Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iasi demareaza reabilitarea si modernizarea Observatorului Astronomic

Publicat: 03 mart. 2019
1

@ Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC din Iasi demareaza, anul acesta, lucrarile efective de reabilitare, modernizare si racordare la utilitati a Observatorului Astronomic @ Astfel, pana pe 6 martie 2019, institutia a lansat etapa publica de realizare a instalatiei de gaze @ De precizat ca, prin Compania Nationala de Investitii – CNI (asigura 75 la suta din bani – n.r.) si 25 la suta din fondurile Universitatii "Cuza", peste un milion de euro va fi investit in acest obiectiv – cladire de patrimoniu  

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi demareaza, anul acesta, lucrarile efective de reabilitare, modernizare si racordare la utilitati a Observatorului Astronomic din Copou. Astfel, pana pe 6 martie 2019, institutia a lansat etapa publica de realizare a instalatiei de gaze.

De precizat ca, prin Compania Nationala de Investitii – CNI (asigura 75 la suta din bani – n.r.) si 25 la suta din fondurile Universitatii "Cuza", peste un milion de euro va fi investit in acest obiectiv – cladire de patrimoniu.

Citeste si: Observatorul Astronomic din Copou se darama

"Observatorul ar urma sa fie deschis publicului, urmând ca iesenii sa aiba posibilitatea, pentru prima data în istoria recenta a Iasului, sa viziteze terasa de studiere a cerului. Aceasta facea parte din planurile initiale ale cladirii, realizate în 1913, dar ulterior, pe spatiul ei s-a construit Sala Meridian. Prin proiectul de reabilitare, se urmareste inclusiv restabilirea terasei si accesibilizarea întregii cladiri pentru persoane cu handicap. Investitia mai prevede înlocuirea completa a instalatiilor sanitare, termice, electrice, precum si echipare cu instalatii de protectie anti-incendiu si efractie si dotarea cu aparatura de specialitate", preciza, in urma cu doi ani, prof. univ. dr. Corneliu Iatu – prorector pentru strategie, dezvoltare institutionala si managementul calitatii.

Citeste si: Observatorul Astronomic din Copou va fi reabilitat si repus în circuitul public

În prezent, lucrarile de interventii au fost aprobate de CNI si a fost emisa Hotarârea de Guvern (HG) si demararea procedurilor de achizitie de catre CNI. Valoarea exacta a investitiei este de 4.996.676 lei, respectiv 1.093.125 euro. Observatorul, ridicat între anii 1912 – 1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, sef al catedrei de Astronomie, Geodezie si Mecanica a fostei Universitati din Iasi.

Citeste si: Veste SPECTACULOASA! Universitatea Cuza din Iasi anunta reabilitarea Observatorului Astronomic din Copou

De asemenea, cadrul didactic a fost si primul director al Observatorului, în perioada 1913 si 1937. Din pacate, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in mare parte, aparatura a disparut. De precizat ca din 1966 aici a existat atelier de mecanica fina si un laborator electronic. Dupa 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate in Patrimoniul National al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent la Observator dateaza din 1960 si a fost realizat tocmai in Germania.

Citeste si: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", la un pas sa DEMAREZE o INVESTITIE de peste jumatate de milion de euro! TOTI vor fi impresionati cand vor afla despre ce este VORBA

Adauga un comentariu