Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a intrat în posesia documentului care atesta fondarea Palatului Universitar din Copou

Publicat: 20 nov. 2018
1

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi a intrat în posesia documentului care a fost întocmit cu prilejul momentului solemn de asezare a pietrei de temelie a Palatului Universitar din Copou, la 23 mai 1893.

Actul, care marcheaza începutul lucrarilor la noul sediu al Universitatii din Iasi, este semnat de A.S.R. Principele Ferdinand, Mostenitor al Coroanei României la acea vreme.

Citeste si: Aula Magna „Carmen Sylva” a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, piatra de temelie a Palatului Universitar

"De asemenea, documentul mai contine semnaturile rectorului Universitatii, matematicianul Neculai Culianu, Mitropolitului Moldovei si Sucevei, Iosif Naniescu, ministrului Lascar Catargiu, ministrului Tache Ionescu, dar si arhitectului cladirii, Louis Pierre Blanc. Ciocanul si mistria folosite la asezarea pietrei de temelie a Palatului Universitar din Copou sunt expuse în sectiunea academica a Muzeului Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi", au transmis oficialii UAIC.

Citeste si: Palatul Universitar de pe Copou sau o poveste veche de 120 de ani: „Fat Frumos cel studios de la Iasi” – GALERIE FOTO

Ca date istorice, de mentionat este ca imobilul – monument istoric a fost inaugurat cu fast patru ani mai târziu, la 21 octombrie 1897, în prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Edificiul a fost extins în anii 1930, când s-a adaugat frontonul central, scara monumentala, precum si un corp simetric în partea de jos.

Astazi, în cladire functioneaza opt dintre cele 15 facultati ale Universitatii "Cuza" din Iasi: Chimie, Drept, Filosofie si Stiinte Social-Politice, Fizica, Istorie, Litere, Matematica si Teologie Romano-Catolica.

SURSA WWW.UAIC.RO

 

Adauga un comentariu