Actualitate

Universitatea Cuza, un prim pas spre extinderea ACADEMICA in Republica Moldova -FOTO

Publicat: 08 iul. 2016
1

@ Ieri, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza – prof. univ. dr. Tudorel Toader, a parafat un nou acord de colaborare între institutia pe care o coordoneaza si Universitatea de Stat Alecu Russo din Balti, Republica Moldova @ Una dintre cele mai importante prevederi ale acordului de colaborare este deschiderea unei noi linii de studiu a extensiunii cuziste din orasul de peste Prut @ De asemnenea, partile au convenit sa faca demersuri legale pentru ca diplomele de studii sa poata fi emise în cotutela

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi si Universitatea de Stat Alecu Russo din Balti – Republica Moldova au semnat, ieri, 8 iulie 2016, un nou acord de colaborare, prin care se stabileste un parteneriat mai strâns între cele doua institutii. Astfel, conducerea unitatii iesene s-a intalnit cu cea de peste Prut, tocmai pentru a discuta si stabili noi directii de cooperare în domeniul didactic, cel al cercetarii stiintifice si al relatiilor internationale.

Citeste si: Universitatea „Cuza” organizeaza examen de admitere la extensiunea din Balti

„Una dintre cele mai importante prevederi ale acordului de colaborare este deschiderea unei noi linii de studiu a extensiunii Universitatii Cuza la Balti. Este vorba despre un program de master în Drept European, care va functiona începând cu anul universitar 2016-2017, având 20 de locuri finantate de la buget, pentru studentii din Republica Moldova. Mai mult decat atât, noul acord prevede facilitati sporite pentru cercetatorii de la Universitatea Alecu Russo. Acestia vor avea acces în laboratoarele de la Cuza, astfel încât sa poata beneficia, în demersurile lor stiintifice, de infrastructura de cercetare a universitatii iesene. De asemnenea, partile au convenit sa faca demersuri legale pentru ca diplomele de studii sa poata fi emise în cotutela”, au reliefat oficialii UAIC.

Citeste si: Universitatea Cuza organizeaza admitere in Republica Moldova

Pe de alta parte, noul acord între cele doua universitati este încheiat pe o perioada nedeterminata, cel initial, semnat în anul 2011, expirând anul acesta. Trebuie precizat ca, in cei cinci ani de parteneriat, cele doua institutii au derulat în comun nu mai putin de sapte proiecte de cercetare si de relatii internationale si au consolidat împreuna o extensiune în Republica Moldova. În momentul de fata, la extensiunea Cuza din Balti studiaza 528 de studenti, acestia urmând programe de licenta si master din domeniile fizicii si economiei. Cursurile, seminariile si laboratoarele sunt sustinute atât de profesori ieseni, cât si de profesori din Balti, diploma obtinuta la finalul studiilor fiind emisa de universitatea ieseana.

Citeste si: EXCLUSIV. Intalnire la nivel inalt pentru rectorul Universitatii Cuza

Comentarii
  • Uai kiki , cu mintea de mazariche, nu incasam…ci dam!_exact ca la radio Erevan.
    Afacerea asta proasta pentru UAIC, a fost pusa la cale de fizicieni, care nu reusesc sa aduca la admitere mai mult de 20-30 studenti, dar schema de personal e obeza-ba mai vor si prelungiri, ca sa mulga UAIC de ultima picatura de seva.

Adauga un comentariu