Eveniment-Social

Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, prezentă la primul concurs internațional de vinuri organizat on-line. În prim-plan este celebrul oenolog prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea

Publicat: 29 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad din Iași prezentă la primul concurs internațional de vinuri organizat on-line. În prim-plan este celebrul oenolog prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad din Iași și celebrul oenolog prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea sunt la un concurs internațional de vinuri organizat on-line

Pentru prima dată, Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară – USAMV „Ion Ionescu de la Brad” din Iași este invitată la primul concurs internațional de vinuri organizat on-line. Astfel, reputați specialiști în oenologie participă la VINARIUM 2020 – cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est. De la Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară participă, ca președinte de comisie, prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea și șef lucr. dr. Cintia Colibaba, ca membru în comisie.
Universitatea este invitată la primul concurs internațional de vinuri organizat on-line. Astfel, reputați specialiști în oenologie participă la VINARIUM 2020 – cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est.

Oenologii din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași se află într-o poziție onorantă având în vedere că participă la primul concurs internațional de vinuri care este organizat on-line.

„Aflat la cea de a XVII-a ediție, concursul este organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), iar aprecierea probelor va fi făcută de un juriu internațional ai cărui membri sunt recunoscuți prin experiența și profesionalismul lor. Pentru comunicare live se va folosi platforma ZOOM, iar evaluarea propriu-zisă se va face folosind aplicația de jurizare on-line. Alături de degustători autorizați, oenologi de renume români și străini, jurnaliști de vin, experți ai României la OIV, la competiție vor participa și patru deținători ai titlului de Masters of Wine, clasificare considerată în industria vinului drept una dintre cele mai înalte standarde de cunoștințe profesionale, la nivel mondial doar 300 de persoane deținând acest titlu”, au reliefat reprezentanții Universității de Științe Agricole.

Membru al celebrei familii a regretatului academician Valeriu Cotea, universitarul – agronom Valeriu V. Cotea este unul dintre cei mai apreciați specialiști oenologi

Membru al celebrei familii a regretatului academician Valeriu Cotea, universitarul – agronom Valeriu V. Cotea este unul dintre cei mai apreciați specialiști oenologi (tehnologia vinului, anume știința care se ocupă cu studiul și metodele de preparare, condiționare și păstrare a vinurilor și a produselor derivate din struguri, must sau vin, în scopul realizării unor produse finite conform cerințelor pieței – n.r.), atât din România, dar și din străinătate. Acesta are specializări pe oenologie la: École Nationale d’Ingénieurs des Travaux Agricoles – ENITA Bordeaux, Franța, Universitatea din Londra, Colegiul Wye din Marea Britanie, la Institutul de Microbiologie și Biochimie, Geisenheim, Germania, ca bursier, la Ben Gurion University of the Negev, Israel sau la Centre de Formation Professionnelle et de Promotion Agricole – CFPPA, Beaune, Franța, axat pe domeniu academic de activitate Horticultură, specializarea Viticultură și Oenologie, Tehnologia Băuturilor, Viticultură și Oenologie la Facultatea de Agricultură – tot la USAMV Iași.

Oenologul Valeriu V. Cotea: „România deține a V-a suprafață viticolă din Europa”

Având în vedere toate acestea, universitarul Cotea este unul dintre cei mai apreciați specialiști din acest domeniu, atât din țară, dar și din străinătate. Într-un interviu, oferit pentru BZI LIVE, reputatul oenolog a ținut să arate că România are, încă, a V-a suprafață din Europa destinată viticulturii. În pofida acestei stări de fapt, nu suntem atât de competitivi pe plan internațional deoarece încă nu este foarte bine reglementată legislația în domeniu și nu este făcută o promovare suficientă vinurilor autohtone.

„Să stiți că mulți ne invidiază, și aici mă refer la străini, pentru solul pe care-l avem și pe care putem să facem viticultură! Încă, România are a V-a suprafață din Europa unde se cultivă viță de vie. Din păcate, atât legislația, dar și lipsa unei promovări de calitate, a unui marketing bun face ca vinurile românești să nu fie vizibile așa cum ar trebui pe plan internațional. De asemenea, trebuie să ținem cont și de investițiile în tehnologii și de specialiștii care se ocupă de această zonă. Contează foarte mult și participarea la concursuri internaționale și de premierea vinurilor la manifestări de gen deoarece așa poți fi cunoscut și recunoscut pentru calitatea produsului”, a punctat oenologul Valeriu V. Cotea.

Adauga un comentariu