Actualitate

Uniunea Europeana intervine in scandalul de la Chisinau! 

Publicat: 21 iun. 2018
1

Un cunoscut europarlamentar roman a declarat miercuri seara pentru postul radio Europa Libera ca situatia de la Chisinau va fi pe agenda sedintei de joi a Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European. Europarlamentarul roman Cristian Preda este in prezent coordonator al Grupului Partidului Popular European in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European.

"Decizia luata de a anula rezultatele alegerilor (municipale) vadeste foarte clar influenta politica asupra justitiei si suntem intr-o situatie aproape incredibila, suprarealista. E un tip de comportament stalinist in care fortele politice controleaza justitia. Incredibil, subliniez acest cuvant, pentru ca este reactia pe care am inregistrat-o deja in randul colegilor mei din Comisia de Afaceri Externe. Toti cei care au auzit ce se intampla – si toata lumea a auzit pana la urma ce se intampla in Republica Moldova – considera ca suntem in fata unei situatii neobisnuite', a spus Preda. 

Rezultatele alegerilor pentru primaria Chisinau NU au fost validate

"Am cerut in sedinta Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European sa discutam despre Republica Moldova. Presedintele Comisiei, impreuna cu raportorul pentru Republica Moldova, Petras Au?trevicius, au sprijinit aceasta solicitare si joi dimineata Serviciul European de Actiune Externa, Comisia Europeana vor interveni sub semnul urgentei in legatura cu situatia din Republica Moldova si vor fi doua puncte care vor fi abordate', a declarat Preda. 

Primul punct pe ordinea de zi din cadrul sedintei va fi legat de anularea rezultatelor de la Chisinau, iar cel de-al doilea va fi chiar ''furttul miliardului'', o problema care a ramas in atentia Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European. 

"In orice caz, multdiscutata chestiune a ajutorului macrofinanciar mi se pare o data in plus pusa in pericol. Am spus de foarte multe ori – sunt un prieten al Republicii Moldova, imi doresc ca Republica Moldova sa fie ajutata de Uniunea Europeana, imi doresc ca fonduri europene sa vina in R. Moldova, dar aceste fonduri nu pot sa mearga in mainile unor oligarhi sau sa incapa pe mainile socialistilor care vor sa duca republica spre Rusia', a explicat Preda. "Fondurile europene trebuie sa mearga pentru dezvoltarea societatii, de ele trebuie sa profite cetatenii Republicii Moldova. De aceea, toata discutia despre ajutorul macrofinanciar a fost enorm complicata de actuala guvernare cu complicitatea lui Dodon (Igor Dodon, presedintele Republicii Moldova – n.r.) si iata ca suntem si intr-o criza politica", a concluzionat el. 

Anterior, Cristian Preda impreuna cu Sandra Kalniete, presedinta Grupului de lucru Afaceri Externe al Grupului PPE, au emis o declaratie in care subliniase ca "rezultatele votului din 3 iunie trebuie sa fie respectate pe deplin, intrucat reflecta vointa politica a cetatenilor din Chisinau". 
 

Adauga un comentariu