National

UNTRR: Reprezentantii Finantelor au promis ca vor veni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA

Publicat: 15 dec. 2015
1

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) s-au angajat ca miercuri, 16 decembrie, vor analiza si vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, la solicitarea reprezentantilor Uniunii Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), potrivit unui comunicat al Uniunii.

Aproximativ 60 de transportatori au protestat, marti, in Piata Constitutiei, fata de triplarea pretului asigurarii RCA la autovehiculele comerciale.

Citeste si Problema scumpirii politelor RCA, analizata de Comisia Europeana

„Reactia autoritatilor la mitingul de protest organizat de UNTRR, miercuri, 16 decembrie 2015, este aceea ca MFP va veni cu o propunere de interventie pe piata RCA. In timpul protestului, o delegatie UNTRR s-a intalnit cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) avand in vedere faptul ca in urma discutiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesita o perioada indelungata”, se mentioneaza intr-un comunicat al UNTRR.

Reprezentantii UNTRR sustin ca au depus o solicitare prin care, in mod exceptional, au cerut emiterea unei Ordonante de Guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediata de la 1 ianuarie, care sa limiteze valorile asigurarilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

„Aceste valori propuse de catre UNTRR sunt oricum de 3 ori mai mari fata de cele din anul 2012, cand tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport international de marfuri sau persoane era de 1.200 lei”, se mentioneaza in comunicat.

Totodata, reprezentantii UNTRR au subliniat ca statul roman ar trebui sa inteleaga ca se afla in competitie cu celelalte state si ca trebuie sa faca tot posibilul sa dea sansa agentilor economici din Romania sa poata face afaceri mai mari si mai profitabile din care sa poata plati taxele si impozitele aferente si sa scada presiunea pe bugetul de stat.

Citeste si De la 1 ianuarie 2016 asigurarea obligatorie RCA va putea depasi 1.000 euro pentru un

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a sesizat Comisia Europeana si Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU) cu privire la ‘colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din Romania’, in conditiile in care tarifele incep de la 3.000 euro si trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime, sustin reprezentantii transportatorilor.

Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au identificat probleme in ceea ce priveste corectitudinea calculului actuarial la asiguratori, care a stat la baza stabilirii nivelului primelor, astfel incat a fost solicitata, in anumite cazuri, refacerea acestor calcule.

In cadrul controalelor care se desfasoara la asiguratori pe parcursul lunii decembrie va fi urmarit modul de calcul al primelor RCA si, in cazul in care se vor constata incalcari ale prevederilor legislatiei aplicabile, ASF subliniaza ca ‘isi rezerva dreptul de a sesiza si Consiliul Concurentei’.

Reprezentantii ASF au anuntat in 26 noiembrie ca vor demara, incepand din luna decembrie, mai multe controale la societatile de asigurari pentru verificarea cauzelor cresterii tarifelor RCA fata de perioadele precedente, in conditiile in care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% – 400% pentru categoria societatilor care opereaza in domeniul transportului auto.

In afara actiunilor de control, ASF si-a propus, in urma intalnirilor cu reprezentantii transportatorilor si ai societatilor de asigurare, adoptarea unor masuri care sa optimizeze pe viitor functionarea pietei RCA. Printre cele mai importante directii de actiune se regasesc: elaborarea unui model actuarial de calcul al RCA pentru transportatori, impreuna cu Asociatia Romana de Actuariat, care sa fie recomandat ca model de referinta societatilor de asigurari care au notificat cresteri exagerate ale tarifelor, realizarea in regim de urgenta a unei intalniri comune cu reprezentanti ai transportatorilor si ai societatilor care practica RCA pentru identificarea unor solutii concrete, precum si initierea demersurilor pe langa Parlamentul Romaniei pentru actualizarea legii asigurarilor obligatorii.

Citeste si CNADNR, anunt important despre rovinieta

UNTRR este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 14.000 membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Adauga un comentariu