Eveniment-Social

Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi şi Primăria Iaşi vor planta arbori pe marginile râului Bahlui. Iată zonele

Publicat: 11 mai 2022

Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Apele Române Prut-Bârlad şi Primăria Municipiul Iaşi vor planta o serie de arbori pe marginile râului Bahlui. Acest parteneriat va oferi Iașului un aspect nou pentru zone frecventate de ieșeni și de care aceștia se vor putea bucura în continuare. Un proiect care va prinde viața începând cu toamna acestui an și care reprezintă începutul transformării unei zone cu potențial turistic și chiar economic.

Zonele unde vor fi plantați arborii sunt:
➡️ Podul Sf. Ioan – Metalurgie
➡️ Metalurgie – Tudor Vladimirescu
➡️ Tudor Vladimirescu – Podu Roș
➡️ Podu Roș – Podul de Piatră

Copaci și arbuști, plantaţi pe malurile râului Bahlui

Primăria Municipiului Iași inițiază un protocol cu Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor laşi, în vederea realizării tuturor acțiunilor și lucrărilor necesare amenajării malurilor.

Dacă protocolul va fi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Iași, Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad va pune la dispoziția Primăriei albia râului, rămânând administratorul acestuia, iar municipalitatea, prin Servicii Publice SĂ și cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, va face plantări și alte lucrări de amenajare necesare.

În prealabil, în luna februarie a acestui an, municipalitatea a transmis Administrației Naționale Apele Române și Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad o propunere privind realizarea unei campanii de plantări pe albia râului Bahlui, propunere la care instituțiile de mediu au răspuns pozitiv în lună martie.

În paralel, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 261 din 30 iulie 2020, Primăria Municipiului Iași și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au încheiat un acord de colaborare în virtutea căruia universitatea, prin Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu Iaşi (ICAM), oferă municipalității expertiză pentru starea de sănătate a plantelor din zonele verzi, monitorizarea calității mediului urban, prin analize de sol, plantă, aer și apă, consultații și intervenții clinice în domeniul sanitar veterinar și elaborarea de planuri de arhitectură peisageră.

În urma consultărilor cu experții de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, intenția Primăriei este că pe albia râului Bahlui să planteze arbori din speciile Mesteacăn, Sălcie, Arțar roșu și Mălin, precum și arbuști din speciile Derainul alb (Cornus albă), Kalina (Viburnum) și Ienupăr (Juniperus).
Adauga un comentariu