Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi solicita aplicarea criteriilor calitative, bazate pe rezultatele din clasamentele internationale de prestigiu, în finantarea universitatilor din Romania – FOTO

Publicat: 26 nov. 2018

@ Consortiul Universitaria s-a reunit la Bucuresti, în perioada 23 – 25 noiembrie 2018, în cadrul întâlnirilor sale periodice @ Desfasurata la Universitatea din Bucuresti, întâlnirea s-a bucurat de participarea Universitatii de Stat din Chisinau, cooptata ca membru asociat în cadrul eforturilor de extindere a cooperarii în domeniul învatamântului superior românesc si a cercetarii @ Universitatile membre ale Consortiului, respectiv Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes – Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara, au solicitat aplicarea criteriilor calitative, bazate pe rezultatele din clasamentele internationale de prestigiu, în finantarea universitatilor din Romania

Consortiul Universitaria s-a reunit la Bucuresti, în perioada 23 – 25 noiembrie 2018. Din cea mai importanta alianta academica a Romaniei fac parte: Universitatea din Bucuresti (UB), Universitatea "Babes – Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi, Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti si Universitatea de Vest (UVT) din Timisoara. Acestea au evidentiat situarea lor constanta în primele 2-4 la suta (dintre cele 27.000 de universitati din lume) în clasamentele internationale cu cea mai mare notorietate.

Dezbaterile desfasurate pe domeniile: academic, doctorat, international, cercetare, relatia cu mediul de afaceri, comunicare si relatii publice, activitatea studenteasca au evidentiat hotarârea universitatilor de a mentine calitatea actului educational si au formulat sugestii de optimizare.

Citeste si: Interviu pentru BZI din partea presedintelui ARACIS. Acesta a confirmat ca Universitatea Cuza are Grad Ridicat de Incredere-FOTO,VIDEO

O noua ierarhizare academica, bazata pe rezultatele din clasamentele internationale de prestigiu, în finantarea universitatilor din Romania

Astfel, Consortiul Universitaria considera esentiala si necesara promovarea de catre Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a unei abordari strategice si asigurarea, împreuna cu marile universitati din România, a unui pact national pentru învatamântul superior si pentru cercetare, cu obiective strategice prioritizate si orientate pe termen lung, de minimum 20 de ani.

"Într-o lume globalizata, aflata în continua schimbare, lipsa abordarii strategice si ramânerea la politicile reactive este falimentara. Reprezentantii Consortiului Universitaria solicita revenirea la cele trei categorii de universitati, si anume: de cercetare avansata si educatie, de educatie si cercetare stiintifica si universitati centrate pe educatie si renuntarea la politicile de generalizare prin compromisuri în sfera calitatii învatamântului. Cele cinci mari universitati membre ale Consortiului atrag atentia asupra necesitatii cresterii finantarii pe student în vederea alocarii, în timp, a unor niveluri similare celorlalte tari europene. În conditiile crizei economice, acest deziderat se poate realiza, chiar si prin mentinerea anvelopei actuale de finantare si cresterea treptata, incrementala, într-un interval de 5-10 ani, a finantarii pe student, echivalent corelata cu scaderea corespunzatoare a numarului de locuri finantate", se arata in pozitia forului din care face parte si UAIC.

Pe de alta parte, Consortiul va solicita Ministerului Educatiei Nationale operarea unor schimbari legislative care sa permita accesul la Joint Degree, simplificarea procedurilor pentru Double Degree si finantare suplimentara pentru universitatile din România care aplica în vederea constituirii de Retele Universitare Europene.

Citeste si: Presedintele ARACIS, intrevedere importanta cu rectorul Universitatii Cuza din Iasi – FOTO

Se solicita introducerea dublelor specializari la nivelul programelor academice de studiu care ofera profesionalizare si calificare superioara pentru profesia didactica

Cele cinci mari universitati solicita si cresterea calitatii sistemului preuniversitar de învatamânt din România prin introducerea dublelor specializari la nivelul programelor academice de studiu care ofera profesionalizare si calificare superioara pentru profesia didactica.

"Membrii Consortiului evidentiaza disponibilitatea de a se implica în proiectele nationale coordonate de catre Autoritatea Nationala a Calificarilor pentru definirea calificarilor universitare, proiectarea rezultatelor învatarii si pentru stabilirea criteriilor de alocare a locurilor finantate de la bugetul de stat. De asemenea, Consortiul Universitaria solicita ca repartizarea cifrei de scolarizare pentru anul universitar 2019/2020 si alocarea locurilor sau a granturilor finantate de la bugetul de stat pentru studiile universitare de doctorat în vederea admiterii din anul 2019 sa aiba la baza rezultatele din ranking-urile internationale de prestigiu, în conditiile absentei unui clasament la nivel national", se mai precizeaza in documentul transmis de UAIC.

Citeste si: RECORD la inscrieri la Admiterea 2018, organizata de Universitatea Cuza. TOPUL facultatilor unde este cea mai DURA concurenta pe un loc – GALERIE FOTO, VIDEO

Astfel, cele cinci universitati vor realiza un demers comun catre Ministerul Educatiei Nationale pentru fundamentarea cerintei de exceptare a universitatilor de la obligatia de a diminua cheltuielile materiale cu 10 la suta pâna la sfârsitul anului 2018 conform Ordonantei de Urgenta (OUG) 90/2017, dar si angajarea ferma a MEN la plata obligatiilor pentru Legea 85/2016, reiterata prin Legea 95/2018, adaptata la inflatie, si pentru Legea 153/2017.

"În vederea cresterii reprezentativitatii universitatilor membre ale Consortiului Universitaria în circuitul european al cercetarii s-a propus delegarea unui reprezentant comun în cadrul Oficiului Român pentru Stiinta si Tehnologie de pe lânga Uniunea Europeana (ROST). De asemenea, studentii din Consortiul Universitaria au avut mai multe propuneri, printre care: initierea unei modificari a Legii Educatiei Nationale, astfel încât sa se acorde subventia camine-cantine si pentru studentii înmatriculati la învatamântul cu taxa, modificarea Ordinului MEN «OMEN» 3392/2017, astfel încât sa se clarifice ca bursierii statului român pot cumula bursele respective cu bursele acordate pe criterii generale si initierea unei dezbateri în privinta modificarii Legii Educatiei Nationale, astfel încât sa se asigure prezenta studentilor în raport de 25 la suta în alegerea rectorului. Desfasurarea lucrarilor Consortiului Universitaria a evidentiat hotarârea celor cinci mari universitati de a actiona solidar în vederea cresterii standardelor de calitate a procesului educational din România", au conchis, in documentul comun semnat in cadrul Universitaria, cei de la Universitatea "Cuza".

Citeste si: Rezultatele academice exceptionale ale studentilor Erasmus+, rasplatite de UAIC

Adauga un comentariu