Eveniment-Social

Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi a intrat pentru al treilea an la rand in cel mai elitist clasament international – Top Shanghai 500

Publicat: 08 iul. 2019
1

Cercetarea in domeniul Ingineriei chimice aduce Universitatea TehnicaGheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) pentru al treilea an la rand intr-unul dintre cele mai prestigioase si elitiste clasamente universitare realizate la nivel mondial – Academic Ranking of World Universities, cunoscut mai ales sub numele de Top 500 Shanghai.

Mai exact, este vorba despre o versiune a clasamentului international care realizeaza, incepand din 2017, o ierarhizare la nivel mondial a diferitelor domenii de studiu existente in lumea academica. In 2017, TUIASI se afla in primele 500 de universitati ale lumii in domeniul matematicii aplicate, fara a avea o facultate de profil in acest sens, iar de anul trecut TUIASI a patruns intre primele 500 universitati ale lumii in domeniul ingineriei chimice, cu rezultatele colectivului uneia dintre cele mai de traditie facultati, recunoscuta la nivel international pentru activitatea de cercetare desfasurata la Iasi – Facultatea de Inginerie Chimica „Cristofor Simionescu”.

Anul acesta, Politehnica ieseana se pastreaza la acelasi nivel ca anul trecut, pe una dintre pozitiile dintre 301-400, alaturi de institutii de invatamant superior puternice, atat la nivel european, cat si mondial. Conform celor care intocmesc clasamentul, universitatile clasate intr-un interval (fie ca e vorba de 50-75 sau de 400-500) sunt prezentate in ordine alfabetica.

„Mentinerea noastra pentru al treilea an consecutiv in topul Shanghai, pe pozitia corespunzatoare locurilor 301-400, confirma valoarea cercetarii si educatiei in inginerie chimica din Politehnica ieseana. Anul acesta Ministerul Educatiei Nationale a acordat fiecarei universitati prezente in acest top fonduri pentru sustinerea si dezvoltarea domeniilor mentionate, ceea ce cred ca va facilita accesul pe o pozitie superioara. In acelasi timp, sunt convins ca universitatea noastra va fi inclusa si cu alte domenii, cu atat mai mult cu cat, in ceea ce priveste rezultatele cercetarilor interdisciplinare, suntem in primele 25 de universitati la nivel mondial”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

Pe prima pozitie in analiza universitatilor performante in domeniul ingineriei chimice se afla aceleasi trei universitati ca in anul precedent, si anume Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University si Tianjin University. 

Unul dintre motivele pentru care acest clasament este apreciat la nivel international este acela ca pune accentul pe componenta cercetarii stiintifice pentru a trasa linii clare intre institutii de acelasi profil. Clasamentul realizat din 2009 de ShanghaiRanking Consultancy a fost publicat pentru prima oara in 2003 si a venit ca o initiativa din zona asiatica pentru a determina care este pozitionarea universitatilor din China in raport cu cele mai performante din lume, insa a devenit unul dintre cele mai respectate instrumente de ranking universitar.

Sunt folositi sase indicatori pentru clasificarea universitatilor: numarul de alumni sau membri ai colectivului academic care castiga Premii Nobel sau medalii Fields, care este si unul dintre cele mai contestate criterii, numarul celor mai citati cercetatori, selectati de Clarivate Analytics, numarul articolelor publicate in reviste stiintifice, numarul articolelor indexate in Science Citation Index si performanta in cercetare a unei universitati raportata la numarul de profesori si de cercetatori.

In fiecare an sunt analizate circa 1.200 de universitati, insa in Top 500 sunt publicate doar cele mai bune 500. De cand a fost introdusa analiza domeniilor de studiu si investigatia celor care realizeaza rankingul a fost extinsa asupra mai multor universitati din lume.

Adauga un comentariu