Actualitate

Universitatea „Cuza” in doliu: Profesorul Adrian Neculau s-a stins din viata

Publicat: 21 dec. 2012
1

Adrian Neculau, profesor emerit la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, s-a stins din viata astazi, 21 decembrie, la Iasi. Adrian Neculau a predat cursuri de psihologie sociala, memorie sociala si dinamica grupului. A fondat Laboratorul „Psihologia cimpului social”, care dezvolta relatii de colaborare cu unitati de cercetare similare din importante universitati europene, a facut parte din mai multe echipe de cercetare europene preocupate de studiul reprezentarii sociale a saraciei, puterii sau minoritarilor si este membru in comitetul executiv al retelei European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com. THEmatic NETwork la Universitatea „La Sapienza” din Roma.

Dintre lucrarile publicate mentionam: Liderii in dinamica grupurilor (1977), Memoria pierduta (Polirom, 1999), Urmele timpului. Iluzii romanesti, confirmari europene (dialog cu Serge Moscovici) (Polirom, 2002), Educatia adultilor (Polirom, 2004), Viata cotidiana in comunism (Polirom, 2004), Dinamica grupului si a echipei (Polirom, 2007), Un psiholog in Agora (Polirom, 2007), Psihologia servitutii  voluntare (Polirom, 2011).
Comentarii
 • Scriu din Canada. M-a izbit cu o durere profunda vestea neasteptata a mortii lui Adrian. L-am cunoscut in *9*3 intr-o practica de studentie la combinatul chimic Fagaras – Lab. de Psihologie. A fost un profesor care a inspirat intotdeuna prietenie, optimism, curaj si ospitalitate pentru noua generatie. A fost un model de unificare a spiritului psihologic romanesc. Casa lui a fost dechisa intotdeuna tuturor colegilor si nu numai. A plecat prea devreme. Dumezeu sa te odihnesca Adriane. Ramai in imaginea noastra cu privirile tale blande onduland peste decenii si secole in amintirea generatiei tale care te-a iubit atat de mult.

 • Imi pare rau ca a murit la varsta asta! trebuia sa moara , chiagul dracului , mai de mult! Ii placea mult sa fure idei de la studenti!! Un rapan care a mancat banii de pomana, pe spatele distictiei ca a fost ucenicul lui Moskovici! Ma iertati, e o razbunare de a mea mica si marunta!! si nici nu ma duce mintea, dar l-am avut profesor indirect prin slugile de asistenti si ia-m citit cacaturile de cursuri! De altfel poza intr-un mosulica bland, intelegator si tot timpul zambitor! Sa ma *** pe mormantul lui si lucrul cel mai important – nu ma impresioneaza ceata de elogiosi! Hai , dati-mi peste bot si, laudati-l pe bosorogul conservator care nu accepta nimic nou in afara elogiului prostiei!

  • Esti dur, fosrte dur, apropae ai nutrit o ura viscerala, fara sa uiti nimic. Cred ca trebuie sa mergi sigur la un psihiatru, nu este bine de tine, de loc, NU ESTE BINE… Chiar nu esti bine, ai o problema psihica. Indiferent ce ai gandi asa ceva nu se scrie mai ales despre morti. Cat priveste faptul ca, a furat, s-a imbogatit…, te rog sa meditezi la tatal lui Roberta Anastase, (fata de la bara,hoata voturilor din parlament), tatal ei care a muncit 2* ani! (da, ai citit bine, douzecisisapte de ani si nu patruzecisisapte ani, sau 5* ani!!!) acest tata, are o pensie de treizecisiopt de mii de lei/luna, da, aci citit bine, are adica treisuteoptzecidemilioane de lei vechi, pe luna PENSIE.
   AICI HOTIE, AICI FURT IN VAZUL POPORULUI, EL ACEL NIMIC de tata al ANASTASIE, NU ERA nici PROFESOR UNIVERSITAR, nici NU A SCRIS CARTI SI NICI NU A SCOS CADRE DE PE BANCILE FACULTATII. ACEL nimic de tata, ANASTASIE ERA UN NIMENI CA SI PUTOAREA SA, Roberta, CARE A DANSAT LA BARA si a furat voturile la marirea pensiei la parintii tai (nu a tatalui ei!).
   Ti-am raspuns, sa meditezi bine, ca ei sunt destui care fura in aceasta Romanie bolnava. Dar nu-l mai judeca pe acest prof. Univ. Dr., conducator de doctorat, cand ai in fata atatia neica nimeni, imbogatiti peste noapte si pe nemeritate, decat prin hotii. Acest fost profesor universitar a luat prin munca toate titlurile, nu ca Turcescu sau altii facuti colonei si generali, sau EBA facuta peste noapte din analfabeta parlamentar sa te reprezinte pe tine. Ca pe mine nu!
   Vai cate ti-as mai scrie…

 • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Profesor minunat si Om in adevaratul sens al cuvantului. Cat despre comentariul semnat „nulitate”,nici ca putea fi ales un nume mai potrivit. Un individ care scrie „ia-m citit”,cu siguranta nu ar fi avut cum sa inteleaga nimic din cursurile reputatului Profesor. Rugam redactia sa ia atitudine impotriva limbajului trivial.

 • SUNT FOARTE TRIST. ASTAZI CAND AM AJUNS DIN ןSRAEL AM AFLAT DE MOARTEA LUI ADRIAN. EL AFOST PENTRU MINE CA UN TATA. EL M-A PRIMIT SA FAC DOCTORATUL LA IASI. EL AVIA GRIJA DE MINE CAND AJUNGEAM LA IASI. EL AFOST SI DUR CU MINE – CAND TREBUIA SI MA CRITICA. ERA FOARTE CRITIC CU EL SI CU MINE. NU A CERUT NICI O- DATA NICI UN BANI PENTRU TOT CE A FACUT PENTRU MINE. IN ANUL *999 AM TERMINAT SI EL ERA IN COMISIA CARE TREBUIA SA VADA DACA LUCRAREA MEA MERITA TITLU DE DOCTOR ׂ. NU POT SA UIT CA MIA PROPUS SA VIN LA IASI SA PREDAU DAR EU AM ALES SA LUCREZI CA PSIHOLOG IN CLINICA MEA IN PIATRA NEAMT. ERA MANDRU DE MINE SI SUCCESELE MELE IN PIATRA A VENIT SPECIAL LA LANSAREA UNA DIN CARTILE MELE SI MA LAUDAT CA UN TATA BUN PE FIUL LUI. MA VEDEAM CU EL DES CAND AJUNGEAM LA IASI. STIAM TOATE PROBLEME LE LUI SI DEZAMAJIRELE LEGAT DE CONDUCEREA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE CARE DIN PUNCTUL LUI NU LA RESPECTAT DE AJUNS. SI TOTUSI A RAMAS UN OM OPTIMIST. PANA APROAPE DE MOARTEA LUI. CU CATIVA ZILE INAINTE DE A MORII LEAM SUNAT SA-L FELICIT PENTRU ANUL NOU. NUMAI CA DATA ASTA AM SIMTIT O SCHIMBARE IN VOCEA LUI SI IN ATITUDINEA IN GENERAL. CRED CA A STIUT CA NU O SA AIBA INCA MULTE ZILE. PENTRU MINE – MOARTEA LUI PROFESORUL NECULAU ESTE CA PIERDERE UN OM FOARTE APROPIAT CARE MA AJUTAT NE- CONDITIONAT SI I DATOREZI MULT . CONDOLIANTEI LUI RODICA SI BAIATUL SI TOATA FAMILIA.CU MARE DRAG – DR MIRON ITZHAK- PSIHOLOG CLINICIAN PRINCIPAL

Adauga un comentariu