News Flash:

Universitatea de Arte sta pe un butoi de pulbere

27 Octombrie 2010
7271 Vizualizari | 0 Comentarii
Universitate de Arte George Enescu Iasi
• Un control efectuat saptamana trecuta de Ministerul Educatiei la Universitatea de Arte George Enescu a descoperit grave abuzuri savarsite de seful catedrei a IV-a de Canto, Corneliu Solovastru • Si Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS) a constatat, de asemenea, respectivele nereguli, din cauza carora Universitatea de Arte George Enescu si-ar putea pierde acreditarea pentru unele facultati, cum este Facultatea de Interpretare Muzicala • Pentru a-si face un salariu urias, de milioane lei pe luna, Solovastru pune piedici cadrelor didactice mai tinere, le ia din ore si le impiedica sa-si desfasoare activitatea • Doua dintre profesoare s-au adresat deja instantelor de judecata pentru a li se face dreptate in urma abuzurilor comise de profesorul Solovastru

Lacomia si lipsa de bun simt risca sa tarasca Universitatea de Arte George Enescu din Iasi intr-un scandal urias, in urma caruia nu va fi afectata doar imaginea prestigioasei institutii de invatamant, ci si calitatea actului didactic. Adica, din cauza unor abuzuri savarsite de profesorul Corneliu Solovastru, seful catedrei a IV-a de Canto, Facultatea de Interpretare Muzicala si-ar putea pierde chiar acreditarea.
Un control efectuat saptamana trecuta de Ministerul Educatiei a descoperit gravele abuzuri ale profesorului Solovastru, care, din lacomie, pentru a-si face un salariu urias, pune tot felul de piedici cadrelor didactice mai tinere, le impiedica sa-si desfasoare activitatea etc. Mai exact, orele pe care ar trebui sa le faca cadrele didactice tinere sunt trecute pe statul de plata al profesorului Solovastru, astfel incat acesta sa-si poata dubla, chiar tripla, uneori, salariul. Pentru a putea face acest lucru, nu a stabilit clar normele de baza ale cadrelor titulare dupa cum prevede legea, astfel incat poate sa jongleze cum vrea cu numarul de studenti si numarul orelor de curs. De aceea, cadrele didactice tinere s-au trezit ca, desi au luat doctoratul cu calificative foarte mari, au un numar mic de studenti, ore putine, uneori nu sunt primiti nici in salile de curs si, in final, se aleg cu un salariu de mizerie, adica 1.000 lei pe luna. Asta in conditiile in care cadrele didactice de la Universitatea de Arte George Enescu susotesc pe holuri ca Solovastru ridica si pana la 300 milioane lei vechi pe luna. Pentru a ajunge la aceasta suma, pe langa confiscarea normelor didactice care ar trebui atribuite profesorilor mai tineri, profesorul Corneliu Solovastru, care are varsta onorabila de 67 de ani si este si pensionar, si-a pus un calificativ de evaluare in fiecare an de "100 la suta", conform limbajului de specialitate. Asta inseamna ca si-a pus calificativul maxim si ca sufera si de ubicuitate. Conform statelor de plata, Solovastru se afla in aceeasi ora la mai multe cursuri, in mai multe sali de clasa. Celelalte cadre didactice au primit de la Solovastru un calificativ de "3 maxim de 10 la suta". Un alt abuz. Desi nu a asigurat normele pentru cadrele titulare din Universitate, profesorul Solovastru a adus din exterior asa-zisi profesori, adica de la Opera Romana. Este vorba de pile, cumatri si alti cotizanti financiari care au fost adusi la Universitatea de Arte pentru a-si mai rotunji veniturile. Aceste cadre didactice importate de la Opera au norma dubla fata de profesorii titulari de la Universitatea de Arte si mai multe sali de curs. Doua dintre cadrele didactice tinere nu au mai suportat aceste abuzuri si au facut reclamatii si petitii la institutiile abilitate ale statului, inclusiv la Ministerul Educatiei si la Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS). De precizat ca si ARACIS a finalizat un control la Universitatea de Arte George Enescu, confirmand neregulile enuntate mai sus si stabilind o serie de masuri.
In plus, Ioana Stanescu, lect. univ. dr. la Catedra de Pian, si Catalina Chelaru, lect. univ. dr. la Catedra de Canto, au deschis si in instanta procese impotriva Universitatii de Arte George Enescu. Cele doua cadre didactice au cerut instantei sa oblige universitatea sa le intocmeasca normele didactice in forma completa conform Legii si sa li se restituie diferenta de salariu pentru perioada in care au fost nedreptatite.

Abateri recunoscute si de rector

Culmea, aceste abuzuri sunt cunoscute si de rectorul Universitatii de Arte George Enescu, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, care le-a si semnalat printr-o scrisoare adresata Comisiei ARACIS in data 7.12.2009. Aceasta reclamatie se afla postata chiar pe site-ul ARACIS.
"Activitatea de la Catedra de Canto va fi monitorizata atent si se vor propune modificarile in planul de invatamant conform cu observatiile expertului de specialitate. Aceste modificari vor intra in vigoare incepand cu anul universitar 2010-2011 si se vor reflecta si in statutul de functii al catedrei", se arata intr-un raport al ARACIS.
Numai ca masurile impuse de ARACIS nu au fost inca puse in aplicare."Este adevarat ca doua cadre didactice au semnalat aceste probleme in fata comisiei venite de la Bucuresti. Este o intampinare depusa la mine, urmeaza sa o analizam si sa vedem despre ce este vorba. Momentan, nu va pot spune nimic despre aceasta situatie si vom analiza situatia", a precizat prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte George Enescu (UAGE).
Contactat de jurnalistii cotidianului BUNĺ ZIUA IASI, Corneliu Solovastru a ascuns adevarul. "Tocmai a fost astazi o comisie (ieri - n.r.) in privinta acestei situatii. Este adevarat ca au fost o serie de animozitati intre noi, dar totul s-a rezolvat. Stiti si dumneavoastra cum sunt lucrurile intre artisti... Totul s-a rezolvat, insa pe cale amiabila, iar situatia va ramane la fel cum era si inainte si nimeni nu va avea de suferit. Totul s-a clarificat si ne-am inteles intre noi...", a declarat  prof. univ. dr. Corneliu Solovastru, din cadrul catedrei de canto a UAGE.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3455 (s) | 24 queries | Mysql time :0.237051 (s)