Mama si copilul

Unul din 25 de copii are colesterolul crescut. Care sunt explicatiile specialistilor

Publicat: 27 sept. 2016
7
Rezultatele campaniei Clipa desfasurata de Fundatia CardioPrevent, la Timisoara, in primavara acestui an, au aratat ca unu din 25 de copii ale valori ale colesterolului „rau“ – LDL peste valorile normale, respectiv 130 mg/dl.   
O explicatie pentru aceste rezultate este combinatia dintre activitatea fizica insuficienta si alimentatia extrem de bogata in calorii, dar aceste valori crescute pot fi si un indicator al hipercolesterolemiei familiale.  
Indiferent de cauza, acesti copii trebuie sa aiba un stil de viata sanatos si sa fie luati in observatie medicala, pentru a evita complicatiile majore date de ateroscleroza (infarct miocardic si accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicatii devastatoare”, a declarat prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei CardioPrevent, potrivit adevarul.ro. 
„Statisticile din Uniunea Europeana ne arata ca aproximativ 1 din 200 de persoane sufera de hipercolesterolemie familiala, o afectiune ce predispune la complicatii aterosclerotice inca de la varste tinere, daca boala nu este depistata si tratata la timp. Putem evita aceasta situatie printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viata echilibrat si tratament medicamentos atunci cand este necesar”, mai spus dr. Dan Gaita.   
Hipercolesterolemia familiala este cea mai frecventa tulburare genetica si este cauzata de un defect genetic, fiind mostenita de la unul sau, in anumite cazuri rare, de la ambii parinti. Defectul genetic face ca organismul sa nu poata elimina colesterolul din sange, ceea ce duce la cresterea alarmanta a LDL-colesterolului (sau asa cum este cunoscut in limbaj popular, „colesterol rau”) si, in timp, la ateroscleroza si complicatiile ei. in cazul persoanelor care au aceasta afectiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulti si de peste 250 mg/dl la copii. 
Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania (peste 50% din totalul deceselor), mult mai mare comparativ cu media din Uniunea Europeana. Bolile cardiovasculare aduc cu sine si o imensa povara pentru sistemul social si de sanatate, prin costurile foarte mari asociate spitalizarii si tratamentului, prin faptul ca pot duce la dizabilitati extrem de grave si la scaderea majora de productivitate pentru populatia activa.Adauga un comentariu