuneri de sisteme electorale de vot uninominal. Probabil ca varianta finala va fi decisa in urma referendumului ce va avea loc pe data de 25 noiembrie. O propunere vine din partea Guvernului, care a militat pentru varianta propusa de Asociatia Pro Democratia (APD), iar cea de-a doua propunere este cea a presedintelui Traian Basescu, care se axeaza pe un sistem electoral de vot uninominal in doua tururi de scrutin, de fapt acelasi sistem folosit pentru alegerea primarilor. George Poede, profesor universitar in cadrul Facultatii de Stiinte Politice de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza si specialist in acest domeniu, a sustinut ca in opinia sa sistemul propus de presedintele Traian Basescu este mai potrivit in comparatie cu cel propus de Guvernul Romaniei.

"Consider ca sistemul electoral propus de presedinte este mai potrivit la ora actuala pentru Romania in comparatie cu sistemul electoral de vot uninominal propus de guvern. Oricum, parerea mea este ca nici unul dintre sisteme nu va aduce o adevarata reformare a clasei politice din Romania si la aceasta situatie contribuie mai multi factori, printre care si lipsa unei culturi politice la nivelul electoratului. Multi dintre alegatori vor vota in necunostinta de cauza", a declarat George Poede, profesor universitar in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din municipiul Iasi.
In cazul sistemului electoral propus de APD, alocarea mandatelor se face astfel incat sa se asigure o reprezentare corecta in Parlament a optiunilor politice ale alegatorilor. Cu alte cuvinte, ceea ce se urmareste este ca, daca un partid politic se bucura, prin candidatii sai, de sprijinul a 40 la suta din cei care voteaza, tot 40 la suta sa fie si procentul de locuri pe care le ocupa in Parlament, daca obtine doar 20 la suta din voturi, sa ocupe 20 la suta din locurile din Parlament. Intr-un judet in care trebuie alesi 10 deputati, judetul se imparte in cinci colegii uninominale, iar in fiecare dintre acestea fiecare partid propune un candidat. Dupa ce se voteaza si se numara voturile, mandatele se distribuie astfel: mai intai in fiecare colegiu uninominal este declarat ales candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi, apoi se calculeaza suma voturilor stranse de candidatii fiecarui partid in cele cinci colegii uninominale. Pentru fiecare partid in parte, aceasta suma indica sustinerea de care se bucura partidul din partea alegatorilor din judetul respectiv si, implicit, numarul de mandate din toate cele 10, pe care le merita. Din numarul de mandate care ar trebui sa revina se scade numarul de mandate pe care le-a castigat deja in cele cinci colegii uninominale. Diferenta constituie numarul de mandate pe care le mai primeste in aceasta faza. Deci mai intai sunt atribuite 5 dintre cele 10 mandate, apoi se realizeaza o redistribuire a acestora in functie de numarul de voturi obtinut de fiecare candidat. Urmatorii in ordinea celor care au obtinut mai multe voturi au sanse mai mari sa intre in Parlament deoarece la nivel national se redistribuie voturile ramase si pot obtine suficient cat sa faca pentru un mandat complet. In cazul sistemului electoral propus de presedintele Traian Basescu, daca intr-un judet trebuie alesi 10 deputati, judetul se imparte in 10 colegii uninominale, in fiecare dintre acestea fiecare partid politic urmand a propune un candidat. In fiecare colegiu uninominal, alegerile sunt castigate de candidatul care obtine mai mult de 50 la suta din voturile exprimate. Acolo unde nici un candidat nu obtine acest procent, se organizeaza un al doilea tur de scrutin la care participa primii doi candidati. De fapt, este vorba de acelasi sistem folosit pentru alegerea primarilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

ION  | #23547
Fara sacrificii nu se reformeaza nici clasa politica si nici electoratul. Este drept ca multi nu au inteles nici ce au votat pana acum, dar trebuie si un inceput. Nu de alta, dar sa ramana Silviu Brucan (r) mincinos cu afirmatia ca ne trebuie cel putin (sau numai atat ?) 20 de ani ! pentru reformare.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1298 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013262 (s)