Razboi în Ucraina

Uniunea Europeană și Norvegia au stabilit să-și consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Publicat: 24 iun. 2022
UE-norvegia
Cele două părţi au informat şi în legătură cu intenţia de derulare a unei colaborări pe termen lung în materie de energie regenerabilă offshore

Uniunea Europeană și Norvegia au stabilit să își intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de aprovizionare cu gaze pe termen scurt şi lung din ţara nordică, într-un context de instabilitate determinat de invazia rusă în Ucraina, a anunţat vineri Comisia Europeană, relatează Agerpres, conform agenţiei EFE.

Într-o Declaraţie comună, cele două părţi au informat şi în legătură cu intenţia de derulare a unei colaborări pe termen lung în materie de energie regenerabilă offshore, hidrogen, captarea şi stocarea carbonului şi cercetare şi dezvoltare în energie.

UE și Norvegia au stabilit să consolideze strânsa cooperare

Vicepreşedintele executiv al CE, responsabil cu Pactul Verde, Frans Timmermans, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, şi ministrul norvegian al Petrolului şi Energiei, Terje Aasland, au stabilit joi „să consolideze şi mai mult strânsa cooperare” deja existentă între cele două părţi în acest domeniu.

În Declaraţie, aceştia au subliniat relaţia „foarte solidă” care există între UE şi Norvegia, în cadrul căreia împart valori fundamentale şi obiective climatice comune, precum şi un cadru de reglementare comun prin intermediul Spaţiului Economic European.

Norvegia este cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa

UE a ţinut cont de faptul că Norvegia este cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa, cu o producţie „care contribuie în mod semnificativ” la securitatea energetică europeană, prin furnizarea a circa un sfert din consumul de gaze din statele membre, se mai arată în Declaraţie.

În plus, se mai semnalează că emisiile medii de CO2 şi metan provenite din producţia de petrol şi gaze a Norvegiei sunt scăzute în context mondial, respectiv mai puţin de jumătate din medie.

UE ar putea deveni un mare furnizor pentru Europa

Totodată, blocul comunicat a apreciat „fiabilitatea” Norvegiei ca şi „furnizor sigur şi prudent” de petrol şi gaze în Europa, în ultimii 50 de ani, extrase din zăcămintele situate pe toată platforma continentală norvegiană.

Pe termen mai lung, UE recunoaşte, de asemenea, că Norvegia poate continua să fie „un mare furnizor” pentru Europa, dincolo de 2030, ţinând cont de „importantele sale resurse de petrol şi gaze, exploatarea continuă şi noile descoperiri şi dezvoltări de zăcăminte
Adauga un comentariu